Wednesday, March 3, 2010

Ανακάμπτουν οι τιμές των κατοικιών, με εξαίρεση την Ελλάδα

Μόλις 3,9% η υποχώρηση στην Ελλάδα το 2009. Ανάκαμψη στις περισσότερες αγορές σύμφωνα με το δίκτυο Global Property Guide
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Μέσα στις 20 χώρες στις οποίες καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των κατοικιών πέρυσι, είναι και η Ελλάδα, ωστόσο, η πτώση στη χώρα μας δεν είναι τέτοια που να δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη στις αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, Global Property Guide, η ανάκαμψη στις περισσότερες αγορές ακινήτων έχει ξεκινήσει από το 4ο τρίμηνο του 2009 καθώς σε 22 από τις 34 χώρες καταγράφηκε αύξηση των τιμών ενώ σε 11 μειώσεις οι οποίες ωστόσο είναι μικρές και δεν ξεπερνούν το 5,83% (Ιρλανδία).

Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 3ο τρίμηνο η πτώση ήταν 5% σε ετήσια βάση ενώ για το 4ο τρίμηνο η υποχώρηση ήταν μόλις 4,6%.

Κακό το 2009
Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες αγορές και την ελληνική βλέπουμε ότι το 2009 ήταν γενικά κακό. Ωστόσο, υπήρξε διόρθωση σε περιοχές όπου τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές είχαν απογειωθεί. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες τα ακίνητα «βούτηξαν», όπως για παράδειγμα στη Λετονία όπου η πτώση ήταν 50,22%, στο Ντουμπάι με υποχώρηση 43,29%, τη Λιθουανία με 29,29% και τη Βουλγαρία με πτώση 26,36%.

Αυτό που φαίνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, είναι ότι η πτώση έχει επιβραδυνθεί ενώ φαίνονται και τα πρώτα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης σε αγορές κυρίως της Ασίας όπως η Σιγκαπούρη με αύξηση 6,58% ή στη Νέα Ζηλανδία με 3,40% και την Αυστραλία με 4,63%.

Η τάση είναι μάλλον ανομοιογενής αφού υπάρχουν αγορές που τώρα προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά από μια καταστροφική χρονιά.

Στην Ελλάδα, αυτό που κρατιέται σταθερό είναι η... μικρή μείωση στις τιμές παρά τη μεγάλη κρίση από το 2006 και έπειτα. Θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγάλη διόρθωση, ωστόσο, το 3,9% το οποίο δίνει η ΤτΕ ως μείωση στις κατοικίες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό για όσους εμπλέκονται στην κτηματαγορά. Οι υψηλές τιμές είναι αυτές που κατά κύριο λόγο δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της ζήτησης και τη μείωση του αποθέματος που ξεπερνά τα 200.000 σπίτια πανελλαδικά.

Πτώση 5%-10%
Η τελευταία έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX αναφέρει ότι η πτώση 5%-10% σε πολλές περιοχές της χώρας, η αγορά σπιτιών μεταξύ 70-90 τ.μ. και κατά κύριο λόγο άνω των 30 ετών, είναι τα στοιχεία της κτηματαγοράς για το 2009. Αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι η αδυναμία της αγοράς να προσελκύσει μαζικά αγοραστές ακινήτων, τόσο εξαιτίας της χαμηλής τραπεζικής χρηματοδότησης όσο και λόγω της ακρίβειας στην αγορά κατοικίας. Αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών δύσκολα θα επανέλθει το ενδιαφέρον για απόκτηση σπιτιών το 2010.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες αγορές, ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της ανάκαμψης που καταγράφεται στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας (0,14% και 0,47%) αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για τις δύο αγορές που προκάλεσαν το ντόμινο της κρίσης, ειδικά στις ΗΠΑ όπου για πολλούς μήνες η κατοικία είχε στην ουσία «καταρρεύσει». Αλλωστε τα προηγούμενα δύο χρόνια οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 22%.
http://www.imerisia.gr

No comments:

Post a Comment