Thursday, January 28, 2010

Ελληνική συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αυστραλίας

Η Αυστραλία εόρτασε χθες, Τρίτη, τα γενέθλιά της εν μέσω αντιπαραθέσεων για τη σημαία της, τον εθνικό της ύμνο, τα εθνικά της χρώματα αλλά και τον τρόπο χορήγησης της υπηκοότητας.
Αντιπαραθέσεις προκαλεί ακόμα και η ημερομηνία της εορτής, αφού η 26η Ιανουαρίου αποτελεί την επέτειο έναρξης της βρετανικής εποίκησης στην Αυστραλία το 1788, γεγονός που ενοχλεί τους Αβοριγίνες.
Παρά τις όποιες ενστάσεις όμως, η Ημέρα της Αυστραλίας εορτάστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο: Με μπάρμπεκιου, πολύ ποτό, στις παραλίες, με την πολιτογράφηση 17.000 Αυστραλών πολιτών από 130 χώρες, συναυλίες και παρελάσεις.
Η συμμετοχή των Ελλήνων στους εορτασμούς για την Ημέρα της Αυστραλίας ήταν εντυπωσιακή φέτος.
Χιλιάδες ήταν αυτοί που τίμησαν την Ημέρα με εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις την Κυριακή, αλλά και στις κεντρικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που έγινε στην πλατεία «Φεντερέισιον» (Federation Square) αλλά και σε κεντρικό πάρκο της πόλης, στις οποίες έλαβαν μέρος ομογενείς καλλιτέχνες.
Ανάμεσά τους το χορευτικό συγκρότημα "Πήγασος" του Σωτήρη Σωτηρίου, οι αδελφοί ΚΑΠΑ, ο Δ. Μουσαφερειάδης, ο Δ. Παυλίδης και άλλοι.
Χιλιάδες Αυστραλοί απόλαυσαν και χειροκρότησαν τη συνεργασία Ελλήνων και Αβοριγίνων επί σκηνής με τη συνοδεία των ήχων του �μπουζουκιού.
Στο πλαίσιο των εορτασμών, η αυστραλιανή πολιτεία βραβεύει πολίτες που έχουν διακριθεί σε διαφόρους τομείς της κοινωνικής δράσης.
Μεταξύ αυτών και δυο ομογενείς.
Ανάμεσά τους ο Ιωάννης Χριστοδούλου, καθηγητής της γενετικής.
Βραβεύθηκε κυρίως, για τις υπηρεσίες του στις έρευνες για τις διαταραχές του μεταβολισμού στα παιδιά.
Ο κ. Χριστοδούλου έλαβε το Μετάλλιο του Μέλους στη Γενική Κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας (ΑΜ- Member in the General Division of the Order of Australia).
Ο δεύτερος είναι ο Σταμάτης Θαρένος (Steve Tharenou), ο οποίος βραβεύθηκε για τις υπηρεσίες του στην εκπαίδευση, κυρίως για τα 16 χρόνια που διετέλεσε Διευθυντής στο δημοτικό σχολείο "ΜακΓΚρέγκορ" (MacGregor Primary School) της Βρισβάνης.
Ο κ. Θαρένος τιμήθηκε με το Μετάλλιο στη Γενική Κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας (ΟΑΜ- Medal of the order of Australia in the General Division).
πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment