Με αφιέρωμα στο έργο του Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Ρεσιτάλ της Μελβούρνης (Melbourne Recital Centre) στο Southbank που θεωρείται αριστούργημα τόσο από άποψης αρχιτεκτονικής, όσο και από θέματος ακουστικής.
Ο διευθυντής του Κέντρου Δρ. Τζακς ντε βος Μάλαν, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα χώρο "μοναδικό στην Ασία και την Ωκεανία" όπου υπάρχει τέλεια επικοινωνία μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη".
Ο κ. Μάλαν είπε ότι για τα εγκαίνια του έργου επιλέχθηκε Ξενάκης και ο Αυστραλός Λόρενς Χάρβεϊ.
Μιλώντας για τον Ξενάκη τον χαρακτήρισε ως "κορυφαίο συνθέτη του 20ου αιώνα που προσπάθησε να εφαρμόσει στη μουσική τους φυσικούς νόμους που διέπουν διάφορα φαινόμενα, όπως π.χ.
το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου, την οχλοβοή μιας διαδήλωσης, το τερέτισμα των τζιτζικιών κ.ά., δημιουργώντας μια μουσική "ηχητικών μαζών", "συμπάντων" ή "γαλαξιών".
Στην πρεμιέρα της Μελβούρνης παρουσιάστηκαν ακόμα και τα "Πολύτοπα" που, όπως εξήγησε "ήταν πολύτεχνα έργα του Ξενάκη, στα οποία η μουσική συνδυαζόταν με οπτικά ερεθίσματα σε συγκεκριμένους, ειδικά διαμορφωμένους χώρου".. Η διαμόρφωση της τοποθεσίας, η οποία ήταν συχνά κάποιος σημαντικός ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος, είχε ως στόχο την αντίληψη μιας ξεχωριστής οπτικοακουστικής εμπειρίας από τους παρευρισκόμενους, παράγοντας προσωρινές αρχιτεκτονικές δομές.
Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονταν τόσο ο ήχος, με ηχεία κατάλληλα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία, όσο και το φως, με προβολείς που κατεύθυναν το φως πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, ανάλογα με την ανάπτυξη της μουσικής και με βάση επίσης μαθηματικών νόμων.
Στην διάχυση του φωτός στο χώρο αντιστοιχούσε η ανάπτυξη των ηχητικών "συμπάντων" ή "γαλαξιών" του Ξενάκη στο χρόνο.
Στο Πολύτοπο των Μυκηνών, στις ηχητικές πηγές συμπεριλαμβάνονταν και φυσικοί ήχοι, αφού είχαν επιστρατευτεί για το σκοπό αυτό κοπάδια προβάτων της περιοχής.
Πηγή http://www.express.gr
No comments:
Post a Comment