Tuesday, February 9, 2010

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπηξαν και τις δύο αυτές πολιτείες.

Οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στο Βόρειο Σίδνεϊ, που πλήγηκε περισσότερο και τα συνεργεία έχουν αρχίσει τον καθαρισμό των δρόμων και των φρεατίων των όμβριων υδάτων που είχαν κλείσει.

Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν στο κεντρικό και βόρειο Γουέιλ να είναι προετοιμασμένοι να μετακινηθούν, αν χρειαστεί, λόγω του ότι αναβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού και ενδέχεται ορισμένα τμήματα να πλημμυρίσουν.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Νότιο Κουίνσλαντ, όπου έχασε τη ζωή του και ένας 14χρονος, ο οποίος στην προσπάθειά του να βγει από το αυτοκίνητο που είχε παρασύρει το ορμητικό νερό, πνίγηκε.

Αρκετοί δρόμοι και στις δύο Πολιτείες έκλεισαν και η αστυνομία προειδοποίησε τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να μην προσπαθούν να περάσουν ανάμεσα από πλημμυρισμένα τμήματα του δρόμου γιατί διατρέχουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Οι βροχοπτώσεις, όμως, ήταν και ευεργετικές, όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλά και για την Πολιτεία γενικότερα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία υδροδότηση του Σίδνεϊ, το 2007 η στάθμη των ταμιευτήρων νερού της πόλης ήταν μόνο 18%, για να φτάσουν φέτος το 37% και τις τελευταίες εβδομάδες να ξεπεράσουν το 55%.

"Χρυσάφι" ήταν, επίσης, οι τελευταίες βροχές και για τους αγρότες του βόρειου και κεντρικού Γουέιλ που είχαν πληγεί από την ανομβρία των τελευταίων ετών.

Περισσότερο από 10 χρόνια είχε να βρέξει τόσο πολύ σε ορισμένες περιοχές του βόρειου Κουίνσλαντ που μέσα σε λίγες ώρες δέχτηκαν πάνω από 120 χιλιοστά βροχής.

Πηγή: www.athina984.gr

No comments:

Post a Comment