Saturday, December 20, 2008

Υπάληλος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα ματαιώνει απόπειρα απάτης στην Αυστραλία

Συδνεϊ- Λόγο της ετοιμότητας ενός υπαλήλου της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα ματαιώθει απόπειρα απάτης στην Αυστραλία.
Χθες τρείς άνδρες στάλθηκαν στη φυλακή για πέντε χρόνια ο κάθε ένας για τους ρόλους τους σε μια συνωμοσία με σκοπό την κλοπή $ 150 εκατ. ευρώ από την οργάνωση συνταξιοδότησης της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Superannuation Scheme ) την παραμονή των Χριστουγέννων του 2003.
Ένας πρώην υπάλληλος της JP Morgan Chase ο Greg Bourchier, 36, δικάστηκε σε 2 1/2-χρόνια ελάχιστο όρο φυλάκησης, ενώ ένας πρώην τεχνικός της Telstra ο Barry Osbourne, 47, και συνταξιούχος Ernst Hufnagl, 57, σε τριετή φυλάκηση. Η απάτη, ήταν ένα έργο ενός ατόμου που κατοικεί στο Σίδνεϊ και του οποίου το όνομα έχει κατασταλεί και ενός Ρώσοσραηλινού ονομαζώμενου Arcadi Drisner, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό.
Ο τρόπος της συνομωσίας ήταν η αποστολή πέντασελίδου φαξ από έναν προσωπικό υπολογιστή συνδεμένο σε μια ασφαλή τηλεφωνική γραμμή στο όνομα της εταιρίας Street Global, εταιρία διαχειριζώμενη Χρηματικούς πόρους, ζητώντας 150 εκατομμύρια δολάρια να αποσταλούν σε τέσσερις διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Τα χρήματα εστάλησαν και περίπου $ 3,4 εκατομμύρια χάθεικαν σε τυχερά παιχνίδια από τους δύο συνωμότες σε καζίνο κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά του Χονγκ Κονγκ πριν εντοπιστεί η απάτη και αντιστραφούν οι μεταφορές και επιστραφούν σχεδόν όλα τα χρήματα.
"Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα, μια καλά σχεδιασμένη απάτη με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό», είπε ο δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου Robyn Tupman, κατά την καταδίκη των ανδρών.
Επίσης, επέκρινε την εταιρία JPMorgan Chase για την έλλειψη επαρκής ασφάλειας στο συστημα ασφαλείας το 2003. "Δεν ήταν έκπληξη, αλλά δεν αποτελεί και δικαιολογία, ότι η συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση βρέθεικε σε θέση επιτυχίας λόγω της σχετικής έλλειψης ασφάλειας στη εταιρία», είπε. "Ας ελπίζουμε ότι τα προβλήματα έχουν διορθωθεί από όταν το αδίκημα αυτό ήρθε στην προσοχή μας."
Η απάτη διαπιστώθει όταν υπάληλος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα πρόσεξε στις 24 Δεκεμβρίου 2003, ότι οι λέξεις "Pty Ltd" είχε εσφαλμένα προστεθή στο όνομα του προσώπου στο λογαριασμό του οποίου έπρεπε να κατατεθούν τα χρήματα και έτσι αμφισβήτησε την νομιμότητα της μεταβίβασης.
Ως αποτέλεσμα η Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα έστειλε μήνημα στην JPMorgan Chase στην Αυστραλία η οποία προκάλεσε στους διαχειριστές να συνειδητοποιήσουν ότι πέντε ημέρες ενωρίτερα είχαν πέσει θύματα σε μία από τις μεγαλύτερες και ενδεχομένως πιο τολμηρές απάτες στην ιστορία της Αυστραλίας.

No comments:

Post a Comment