Tuesday, March 3, 2009

Η μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας και Αυστραλίας σ' ένα πρωτοποριακό συνέδριο στη Μελβούρνη

Μελβούρνη- H πρωτοβουλία ανήκει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (IMEPO) και στον αξιωματούχο της Παγκόσμιας Ελληνικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ομογενή βουλευτή, Γιάννη Πανταζόπουλο. Στο διήμερο συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «Σύγκριση του Αυστραλιανού και Ελληνικού Συστήματος Μετανάστευσης», θα πάρουν μέρος ακαδημαϊκοί και πολιτικοί από την Αυστραλία, καθώς επίσης και ομιλητές από την Ελλάδα με γνώσεις επί του θέματος.
Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές και στη συνέχεια θα συζητηθούν από τους σύνεδρους είναι: Προκλήσεις του Πολυπολιτισμού, Είσοδος στη χώρα, Διαμονή στην χώρα υποδοχής και απασχόληση, Προσαρμογή. Στη δεύτερη ενότητα θα διερευνηθεί το θέμα των παράνομων μεταναστών, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ενότητες με το θέμα της προσαρμογής στον τόπο υποδοχής. Στο προσκήνιο θα βρίσκεται και το θέμα των οικονομικών μεταναστών που φαίνεται να απασχολεί, περισσότερο από ποτέ, τις δύο χώρες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αναμένεται να είναι οι ομιλίες με θέμα τον Πολυπολιτισμό και τη Μετανάστευση μετά το 2009. Θα δοθούν από τους πλέον έμπειρους επί του θέματος, τον ομοσπονδιακό βουλευτή Πέτρο Γεωργίου και τον πρόεδρο του Πολυπολιτιστικού Συμβουλίου Βικτωρίας, Γεώργιο Λεκάκη. Για το θέμα της παγκόσμιας επιδημίας που φέρει το όνομα 'μετανάστευση', θα μιλήσουν η ακαδημαϊκός δρ. Αν ΜακNέβιν και η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού.
Για την επιβίωση ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς θα μιλήσουν από τη Βικτώρια ο πολιτειακός βουλευτής Νίκολας Κότσιρας, ο Σαμ Άφρα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κοινοτήτων Βικτώριας και από την Ελλάδα η Έντα Τζέμη, εκπρόσωπος του Ελληνικού Μεταναστευτικού Οργανισμού.

Άλλοι ομιλητές θα είναι ο πολιτειακός βουλευτής Γιάννης Πανταζόπουλος, ο Κώστας Βατσκαλής, υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας, ο πρόεδρος της IMEPO, Αλέξανδρος Ζαβός, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς, η δρ. Άννα Μαρκάκη, γενική διευθύντρια του υπουργείου Εσωτερικών. και άλλοι παράγοντες του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου. Αναφορικά με το συνέδριο, ο κ. Αλέξανδρος Ζαβός δηλώνει: «Είμαι σίγουρος ότι τόσο εμείς από την Ελλάδα, όσο και οι συνάδελφοί μας από την Αυστραλία, έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την ανταλλαγή απόψεων, που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την εμπειρία της αυστραλιανής πλευράς η οποία έχει μια μακρά ιστορία στα θέματα της μετανάστευσης. Ελπίζω πως όλοι οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν στον επιστημονικό αυτό διάλογο και πως το Συνέδριο θα αποτελέσει την αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Εξάλλου ο ομογενής επικεφαλής της Πολυπολιτισμικής Υπηρεσίας της Βικτόριας, Γιώργος Λεκάκης μιλώντας για το εν λόγω συνέδριο, τόνισε: «Μπορεί οι δύο χώρες να διαφέρουν εκ διαμέτρου, γεωγραφικά, πολιτιστικά και στο σύστημα που εφαρμόζουν στον μεταναστευτικό τομέα, δε χωρεί, εντούτοις, αμφιβολία ότι έχουν να διδαχτούν πολλά η μία από την άλλη. Η ανταλλαγή ιδεών, προγραμμάτων, απόψεων και εμπειριών σε ένα θέμα παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος, έχει πολλά να προσφέρει. Ο κόσμος έχει γίνει μικρός, λόγω της παγκοσμιοποίησης, επομένως όλο και περισσότερα κοινά σημεία θα υπάρχουν σε θέματα όπως αυτό της μετανάστευσης».
Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment