Στην ιστοσελίδα του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται ανακοίνωση τύπου που αφορά στην απελευθέρωση του ομογενούς Χ. Νικολαϊδη από τις φυλακές της Ταϊλάνδης, έπειτα από απονομή χάριτος που του δόθηκε από τον βασιλιά της χώρας.
Στην ανακοίνωση τύπου σημειώνεται η παροχή προξενικής βοήθειας στον Χ. Νικολαϊδη από την στιγμή της κράτησης του στις 31 Αυγούστου 2008 έως την επιστροφή του στην Αυστραλία το περασμένο Σάββατο και οι προσωπικές νύξεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών σε αρμοδίους Ταϊλανδούς αξιωματούχους.
Ένας από τους λόγους απονομής χάριτος, υποστηρίζει, είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ταϊλάνδης.
Ο Αυστραλός υπουργός ευχαριστεί τον Πρέσβη στην Ταϊλάνδη και το προσωπικό της εκεί αποστολής, το σύνολο των βουλευτών της ομοσπονδιακής Βουλής στην Αυστραλία και τις αρχές της Ταϊλάνδης, ενώ τονίζει τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης που έχει κάθε διπλωματική αποστολή σε περίπτωση που υπήκοοι της χώρας που εκπροσωπεί βρεθούν υπόδικοι σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζοντας ότι η διακριτική παρέμβαση ενδέχεται να βοηθήσει στην τελική καλύτερη μεταχείριση του υποδίκου.
Δικαιολογεί τη μέχρι τώρα στάση της αυστραλιανής Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα απονομής δικαιοσύνης που οφείλει να γίνεται σεβαστό από τις άλλες και ότι κάθε Αυστραλός υπήκοος που ταξιδεύει στο εξωτερικό οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τους νόμους της χώρας που αποτελεί τον προορισμό του, κατά αντιστοιχία με κάθε ξένο υπήκοο που επισκέπτεται την Αυστραλία.
Διαφορετικά, όταν αντιλαμβάνεται τους νόμους άλλου κράτους ως ασαφείς, λανθασμένους και δεν σκοπεύει να συνετιστεί με αυτούς, δεν θα πρέπει να ταξιδεύει εκεί.
Με αυτό το σκεπτικό παροτρύνει τους Αυστραλούς να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδει το αυστραλιανό ΥΠΕΞ και να το ενημερώνουν για το πού βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω του συστήματος εγγραφής που διαθέτει.
Παράλληλα, η εφημερίδα The Sydney Morning Herald φιλοξενεί άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται ότι "οι Αυστραλοί ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εξωτερικό, διακινδυνεύουν με τις απαιτήσεις τους τη μετατροπή του διπλωματικού σώματος σε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με μέριμνά του τους Αυστραλούς πολίτες στο εξωτερικό".
Παρατίθεται σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Lowy σύμφωνα με την οποία, "τα περιστατικά προξενικής αρωγής σε Αυστραλούς πολίτες στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί ραγδαία από το 1997 έως το 2008.
Το γεγονός μειώνει τη δυνατότητα απασχόλησης των διπλωματών στα παραδοσιακά τους καθήκοντα, δηλαδή την ανάπτυξη επαφών και τη διεκδίκηση μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των διπλωματικών αρχών που λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα παράλογες απαιτήσεις από πλευράς πολιτών".
Πηγή http://www.express.gr
No comments:
Post a Comment