Η μόνη εναπομείνασα επιζώσα φάλαινα στην παραλία, όμως από μία αγέλη συνολικώς 192 φαλαινών, που εξουθενωμένες και αφυδατωμένες εξώκειλαν στο "Βασιλικό Νησί" στην Τασμανία, έχει τη δυνατότητα από σήμερα να ξαναμπεί στον ωκεανό και να "συναντηθεί" με τ άλλα 50 μεγάλα θηλαστικά, στα οποία ομάδα από περίπου 150 εθελοντές προσέφεραν πολύτιμες "πρώτες βοήθειες" και τα έσωσαν κατά κυριολεξία.
Οι εθελοντές--νέοι, βιολόγοι, παππούδες, γκουβερνάντες, καλόγριες, λιμενικοί--έσωσαν και πέντε όμορφα δελφίνια, που επίσης είχαν εξωκείλει στην παραλία "Ναρακούπα", σύμφωνα με τα μμε.
"Είναι απίστευτη η ενέργεια, που διέθεσαν οι εθελοντές μας, αναλογιστείτε πως οι πρώτες βοήθειες σε μία φάλαινα απαιτούν τη συλλογική δουλειά 20 ανθρώπων, αυτό κι αν είναι πνεύμα κοινότητας, λοιπόν" δήλωσε ένας εκπρόσωπος των Φυσικών Πάρκων της Τασμανίας, ο Αντριου Βάρντλαφ.
Μία φάλαινα πολύ μικρής ηλικίας ξαναβγήκε... φοβισμένη στην παραλία και οι εθελοντές...την "μετέπεισαν" να ξανανοιχτεί στα βαθιά και να "ακολουθεί" τις... μεγαλύτερες, αναφέρθηκε στα τοπικά μμε.
Τα σόναρ; Επειδή μετά τον Νοέμβριο περίπου 400 φάλαινες βγήκαν αφυδατωμένες στα ρηχά, εικάζεται ζωηρά από Αυστραλούς ειδικούς ότι, τα σόναρ --με τις χαμηλές τους συχνότητες-- έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα αυτών των μεγάλων θηλαστικών.
Πάντως, σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου δεν απαντάται το ανωτέρω φαινόμενο --τουλάχιστον στην έκταση και τη συχνότητα αυτήν.
Επιβιώνουν ομαδικά Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από ένστικτο επιβίωσης, οι φάλαινες κολυμπούν όλες μαζί και, όταν κάτι συμβαίνει στην αγέλη, αφορά όλα --μα όλα-- τα μέλη της... "Εχουν μία τρομερή...κοινωνικότητα οι φάλαινες", παρατήρησε ένας ειδικός, που έδωσε συνέντευξη στο τοπικό δίκτυο ABC.
"Θα πάνε λοιπόν όλες μαζί, ακόμα και προς τον θάνατο", συμπλήρωσε ο ειδικός αυτός.
Πηγή http://www.express.gr
No comments:
Post a Comment