«Οταν μπήκα στο Μέγαρο Μαξίμου, βρήκα ένα άδειο κέλυφος» διηγείται σε όσους τον ρωτούν για τις πρώτες εντυπώσεις του από την πρωθυπουργία ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η μετάβαση
από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αποδείχθηκε οδυνηρή εμπειρία για τον Πρωθυπουργό και για τους υπουργούς του. Απογυμνωμένα γραφεία, από τα οποία έλειπαν ζωγραφικοί πίνακες, φωτιστικά, κουρτίνες, φυτά, ως και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές
με κρατικά αρχεία. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ετσι, τώρα, έπειτα από τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων και στη διοίκηση με τον «Καλλικράτη», ήρθε η σειρά του Νόμου 1558/85. Ητοι του επιπέδου διοίκησης γύρω από τον Πρωθυπουργό.
Το σχέδιο για το λίφτινγκ του πρωθυπουργικού γραφείου είναι φιλόδοξο και η προθεσμία που έχει δοθεί από τον κ. Παπανδρέου για την υλοποίησή του είναι μόλις ένας μήνας. Στην τελική μορφή θα περιλαμβάνει δομές που θα σχεδιάζουν πολιτική, υποστηρικτικές στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και κανόνες συμπεριφοράς προς τους υπουργούς. Πρόκειται για δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας για τους υπουργούς, ο οποίος θα καθορίζει από τα δώρα που θα δέχονται και την επιτρεπόμενη αξία τους έως τις σχέσεις τους με τη Βουλή. Παράλληλα θα αναμορφωθεί η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, με τη θέσπιση κανόνων για τον τρόπο επεξεργασίας των θεμάτων που θα υποβάλλονται σε αυτό και με άλλη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ζητείται «πυξίδα» για τους υπουργούς
Το γραφείο του Πρωθυπουργού θα αλλάξει εκ βάθρων. Δεν θα είναι επικεντρωμένο μόνο στην εξυπηρέτηση του προσώπου που ενσαρκώνει τον θεσμό, αλλά θα ασκεί καθοριστικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου, κατά το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, φαίνεται ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπουργοί χρειάζονται «πυξίδα» προκειμένου να κινούνται όλοι προς μια κατεύθυνση και να μην ακολουθεί ο καθένας τη δική του ρότα. Τέτοιου είδους σχέδια πάντως αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους περισσότερους υπουργούς, οι οποίοι διαβλέπουν (δικαίως ή αδίκως) διάθεση «καπελώματός» τους από τον «κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου» και κυρίως από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλο και από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Η σκέψη πάντως είναι να δομηθεί γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου ένα σύνθετο σχήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες ομάδες, όπως πολιτικού σχεδιασμού, διαβούλευσης, διαχείρισης κρίσεων, κ.ά. Σε αυτό το σχήμα θα ενταχθεί και η λειτουργία του ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο με την έλευση του κ. Ηλ. Μόσιαλου θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση της ατζέντας που θα επιθυμεί να θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση. Ο ρόλος των υπουργών δεν υποβιβάζεται αλλά εντάσσεται σε νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης. Και επειδή καμιά φορά η θεωρία χωλαίνει όταν γίνεται πράξη, όλες οι προτάσεις για τις αλλαγές θα τεθούν υπ΄ όψιν των υπουργών αλλά και της κοινής γνώμης.
Οι σκληροί δίσκοι δεν εξαφανίζονται
Επίσης, θα θεσπισθεί πρώτη φορά νομοθεσία που θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίον θα επιτυγχάνεται η μεταβίβαση της εξουσίας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, έπειτα από εκλογές. Η αφαίρεση σκληρών δίσκων με απόρρητα αρχεία του κράτους, ή αντικειμένων που αποτελούν κρατική περιουσία, δεν θα συνιστούν πράξεις ατιμώρητες. Η ιδέα της αναδιάταξης του πρωθυπουργικού γραφείου δεν είναι καινούργια. Από την εποχή που το ΠαΣοΚ ήταν στην αντιπολίτευση το επιτελείο του κ. Παπανδρέου επεξεργαζόταν διάφορα μοντέλα που ισχύουν σε άλλες χώρες. Το σενάριο μετατροπής του Μαξίμου σε «οβάλ γραφείο» ήταν πολύ ελκυστικό για τον Τύπο αλλά όχι για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν ψάχνουν να «φυτέψουν» ολόκληρο σύστημα από το εξωτερικό στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Η ιδέα είναι να διαμορφωθεί ένα νέο σχήμα με ελληνικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας όμως τη διεθνή εμπειρία.
Η επιτροπή που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί αυτές τις ριζικές αλλαγές διαθέτει μινιμαλιστικά χαρακτηριστικά και γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν θα λαμβάνει αποφάσεις. Αποτελείται από τρεις συνεργάτες του Πρωθυπουργού: τον κ. Χ. Παμπούκη, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρα και τον κ. Γ. Ανεμογιάννη , επικεφαλής του νομικού γραφείου του κ. Παπανδρέου. Πιθανώς να προβλεφθεί και ολιγομελής βοηθητική επιστημονική ομάδα. Τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται ένα πλάνο εργασίας και σκοπεύουν να αρχίσουν σύντομα κύκλο συζητήσεων με καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, πρώην προέδρους της Βουλής, την ΑΔΕΔΥ, και με άλλους παράγοντες.
Η ανταλλαγή απόψεων θα εμπλουτιστεί με την εμπειρία της «επιτροπής σοφών», ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του Πρωθυπουργού. Ορισμένοι από αυτούς είναι τακτικοί επισκέπτες στο «Συμπόσιο της Σύμης» που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το ΠαΣοΚ. Αν και πρόκειται για γνωστά πρόσωπα σε ευρύ κυβερνητικό κύκλο, η ανακοίνωση των ονομάτων τους προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από στελέχη του κόμματος. Κάποιοι σχολίασαν τη δημιουργία «μιας ακόμη επιτροπής», άλλοι αναρωτήθηκαν αν «χάθηκαν οι έλληνες επιστήμονες και κάλεσε ο Παπανδρέου αυτούς τους... “Αμερικανούς”» .
Οι «Αμερικανοί» κατάγονται στην πραγματικότητα από τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Αυστραλία. Η επιλογή τους έγινε με κριτήριο την εξειδικευμένη εμπειρία τους, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Από τα πέντε μέλη της ομάδας Αμερικανός είναι μόνο ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο κ. Πάρκερ έχει ιδρύσει εταιρεία συμβούλων με πελάτες μέλη του Κογκρέσου, οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι και τη θεωρία και τα τερτίπια της διακυβέρνησης, και αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα διεθνούς κύρους όπως οι «Νew Υork Τimes», η «Washington Ρost», κ.ά.
Η επιτροπή σοφών
Στην «επιτροπή σοφών» συμμετέχουν επίσης: Ο γνωστός καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Εδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στη London School of Εconomics κ. Κέβιν Φέδερστοουν. Ο Σουηδός Λιφ Παγκρότσκι, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γκόραν Πέρσον. Ο Ρότζερ Γουίλκινς, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα και των εθνικών συστημάτων υγείας, και ήταν επικεφαλής κυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή. Και ο Τζεφ Μάλγκαν , ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στο γραφείο του Τόνι Μπλερ.
Τον συντονισμό της ομάδας αυτής έχει αναλάβει ο κ. Παμπούκης. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα συνδράμουν με ιδέες από τα ισχύοντα στις χώρες τους και από την προσωπική τους εμπειρία. Η συνεργασία θα γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης. Η επιτροπή του Μεγάρου Μαξίμου θα συνθέτει κείμενα, αξιοποιώντας τις συζητήσεις με τους ξένους αλλά και τους έλληνες συνομιλητές της και θα τα υποβάλλει στον Πρωθυπουργό. Ποιες από τις προτάσεις θα αποκτούν νομικό περίβλημα θα αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης διαδικασίας διαλόγου. Ο κ. Παμπούκης, όπως εξηγεί, σχεδιάζει να τροφοδοτεί τον διάλογο αυτόν με κείμενα που δίνονται στη δημοσιότητα διαδοχικά, αναλόγως με την ενότητα των θεμάτων της οποίας θα ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Νέα πρόσωπα και νευρικότητα
Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η στελέχωση του γραφείου του Πρωθυπουργού με νέα πρόσωπα, κίνηση που προκάλεσε νευρικότητα στους υπουργούς. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πάντως ότι ο ρόλος τους δεν θα έχει σχέση με την καθημερινότητα των υπουργείων. Στο πλευρό του κ. Παπανδρέου επανέκαμψε ο πρώην σύμβουλός του κ. Ηρ. Πολεμαρχάκις , αυτήν τη φορά ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Επίσης, ο κ. Α. Δρυμιώτης ετέθη επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ο κ. Π. Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλαβε τη Μονάδα Κοινωνικής Πολιτικής και ο κ. Α. Κόκκος, καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠαΣοΚ, τη Μονάδα Διά Βίου Μάθησης.
πηγή http://www.tovima.gr
No comments:
Post a Comment