Αθήνα- Ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου ως έκθεση «μετ’ εμποδίων», αλλά το αποτέλεσμα τη δικαίωσε και η κοσμοσυρροή επισκεπτών και όχι μόνο Ελλήνων της Αυστραλίας, στους οποίους και απευθύνεται, έκανε επιτακτική την παράτασή της ως τις 10 Μαρτίου, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.
Ποτέ κανείς δεν «δένεται» τόσο πολύ με την πατρίδα του, παρά μόνο όταν ξενιτευθεί και κάνει οικογένεια μακριά της. Οτιδήποτε έρχεται ή θυμίζει την πατρίδα είναι ακατάλυτος δεσμός αγάπης και νοσταλγίας που εκμηδενίζει τις αποστάσεις.
Τη χαρά αυτή και τη συγκίνηση τις είδε να λάμπουν στα μάτια των Ελλήνων της Μελβούρνης, που κατέκλυσαν το ολόφωτο Μέγαρο του Ελληνικού Μουσείου στο κέντρο της πόλης, ο Ελληνας πρέσβης κ. Γιώργος Ζώης στη βραδιά των εγκαινίων.
Ως Αιγυπτιώτης, από το Κάιρο, γνωρίζει το συναίσθημα αυτό και γι’ αυτό, κόβοντας την κορδέλα στην ομιλία του, τόνισε «πως είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Μαρκόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Θανάση Οικονόμου, που διοργάνωσαν την έκθεση αυτή, παρουσιάζοντας στη Μελβούρνη τους “πρέσβεις της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής”».
Εξήγησε πως από τη διοργάνωση της έκθεσης ώς την πραγματοποίησή της, μεσολάβησε ο ανασχηματισμός, «το ανακάτεμμα της τράπουλας» και τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΤ που παρέμεινε στη θέση του, όσο και ο νέος υπουργός έμειναν στην Αθήνα, όπως επιτάσσει το πολιτικό κλίμα.
Ηλθαν όμως οι πρέσβεις της τέχνης, τρεις γενιές ζωγράφων», όπως είναι ο ταιριαστός τίτλος της έκθεσης, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, δωρεά του ιδρύματος Ναυσικάς Σταμούλη στην Ομογένεια από τον ιδρυτή αείμνηστο Σπύρο Σταμούλη, Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία, μετανάστη πρώτης γενιάς.
«Με τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής που φέρνει την Ελλάδα και την Αυστραλία και πάλι κοντά με μοναδικό τρόπο –είπε ο πρέσβης μας κ. Γιώργος Ζώης– ξεκινάει εποχή συνεχούς συνεργασίας, που θα ενισχύσει σίγουρα τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας».
Έλαμπε μέσα στη νύχτα το βικτωριανής εποχής Μέγαρο, που ήταν άλλοτε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο και τώρα αποτελεί σημείο αναφοράς και έπαλξη τέχνης και πολιτισμού για την ελληνική ομογένεια.
Το είχε εγκαινιάσει τον Απρίλη του 2007 ο τέως υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά αυτή είναι η πρώτη έκθεση που στεγάζεται και είναι πραγματικά αντάξια της τιμής που της έκαναν με την παρουσία τους στα εγκαίνια ο λόρδος δήμαρχος της Μελβούρνης κ. Robert Doyle, η βουλευτής κ. Liz Beattie, η κ. Σοφία Mirabella, ομοσπονδιακή βουλευτής και από την Ελλάδα, η διοργανώτρια του άθλου της έκθεσης κ. Αλεξάνδρα Γκίκα, του «Art Culture», που έφερε εις πέρας αυτή τη μεγάλη σε μέγεθος όσο και πολιτιστική σημασία έκθεση - γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.
Όπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταμούλη, κ. Χάρης Σταμούλης, «η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη “ελληνική πόλη” στον κόσμο και το ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης στοχεύει ακριβώς να παρέχει στην κοινότητα της Ομογένειας ποιοτικές και πολυσήμαντες εκδηλώσεις με θέματα από την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα». Αναφερόμενος στον αείμνηστο πατέρα του, ιδρυτή του ελληνικού Μουσείου, Σπύρο Σταμούλη, ο κ. Χάρης Σταμούλης είπε ότι θα ήταν πανευτυχής για την ανταπόκριση που βιώνει το ελληνικό Μουσείο με αυτή την ιδιαίτερα σημαντική και διεθνώς αναγνωρισμένη Εκθεση Τέχνης.
Και γι’ αυτό της δόθηκε η ταιριαστή ονομασία «Οι Πρέσβεις της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης»... Οι φωτογραφίες δίνουν τον τόνο της χαράς και του θαυμασμού για τους Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που στέκονταν και έμεναν έκθαμβοι μπροστά στη «Θάλαττα» του Τέτση, στη «Θέα» του Κώστα Πανιάρα, στον «Ηνίοχο - Ολυμπιακό Πνεύμα» του Αχιλλέα Δρούγκα, στο «Πάρις και Ελένη» του Αλέκου Φασιανού, στο «Απογευματινό» του Παύλου Σάμιου, στην «Πράσινη Φύση» της Αλίνας Μάτσα.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος - έκδοση του ΕΟΤ, με κείμενα του ιστορικού Τέχνης και σημειολόγου Χάρη Καμπουρίδη, σε δημιουργική ιδέα και επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γκίκα, που δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων.
Η αφίσα της Εκθεσης με τα έργα των 26 ζωγράφων που παίρνουν μέρος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρώτης τάξεως αφίσα του ΕΟΤ για τη Γέφυρα Πολιτισμού και Πατρίδας που χτίζει η τέχνη. Και γιατί να μην τη δούμε κι εμείς, εδώ, όταν επιστρέψει στην Αθήνα;
Πηγή http://www.greekinsight.com
No comments:
Post a Comment