Η ασφάλεια του εμβολίου κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά η συνέχιση της παρακολούθησης της ασφάλειάς του κρίνεται σκόπιμη.
Το πλαίσιο που αφορά στην ασφάλεια του εμβολιασμού νεαρών γυναικών κατά του ιού HPV επικυρώθηκε με έναν εντυπωσιακό αριθμό κλινικών μελετών και τα εμβόλια ικανοποίησαν όλες τις απαιτούμενες προσδοκίες. Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις των επιστημόνων, η διαδεδομένη χρήση των εμβολίων κατά του HPV θα ακολουθείται από αρνητικές αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, ως πιθανών συνεπειών της ανοσοποίησης, χωρίς επιβεβαίωση από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς και όταν αυτές δημοσιοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα εγείρουν φόβους και δυσπιστία στο ευρύ κοινό, ως προς την ασφάλεια του εμβολίου.
Αυτά ανέφερε η ιατρική συνεργάτης της Ομάδας Ασφάλειας του Τμήματος Εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Alexandra Caric σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Ασφάλεια του HPV εμβολιασμού - πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου στο μέλλον", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 8ης επιστημονικής συνάντησης για τις νέες εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου.
"Παρότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων είναι σκόπιμη η συνέχιση της παρακολούθησης της ασφάλειάς τους σε ότι αφορά σε διαταραχές αγνώστου προέλευσης, που δεν είναι πολύ σπάνιες στον εφηβικό πληθυσμό και σε διαταραχές, που τυπικά πρωτοεμφανίζονται στην ηλικία εμβολιασμού. Πρέπει να αναφερθεί ότι η χρονική ταύτιση δεν συνεπάγεται και αιτιότητα και τέτοια συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν σε αναίτια φοβία, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προγράμματος ανοσοποίησης", επισήμανε η κ Caric. Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες στις οποίες το εμβόλιο έχει εισαχθεί θα πρέπει να εγκαθιδρύσουν συστήματα αναφοράς των αρνητικών παρενεργειών του εμβολίου, που να μπορούν να παρέχουν γρήγορη συντονισμένη και υψηλής ποιότητας πληροφόρηση σε οτιδήποτε αφορά τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Caric οι μελέτες που συγκρίνουν την ασφάλεια του εμβολίου με αυτήν ενός εικονικού φαρμάκου (placebo) έδειξαν μικρές αυξήσεις στο ποσοστό των τοπικών συμπτωμάτων ( πόνος, οίδημα, ερύθημα) και των συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών (κεφαλαλγία, πυρετός, ζάλη) στην περίπτωση των εμβολίων σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές του εικονικού φαρμάκου. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις συγγενείς ανωμαλίες στο σύνολο των εγκύων γυναικών. Ο αριθμός των θανάτων δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων και κανένας από αυτούς δεν συσχετίστηκε με τα εμβόλια.
"Παρόλα αυτά οι πληροφορίες που συλλέγονται από κλινικές μελέτες διαφέρουν από τα συστήματα παθητικής παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά πρώιμα συστήματα προειδοποίησης στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Είναι επιθυμητό να αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκύπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα με τον εμβολιασμό παρόλο, που μπορεί να μην υπάρχει αιτιολογική, αλλά μόνον χρονική συσχέτιση. Στις ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 διαμοιραστήκαν περισσότερες από 23 εκατομμύρια δόσεις του τετραδύναμου εμβολίου και περίπου 12.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών κατατέθηκαν στο σύστημα παρακολούθησης. Δεν υπήρξαν αποδείξεις για υψηλό κίνδυνο εμφάνισης λιποθυμικών επεισοδίων, που συχνά αναφέρονται, παρόλο που τα δεδομένα αναφέρουν αυξημένη πιθανότητα λιποθυμικού επεισοδίου μετά από εμβόλια που γίνονται στην εφηβική ηλικία", πρόσθεσε η κ Caric.
Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό σώμα στον ΠΟΥ, το οποίο εξετάζει τα θέματα ασφάλειας των εμβολίων, που έχουν παγκόσμια σημασία, εξέτασε το διαθέσιμο αποδεικτικό υλικό πάνω στην ασφάλεια των HPV εμβολίων τον Ιούνιο του 2006 και τον Δεκέμβριο του 2008.
Το υλικό περιλάμβανε δεδομένα από κλινικές μελέτες και από φαρμακοεπαγρύπνηση μετά την χορήγηση του εμβολίου. Ειδικότερα στην τελευταία συνάντηση εξέτασε δημοσιευμένα ευρήματα για υπερευαισθησία και αναφερόμενα νευρολογικά σύνδρομα, που αναφέρθηκαν στην Αυστραλία. Τα δεδομένα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αλλάξει την αρχική της θέση, επιβεβαιώνοντας έτσι το προφίλ της ασφάλειας των εμβολίων.
Πηγή http://news.ert.gr
No comments:
Post a Comment