Saturday, December 20, 2008

Άναψε και πάλι η βία στο κέντρο της Αθήνας

photo: AFP
Άναψε και πάλι η βία στο κέντρο της Αθήνας, όταν διαμαρτυρόμενοι πέταξαν πέτρες και μολότωφ στην αστυνομία και προσπάθησαν να κάψουν το νέο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, το οποίο μόλις είχε αντικατασταθεί. Το παλιό δέντρο κάηκε σε προηγούμενη διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των χειρότερων διαμαρτυριών στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στις αρχές αυτού του μήνα όταν ο ηλικίας 15 ετών Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς της αστυνομίας στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ, γειτονιά της πρωτεύουσας.

Οι διαμαρτυρίες εναντίων του θάνατου του παιδιού έχουν προκαλέσει ζημιές κατ 'εκτίμηση $ A1.9 δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις στην κορύφωση της σεζόν στίς χριστουγεννιάτικες αγορές.

Οι σημερινές συγκρούσεις ακολούθησαν αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας και μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της αστυνομίας. Ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένων των αναρχικών, ακολουθησαν την πορεία πλήθους περίπου 7000 διαμαρτυρώμενων και άρχισαν το λιθοβολισμό εναντίον των αστυνομικών έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους για να προστατευθούν από τον λοιθοβολισμό, και μερικοί μασκοφόροι νεαροί προσπάθησαν να παραβιάσουν την γραμή των αστυνομικών που φρουρούσαν την πλατεία Συντάγματος και να κάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τότε η αστυνομία αντέδρασε με την χρύση δακρυγόνων.

Η αναταραχή εντάθηκε μετά τον τραυματισμό ενός 16-χρονου παιδιού εχθές το βράδι σε προάστιο της Αθήνας. Η σφαίρα τον έπληξε στο χέρι καθώς ο ίδιος μίλούσε με άλλους συμαθητές του.

Η αστυνομία είπε ότι το παιδί πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο προτού την χειρουργική επέμβαση. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες του τραυματισμού. Το μεσημέρι ο 16χρονος πήρε εξιτήριο από την κλινική όπου νοσηλευόταν. Από την αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης,ενώ η σφαίρα που χτύπησε το χέρι του μαθητή ανήκει σε 38άρι φυσίγγιο πυροβόλου όπλου που βλήθηκε από απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιός και για ποιό λόγο πυροβόλησε κατά του μαθητή και άλλων 10 συμμαθητών του.

Με αφορμή τον τραυματισμό του 17χρονου ,μαθητές,φοιτητές και γονείς πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση στον Άγιο Αντώνιο,στο Περιστέρι. Επίσης,μαθητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Εξάλλου,συναυλία αλληλεγγύης στους νέους, διοργανώνουν στα Προπύλαια 25 καλλιτέχνες.

Σήμερα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών Οργανώσεων για να εξετάσουν τους τρόπους που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις .

Διοργανωτές έχουν ζητήσει υποστήριξη από όλη την Ευρώπη, αλλά το μόνο που αναφέρθηκε ήταν το ράλι αργά το απόγευμα στη Γερμανία, όπου περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία στο Βερολίνο.

No comments:

Post a Comment