Tuesday, December 23, 2008

Η Ελληνομάθεια υποχωρεί παγκοσμίως. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Ενάτου Συνεδρίου της Εταιρείας Ελληνιστών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας


Μελβούρνη- Στο τριήμερο συνέδριο συμμετείχαν ελληνιστές από όλο τον κόσμο με αναφορές κάθε άλλο, παρά αισιόδοξες, όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος».
Ο καθηγητής, Ρόντερικ Μπίτον, από το King College του Λονδίνου, τόνισε ότι «ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών είναι απογοητευτικός» παρά τις συνεχείς προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του να προελκύσουν φοιτητές.
Η καθηγήτρια Κέρεν Βαν Ντάικ, από το Πανεπιστήμιο Columbia, κατέθεσε, ότι «οι αριθμοί των φοιτητών παραμένουν σταθεροί, 70 περίπου ανά εξάμηνο φοίτησης», αλλά το τμήμα δεν επαναπαύεται. Εντείνει καθημερινά τις προσπάθειες προσέλκυσης φοιτητών.
Ο διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δρ Βρασίδας Καραλής, δήλωσε ότι «οι αριθμοί στο Τμήμα Ελληνικών του πανεπιστημίου είναι ικανοποιητικοί», αλλά διασαφήνισε ότι «δεν εγγυώνται τη βιωσιμότητα του Τμήματος, το οποίον κάθε άλλο παρά κερδοφόρο είναι».
Ικανοποιημένος από τους αριθμούς δήλωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders Νότιας Αυστραλίας, Μιχάλης Τσιανίκας. Αντίθετα, η υπεύθυνη του Προγράμματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe, κ. Μαρία Ηροδότου, σχολίασε ότι στη Βικτωρία η ελληνομάθεια έχει πάρει την κατιούσα και τόνισε, ότι η επιβίωση του Προγράμματος θα εξαρτηθεί, κυρίως, από τη συνεργασία του με άλλα Τμήματα του La Trobe. Δύσκολη εικόνα της κατάστασης των Ελληνικών παρουσίασαν και οι καθηγήτριες Ελισάβετ Κεφαλληνού (Macquarie University) και Κυριακή Φραντζή (University of New South Wales). «Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο αριθμός των φοιτητών έχει μειωθεί κατά 50%. Πριν 12 χρόνια το Τμήμα είχε 135 εγγραφές, ενώ το 2008 μειώθηκαν σε 70, δηλαδή μειώθηκαν κατά 50%» είπε η κ. Κεφαλληνού και πρόσθεσε. «Η εσωτερική αναδιάρθρωση που έγινε τελευταία εγγυάται τη βιωσιμότητα του Τμήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητά του ν προσελκύσει περισσότερους φοιτητές».
Οι σύνεδροι συνεκτίμησαν, ότι η φθίνουσα πορεία της ελληνομάθειας οφείλεται στις «περιορισμένες ευκαιρίες καριέρας που προσφέρουν οι Νεοελληνικές Σπουδές».

Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

No comments:

Post a Comment