Friday, December 12, 2008

Διαδηλώσεις εμπνευσμένες από την Ελλάδα εξαπλώνονται και στην Ευρώπη

Vassil Donev / EPA

Σε πολλές πολιτείες της Ευρώπης διαμαρτυρόμενοι νέοι επιτέθηκαν σε τράπεζες και εκσφενδονίζοντας μπουκάλια κατά των αστυνομικών σε μικρές αλλά βίαιες διαμαρτυρίες στην Ισπανία και τη Δανία, ενώ έκαψαν και αυτοκίνητα εμπρός στο Ελληνικό προξενείο στη Γαλλία.

Οι αρχές λένε τα επεισόδια έχουν απομονωθεί, αλλά αναγνωρίζουν την ανησυχία ότι οι ελληνικές εξεγέρσεις - οι οποίες άρχισαν μετά τον θάνατο δεκαπεντάχρονου από σφαίρες αστυνομικών το περασμένο σαββατο - θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα εναντίον της παγκοσμιοποίησης καθώς και άλλες ομάδες δίχνουν την αγανάκτησή τους για την οικονομική αναταραχή και έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης. "Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά με τα συμπεράσματά μας και να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ελληνικού συμβάν και στη Γαλλία. Όλα είναι υπό παρακολούθηση".

Τουλάχιστον κάποιες από τις διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν οργανωθεί μέσω του Διαδικτύου, δείχνουν πόσο γρήγορα ένα μήνυμα μπορεί να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων τεχνολογιών που τα μοιράζονται.
Περίπου 63 άτομα κρατούνται στη Δανία, όπου οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στην αστυνομία με μπουκάλια και χρώματα στο κέντρο της Κοπεγχάγης σε ράλι αργά την Τετάρτη..

Στην Ισπανία περίπου 200 οργισμένοι νεαροί επιτέθηκαν σε τράπεζες, καταστήματα και ένα αστυνομικό σταθμό σε χωριστές διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη αργά την Τετάρτη. Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους φωνάζαν "αστυνομία δολοφόνοι" και άλλα συνθήματα. Έντεκα άνθρωποι - περιλαμβανομένων καί μία νεαρή ελληνίδα - συνελήφθησαν στις δύο συγκεντρώσεις, και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

No comments:

Post a Comment