Saturday, December 13, 2008

«ή Αφροδίτη και Η Μικτή ψησταριά»

Ms. Risson. Photo: Paul Coward

Ήταν ένα ουσιώδες μέρος της ζωής της Αυστραλίας εδώ και δεκαετίες, αλλά σιγά σιγά και ήσυχα αρχισε να ξεχνιέται. Αλλά η ακαδημαϊκός Toni Risson απο το πανεπιστήμιο Queensland University δεν άφησε το φαινόμενο αυτό ήταν τού ελληνικού καφενείου να ξεχαστεί.
Η Κα Risson, μία φοιτήτρια διδακτορικού στην πανεπιστημιούπολη του Ίπσουιτς, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλιο «ή Αφροδίτη και Η Μικτή ψησταριά» (Aphrodite and The Mixed Grill), ένα χρονικό γιά τα ελληνικά καφενεία της Αυστραλίας.

Το βιβλίο περιγράφει με ποιο τρόπο αυτοί οι Έλληνες μετανάστες λειτουργούσαν τα καταστήματα τους συνδιάζιοντας τα οφέλη του παντοπωλείου, μέρος ανάπαυσης και ρεστωράν και προσφέραν κεράσματα, όπως παγωτά και σόδα sundaes σε πόλεις της Αυστραλίας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας του 1970.

Ή Κα Risson είπε ότι τα ελληνικά καφενεία ήταν μέρος τού αυστραλιανού τοπίου ως μέρος συναντήσεως μετά θα τον κινηματογράφο, στάση ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες σε μακρινά ταξίδια ή στάση για μέλη οικογενειών πού βγέναν βόλτες να δούνε τις βιτρίνες τις ημέρες πριν βγή η τηλεόραση. Πόλεις όπως η Ίπσουιτς είχε πάνω από μια δωδεκάδα ελληνικά καφενεία, όταν η τάση ήταν στο αποκορύφωμά της. "Ήταν απλά παντού? Σαν να ήταν στο McDonald," είπε.

"Εκτός από το πρόσωπο πίσω από τον πάγκο, και μερικές φορές το όνομα (του μαγαζιού), τίποτα άλλο δεν ήταν Ελληνικό. Σερβίραν milkshakes, τοστ, τίς μικτές ψησταριές, και απλά βρετανο-αυστραλιανά τρόφιμα."

Άν καί τα φαγητά ήταν γνωστά, η ελληνική φάτσα και η γλωσική προφορά δεν ήταν, γι’ αυτό το λόγο και η κα Risson λέει ότι πολλοί ιδιοκτήτες καφενείων ήταν κύριοι δέκτες του ρατσισμού κατά τρόπο πού δεν τις δέχτηκαν άλλες εθνικές ομάδες.

"Οι Έλληνες ήταν στην πρώτη γραμμή της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, οι Έλληνες ήταν στο κέντρο της κάθε επιχειρηματική περιοχής, καί ήταν πάντα στο επίκεντρο της ζωής των ανθρώπων», είπε.

Τελικά, τα ελληνικά καφενεία, άρχισαν να κλείνουν στη δεκαετία του '60 και του '70, αυτό οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τηλεόρασης, τα καλύτερα αυτοκίνητα και αμερικανικά καταστήματα γρήγορου φαγητού (fast food). Σύμφωνα με την κ. Risson, μερικά παραδοσιακά ελληνικά καφενεία παραμενoυν στην Αυστραλία? Την Niagara στο Gundagai και η Paragon στη Κατούμπα είναι τα πιο γνωστά.

Η «Αφροδίτη και Η Μικτή Ψησταριά» αρχίσει ως μιά διατρηβή 8000-λέξεων ενός εξάμηνου το 2005. ¨οπως είπε η Κα Risson όταν ξεκίνησε την μελέτη για την διατρηβή κατάλαβε ότι έπρεπε να μάθει όσα μπορούσε για τις Ελληνικά καφενεία και να γράψει ένα βιβλίο και όχι απλώς ένα δοκίμιο ώστε να κάνει γνωστό αυτό το ωραίο παραμύθι.
"Ήταν τιμή για μένα να συναντίσω αυτούς τούς άνθρωπους και να με εμπιστευτούν τους με τις τόσο προσωπικές ιστορίες τους," είπε η κα Risson.

No comments:

Post a Comment