Αυστραλοί επενδυτές χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την επίδρασής της στη χρηματιστηριακή αγορά.
Εξάλλου, ο κορυφαίος Αυστραλός οικομολόγος, Τζοσούα Γουίλιαμσον, της εταιρίας «Σίτιγκρουπ» (CitiGroup), υποστηρίζει πως τα όποια οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας θα έχουν "μηδαμινές επιπτώσεις" στην αυστραλιανή οικονομία, αφού το εμπόριο της γίνεται κυρίως με την Ασία.
Οι Αυστραλοί επενδυτές θεωρούν ότι η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για αγορές και ότι το αυστραλιανό Χρηματιστήριο θα ανακάμψει εντός των επόμενων μηνών.
Ο Μάικλ Χέφερναν, σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού ομίλου Austock, δήλωσε ότι υπήρξε "υπερβολική αντίδραση" στα προβλήματα της Ελλάδας και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα λύσει το πρόβλημα δίνοντας εγγυήσεις για τα χρέη της ελληνικής κυβέρνησης.
Δήλωσε επίσης, ότι "περνάμε μια δεύτερη φάση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, πρόκειται αυτή τη φορά για τη φάση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά η κρίση αυτή είναι περιορισμένη και δεν πρόκειται να επεκταθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως η κρίση των ΗΠΑ".
Ο Κρέϊγκ Τζέιμς (Craig James), διευθύνων σύμβουλος του ομίλου CommSec, δήλωσε επίσης ότι η ελληνική κρίση δε θα επεκταθεί και εκτίμησε ότι, αν δεν υπάρξει επέμβαση της ΕΕ για τη λύση του προβλήματος, η Ελλάδα θα στηριχθεί οικονομικά από το ΔΝΤ, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ην.
Βασιλείου στη δεκαετία του 1970.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν πρόκειται να ξηλώσουν την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Κίνα και η Ασία είναι οι κύριοι παίκτες.
Και χαρακτήρισε την υπερβολική αντίδραση των επενδυτών ως κατάλοιπο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι ενδείξεις ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "The Sydney Morning Herald", που επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων παγκοσμίως το 2008 και 2009, για την τόνωση των οικονομιών και την αποτροπή κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους πολλών κρατών.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς χρηματαγορές.
Επίκεντρο της πρόσφατης κρίσης εμπιστοσύνης, όπως επισημαίνεται, είναι η Ελλάδα λόγω του υψηλού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Πορτογαλία.
Ωστόσο, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναλογεί σε 3% μόνο του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.
Το συνολικό δημόσιο χρέος των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ φτάνει το 90% του συνολικού ΑΕΠ, σημειώνει το άρθρο.
Η Αυστραλία με δημόσιο χρέος 16% είναι μάλλον εξαίρεση και υποστηρίζει ότι οι αγορές βιώνουν τώρα τις συνέπειες της επέμβασης των κυβερνήσεων υπέρ της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Είναι εμφανές ότι η έξοδος από την παγκόσμια κρίση του 2009 δε θα είναι ομαλή, καθώς το χρέος μετατέθηκε από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα.
No comments:
Post a Comment