Saturday, February 20, 2010

Ζάχαρη: Στον ΠΟΕ προσφεύγουν οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγείς

Οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγείς ζάχαρης σε εθνικό επίπεδο(Αυστραλία, Βραζιλία και Ταϊλάνδη)στον κόσμο προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ζητώντας του να χαρακτηρίσει παράνομη την απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει την εμπορική περίοδο 2009-10 στην εξαγωγή επιπλέον 500.000 τόνων ζάχαρης που υπερβαίνουν την ποσόστωσή της.
Αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει τις επιπλέον, πέραν των ποσοστώσεων, εξαγωγές ζάχαρης που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο εμφανίζονται οι Αυστραλία, Βραζιλία και Ταϊλάνδη.

Οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγείς ζάχαρης σε εθνικό επίπεδο στον κόσμο προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ζητώντας του να χαρακτηρίσει παράνομη την απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει την εμπορική περίοδο 2009-10 στην εξαγωγή επιπλέον 500.000 τόνων ζάχαρης που υπερβαίνουν την ποσόστωσή της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Crean, εκπρόσωποι των τριών κρατών θα έχουν συνάντηση με αξιωματούχους του Π.Ο.Ε. στη Γενεύη, ζητώντας από τον οργανισμό να παρέμβει. Στην αντίθετη περίπτωση, καμία τους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απαντήσει με εμπορικά «αντίποινα».

Η απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει σε «έξτρα» εξαγωγές είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές της ζάχαρης διεθνώς να υποχωρήσουν κατά 15% από τα υψηλά 29τίας όπου είχαν σκαρφαλώσει μετά την ανακοίνωση της Ινδίας (μεγαλύτερης αγοράς ζάχαρης στον κόσμο) ότι η δική της φετινή παραγωγή θα είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων.

Δικαιολογώντας την κίνηση της Ε.Ε., η Κομισιόν στα τέλη του Ιανουαρίου είχε ζητήσει να επιτραπούν οι επιπλέον εξαγωγές από την ευρωπαϊκή παραγωγή ως ένα «προσωρινό μέτρο» κατά της ιλιγγιώδους ανόδου των τιμών.
Πηγή http://www.imerisia.gr

No comments:

Post a Comment