Τέλος ενδέχεται να μπει στην ξηρασία που πλήττει εδώ και 13 χρόνια τη νοτιοανατολική Αυστραλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.
Όπως προβλέπει ο οργανισμός "National Oceanic Administration", που εδρεύει στην Αμερική, θα επέλθει πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών Ειρηνικού και Ινδικού, καθώς επίσης και βαθμιαία εξασθένιση των φαινομένων "Ελ Νίνιο" στον Ανατολικό Ειρηνικό.
Στην Αυστραλία η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε ένα, επίσης, ελπιδοφόρο δελτίο, προβλέποντας ότι ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα είναι δροσερότεροι, απ' ό,τι συνήθως, στη Βικτώρια, στην Τασμανία και τη Νότια Αυστραλία.
Σημείωσαν πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και στη Μελβούρνη, αλλά και στην Αδελαΐδα.
Η Υπηρεσία Ύδατος της Μελβούρνης δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε ο όγκος της βροχής. Το φαινόμενο αυτό τείνει να συνεχιστεί.
Επίσης, ο ανεξάρτητος μετεωρολόγος, Ντένις Λέϊκ προβλέπει ότι όλα τα στοιχεία οδηγούν προς το συμπέρασμα ότι η ξηρασία βαίνει προς το τέλος της. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως "Αν τα μετεωρολογικά φαινόμενα ακολουθήσουν τις τάσεις του περασμένου αιώνα, οι προβλέψεις είναι ότι η Βικτώρια και η Αδελαΐδα, από τώρα μέχρι το 2020, θα έχουν βροχοπτώσεις που ενδέχεται να υπερβούν και τον μέσο όρο. Η πτώση της θερμοκρασίας, εξάλλου, στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις στη Μελβούρνη την περασμένη Άνοιξη, καθώς επίσης και το φετινό καλοκαίρι, πράγμα που θα συνεχιστεί τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Έτσι, η Μελβούρνη ενδέχεται να πλησιάσει την πληρότητα των αποθεμάτων ύδατος".
Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις, ωστόσο, θέτουν, υπό αμφισβήτηση την ανάγκη του μεγαλόπνοου σχεδίου αφαλάτωσης, κόστους 31 δισ. δολαρίων (Αυστραλίας), στο Γουοντάγκι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ν. Λέϊκ ο κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς αυτό το καλοκαίρι, μάλλον, έχει υποχωρήσει.
Να σημειωθεί, επιπροσθέτως ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια οι βροχοπτώσεις στη Μελβούρνη σημείωσαν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών. Περισσότερη βροχή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δέχεται η ανατολική Βικτώρια.
πηγή: http://www.enet.gr
No comments:
Post a Comment