Friday, August 28, 2009

Τιμήθηκε ο Παντελής Κότης, ιδιοκτήτης των κομμωτηρίων «Ζορμπάς»

Μελβούρνη- Γεννήθηκε στην Κάλυμνο, όταν τα Δωδεκάνησα ήταν κάτω από τους Ιταλούς. Το 1963, με το δισάκι του στον ώμο, λιγοστά χρήματα στην τσέπη και χωρίς γνώσεις αγγλικής, αλλά οπλισμένος με θέληση για δουλειά και γεμάτος μ' όνειρα κι ελπίδες, μπάρκαρε για την πέμπτη Ήπειρο. O λόγος για τον Παντελή Κότη, δημιουργό της αλυσίδας κομμωτηρίων «Ζορμπάς», ο οποίος ζει στο Brisbane.
Πρόσφατα, ο Παντελής Κότης τιμήθηκε με το Multicultural Business Award. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του τυχερό, αφού σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του, προσελήφθη στο κουρείο, που είχε ο αείμνηστος Ζαχαρόπουλος στο West End.
«Δυστυχώς, μετά από 16 μήνες εργασίας, το κουρείο έκλεισε και κατέληξα στο Γραφείο Ανεργίας. Η τύχη, όμως, άρχισε να μού χαμογελά. Και αυτό, γιατί σε λίγο διάστημα με κάλεσαν να αναλάβω ένα μικρό κουρείο στην πόλη. Μετά δε από τρεις μήνες, κατάφερα και αγόρασα το μαγαζί για 500 λίρες. Ρίχτηκα με τα μούτρα στη δουλειά και, με τον καιρό, αυξήθηκε η πελατεία», αναφέρει στο Νέο Κόσμο ο κ. Κότης. Θυμάται ότι για να εξοικονομήσει κάτι περισσότερο, αφού στο μεταξύ, δημιούργησε και οικογένεια, εργαζόταν την ημέρα στο σαλόνι και το βράδυ σε παμπ, ως σερβιτόρος.

Στα μέσα του 1970, ένας φίλος του δικηγόρος τού ανέφερε για το νέο Κέντρο Αγοράς, που κτιζόταν στο προάστιο Carindale, και τον παρακίνησε ανοίξει δικό του μαγαζί. Έχοντας πίστη στον εαυτό του και τις δυνάμεις του, το τόλμησε. Το 1979, με το που άνοιξε η Αγορά, ο κ. Κότης και το προσωπικό του κουρείου, που φέρει το όνομα «Ζορμπάς», ήταν πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουν την πολυπληθή πελατεία του Carindale. «Εκ των πραγμάτων, φαίνεται, ότι το «καλό όνομα» σε συνοδεύει, όπου και να πας, αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι το κουρείο εξελίχθηκε σε χρόνο μηδέν σε σαλόνι Ανδρών και Γυναικών - Unisex. Ένα από τα πρώτα στο είδος του στην περιοχή», εξηγεί. Ωστόσο, ανήσυχος όπως ήταν και ανοικτός σε προκλήσεις για νέες ευκαιρίες, πρόσθεσε στο σαλόνι και σειρές προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Ακόμα μια πρωτοπορία του κ. Κότη, αφού κανένα κομμωτήριο δεν διέθετε τότε τέτοιου είδους προϊόντα. «Από τότε, έχουμε αναπτύξει και το δικό μας Κέντρο Εκπαίδευσης όπου νεαρά άτομα εκπαιδεύονται στην κομμωτική. Απασχολούμε τρεις προσοντούχους εκπαιδευτές και πάνω από πενήντα μαθητευομένους. Θέλω να πιστεύω, ότι με αυτό τον τρόπο, δίνω λύση και καλύπτω το κενό της εκπαίδευσης στην τέχνη της κομμωτικής, ξεπερνώντας τα βασικά κυβερνητικά πρότυπα», εκτιμά.
Έτσι δικαιολογεί τον σημαντικό αριθμό των 800 και πλέον μαθητευομένων που έχουν περάσει από τα κομμωτήριά του κι έχουν γίνει προσοντούχοι κομμωτές.

Ένας αριθμός που τον κάνει να αισθάνεται πολύ υπερήφανος, αφού με τη δική του βοήθεια έδωσε τη δυνατότητα σε τόσους νέους, από διαφορετικές εθνικότητες, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να ακολουθήσουν την πρόκληση της δημιουργίας του δικού τους μέλλοντος. «Στην πορεία, ήμουν πάντα ανοιχτός σε νέες ιδέες και έννοιες και συνεχώς έψαχνα και ψάχνω για νέα και καινοτομικά εγχειρήματα στον κλάδο της κομμωτικής», σημειώνει. «Στα ταξίδια μου αναζητούσα συναρπαστικά νέα πράγματα, που θα μπορούσα να λανσάρω στα καταστήματά μου. Όπως, για παράδειγμα, την προβολή ταινιών για τους πελάτες, την ώρα που εμείς επιμελούμαστε την κόμμωσή τους».
Πηγή:http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment