Το βιβλίο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σάρον Γουάξμαν με τίτλο "Λάφυρα", το οποίο αναφέρεται στις κλεμμένες αρχαιότητες που εκτίθενται σε μουσεία παγκοσμίως, παρουσιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας "The Australian".
Το βιβλίο της Γουάξμαν αναφέρεται σε διάφορες περιπτώσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων σε μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και το Μουσείο Γκετί και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους διευθυντές των μουσείων αυτών.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ένα από τα ηθικά θέματα που πραγματεύεται η Γουάξμαν στο βιβλίο της.
Όπως επισημαίνεται, "έχουν γραφτεί πολλά για την πολύχρονη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από το Λόρδο Έλγιν, καθώς πλησιάζουν τα εγκαίνια τον επόμενο μήνα ενός νέου μουσείου στους πρόποδες της Ακρόπολης".
Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι "θα ήταν προτιμότερο η συζήτηση για τις κλεμμένες αρχαιότητες να μην επικεντρώνεται στο θέμα της ιδιοκτησίας, αλλά στην ανταλλαγή αρχαιοτήτων - η οποία θα εξυπηρετούσε το κοινό και την ιστορία".
Και επισημαίνει ότι "το ζήτημα δεν είναι μόνο ο ύπουλος και κακόφημος τρόπος απόκτησης αντικειμένων τέχνης από πλούσια μουσεία κατά το παρελθόν, αλλά και η ίδια η έκθεση και συλλογή αρχαιοτήτων από τα μουσεία αυτά με τον τρόπο που γίνεται".
"Τα μεγάλα μας μουσεία λένε ψέματα παραλείποντας στοιχεία για τα αντικείμενα που εκθέτουν" αναφέρει η Γουάξμαν και υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε πλέον σε "μια νέα εποχή που αναγνωρίζουμε το παρελθόν" και ότι "αν είναι αναγκαίο, θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη", διότι "ακόμα κι αν η συγγνώμη δε λύνει το θέμα της επανόρθωσης, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".
"Θα αποτελούσε μια κίνηση μεγάλης αξιοπρέπειας και ταπεινότητας, κάτι που λείπει από τους σπουδαίους πολιτιστικούς μας ναούς.
Η κίνηση αυτή θα συντελούσε στη νομιμοποίηση και επούλωση της πληγωμένης περηφάνιας των χωρών από όπου προέρχονται οι αρχαιότητες", τονίζει η Γουάξμαν.Καταλήγοντας η συγγραφέας υποστηρίζει ότι "αργά αλλά σταθερά τα μουσεία υποκύπτουν στα ολοένα και πιο έντονα αιτήματα των χωρών που διεκδικούν πολιτιστικά αγαθά, τα οποία τους αφαιρέθηκαν στο παρελθόν, όταν οι πράξεις αυτές δεν ελέγχονταν ηθικά με την ίδια αυστηρότητα όσο σήμερα". Πηγή: www.express.gr
No comments:
Post a Comment