Thursday, March 12, 2009

Συνέδριο στην Αυστραλία για τη μεταναστευτική πολιτική

Μελβούρνη- Η διαδικασία ένταξης των μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους είναι αμφίδρομη διαδικασία και πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτο σεβασμό των χωρών αυτών στον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα των μεταναστών. Παράλληλα, οι εγκαθιστάμενοι μετανάστες θα πρέπει να ενσωματώνουν στον πολιτισμό τους στοιχεία του πολιτισμού των χωρών υποδοχής τους, χωρίς να αποποιούνται ή να αποβάλλουν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό υπογραμμίστηκε σε συνέδριο που έγινε στη Μελβούρνη με θέμα τη μετανάστευση.
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Η σύγκριση των μεταναστευτικών Συστημάτων Αυστραλίας και Ελλάδας» και συμμετείχαν το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, αντιπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, Αυστραλοί ακαδημαϊκοί, Ελληνοαυστραλοί πολιτικοί με άμεση και πολύχρονη εμπλοκή σε θέματα μετανάστευσης, ο ομογενής διευθυντής της Πολυπολιτισμικής Υπηρεσίας Βικτωρίας, ερευνητές και άλλοι ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Αυστραλοί ομιλητές ανέλυσαν τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, τα οφέλη της πολυπολιτισμικής πολιτικής που υλοποιεί η Αυστραλία από τα μέσα της δεκαετίας του '70, τους διωγμούς που υπέστη ο πολυπολιτισμός από ξενόφοβες συντηρητικές κυβερνήσεις της Αυστραλίας και το συντηρητικό κατεστημένο, ενώ δεν παρέλειψαν να στιγματίσουν «την απάνθρωπη» αντιμετώπιση των προσφύγων από τις πρώην κυβερνήσεις Χάουαρντ. Οι Έλληνες σύνεδροι αναφέρθηκαν στη «μεταμόρφωση» της Ελλάδας από χώρα - προμηθευτή μεταναστών, σε χώρα υποδοχής μεταναστών και στην πολιτική «εναρμόνισης» των μεταναστών με την ελληνική κοινωνία. Πληροφόρησαν το συνέδριο ότι το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι μετανάστες, ο όγκος των οποίων μπήκαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1991-2001,καθώς και ότι η Ελλάδα δέχεται ετησίως 146.337 μετανάστες. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρος Ζαβός, συνόψισε τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας στο σλόγκαν «Για τους Έλληνες δεν υπάρχουν μετανάστες. Υπάρχουμε όλοι μαζί».
Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment