Tuesday, February 9, 2010

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

ΠΑΡΟΙΜΙΑ
Το καρφί «υποφέρει» όσο και η τρύπα που ανοίγει
Η επιστήμη στηρίζει την παραπάνω παροιμία, όσο και αν σ΄ εμάς φαίνεται απίθανο. Για την ακρίβεια, εδώ έχουμε μια πολύ λιτή και «παροιμιώδη», θα λέγαμε, έκφραση της αρχής δράσης και αντίδρασης.

Δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή και ισορροπούν, ασκούν το ένα στο άλλο από μια δύναμη και οι δύο αυτές δυνάμεις είναι ίσες μεταξύ τους. Εχουν δε την ίδια διεύθυνση, με αντίθετη όμως φορά. Ετσι το καρφί ασκεί στο ξύλο μια δύναμη και το ξύλο που το περιβάλλει ασκεί όντως στο καρφί μια ίση και αντίθετη δύναμη.

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Μπορώ να βάλω ένα θερμόμετρο υδραργύρου μέσα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;

Κανένας δεν μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε αυτό που θέλετε! Πάντως κάποια στιγμή μια μικρή έκρηξη θα υπογραμμίσει την αξία της πράξης σας αυτής. O υδράργυρος ως μέταλλο θα κάνει να ανακλαστούν τα περισσότερα μικροκύματα που θα δεχθεί, αλλά οι παλμικές κινήσεις τους θα κάνουν κάποια από τα πολλά ελεύθερα ηλεκτρόνια του μετάλλου να κινηθούν ανάλογα. Αυτό όμως συνιστά ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα. Το οποίο θα οδηγήσει στη θέρμανση του υδραργύρου, στην υπέρμετρη διαστολή του και τελικά σε μια ηχηρή διάρρηξη του σωλήνα.

ΝΑ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ
Το λένε ΝΑΟ, έχει ύψος μόλις 60 πόντους αλλά διαθέτει πολλά προσόντα. Πρόκειται για ρομπότ γαλλικής κατασκευής με δύο χέρια (το καθένα από τα οποία έχει τρία δάχτυλα), δύο πόδια, δύο μικρόφωνα φυτεμένα στο κεφάλι του (και το ανάλογο πρόγραμμα για να αναγνωρίζει φωνή και λέξεις), δύο μάτια-κάμερες (μία για μακριά και μία για κοντά) με ικανότητα λήψης 30 εικόνων ανά δευτερόλεπτο, αισθητήρες επαφής στο κεφάλι, δυνατότητα να διαβάζει αρχεία (δικά του και από το Διαδίκτυο), ενώ δέχεται και σήματα από εγκατάσταση Wi-Fi. Πωλείται πρωτίστως σε επαγγελματίες ή σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε μια τιμή κοντά στις 15.000 ευρώ. Δεν αποκλείονται πάντως και οι ιδιώτες που θέλουν να παίξουν μαζί του και να έχουν μια συντροφιά, λένε οι κατασκευαστές.

Ρομποτάκι αντί για σκυλάκι ή γατάκι για τους μοναχικούς...

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ποιος είπε ότι υπάρχει δικαιοσύνη στον ορμονοκρατούμενο ανθρώπινο οργανισμό; Μπορεί οι (προεμμηνοπαυσιακές) γυναίκες να θεωρούνται προστατευμένες από τα καρδιαγγειακά νοσήματα χάρη στις θηλυκές ορμόνες τους, αλλά το ζήτημα είναι να μη βρεθεί κανείς στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να επουλώσει τις αρτηρίες του. Τότε οι άνδρες βρίσκονται σε πολύ προνομιακή θέση: σύμφωνα με μελέτη αυστραλών επιστημόνων, η διϋδροτεστοστερόνη (μια φυσική ορμόνη, παράγωγο της τεστοστερόνης και με την ίδια δράση) ασκεί επουλωτική δράση στα αγγεία. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν πειράματα επούλωσης αρτηριών σε ευνουχισμένα και άρτια ποντικάκια, όπως μπορεί κανείς να πληροφορηθεί στη διαδικτυακή έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης «Journal of Εxperimental Μedicine».

ΘΥΕΛΛΑ!
408 χιλιόμετρα ανά ώρα!

Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ταχύτητα ανέμου που δεν σχετιζόταν με ανεμοστρόβιλο.

Σημειώθηκε στην Αυστραλία τον Απρίλιο του 1996. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες («Science» 327, σελ. 454-458, 2010), η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει αποτέλεσμα οι ανεμοθύελλες στον Ατλαντικό να γίνονται σπανιότερες μεν, ισχυρότερες δε.

No comments:

Post a Comment