Wednesday, December 31, 2008

Το Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαϊδα αναγνωρίζει την Ποντιακή Γενοκτονία

Μελβούρνη- Το Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαίδα αναγνωρίζει την Ποντιακή Γενοκτονία και την αναγνωρίζει αποδεχόμενο να εντοιχιστεί στους χώρους του μια ειδική πλάκα με το σύντομο ιστορικό της τραγωδίας. Ειδικότερα το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της ειδικής μεταλλικής πλακέτας που τοποθετήθηκε στο Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας και η οποία γράφει τα εξής: «Η ΠΛΑΚΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ 1914 ΚΑΙ 1923, ΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΑΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ "ΠΟΡΕΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΟΤΑΝ ΒΙΑΙΑ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΗ. ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΡΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 30 ΧΩΡΕΣ. 50.000 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 2008». Η επιτυχία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και επίπονης προσπάθειας πολλών ανθρώπων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη.Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στο μήνυμα του, για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, ο Υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Πολιτείας κ. Μάϊκλ Άτκινσον, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι Έλληνες Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, είναι οι φύλακες της φλόγας και κληρονόμοι του ανεκτίμητου και μοναδικού πολιτισμού τον οποίο και διατήρησαν αναλλοίωτο κάτω από αντίξοες, διώξεις, πολέμους και ειρήνη, σε καιρούς δόξας και σκλαβιάς, για τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Κανένα από αυτά τα γεγονότα, ούτε και η τραγική και βάρβαρη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία γεννήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, δεν μπόρεσαν να σβήσουν την λάμψη και το φως που εκπέμπει ο Ποντιακός πολιτισμός, μια εσωτερική φλόγα που γέννησε το θαύμα των Ελληνικών επιτευγμάτων και τον κλασικό Ελληνικό πολιτισμό. Ο Ποντιακός-Ελληνικός πολιτισμός, είναι ακατανίκητος, γιατί ο λαός που τον δημιούργησε, τον διέδωσε και τον διατηρεί, μεταξύ των Ποντίων της Ελλάδας και των Ποντίων της Διασποράς, τον υπηρετεί και τον γιορτάζει στις γωνιές του πλανήτη. Οι Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, μακροχρόνια, με αγάπη και σεβασμό, διατήρησαν και διέδωσαν, με αγάπη και σεβασμό, την πολιτισμική κληρονομιά τους και χάρη σε αυτό, η Νότια Αυστραλία αισθάνεται και είναι πιο πλούσια».πηγή: http://www.greekinsight.com/

Σπουδαία εφεύρεση και διάκριση για κορυφαίο ομογενή επιστήμονα από την Αυστραλία

Μελβούρνη- Κορυφαίος στο χώρο της ασύρματης τεχνολογίας θεωρείται από τους Αυστραλούς ο 37χρονος ομογενής, καθηγητής πανεπιστημίου, Δρ. Σταν Σκαφίδας, ο οποίος ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την εφημερίδα The Age ως ένα από τα εξυπνότερα και ικανότερα μυαλά για το χρόνο που δύει σε λίγα 24ωρα.
Ο λόγος που επελέγη ο ομογενής καθηγητής για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κορυφαίων της χρονιάς είναι η ανακοίνωση που έκανε μαζί με τις συνεργάτες του για την δημιουργία ενός μικροτσίπ που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των κομπιούτερ και άλλων ψηφιακών συσκευών. Έπειτα από εντατικές έρευνες και σκληρή δουλειά τριών ετών ο Δρ. Σκαφίδας και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν την δημιουργία του μικρού τσιπ που θα είναι ασύρματο θα κοστίζει μόλις 10 δολάρια (περίπου πέντε ευρώ) και θα μπορεί να αναμεταδίδει με ταχύτητα τεράστιους όγκους πληροφοριών, εικόνας και ήχου μέχρι και δέκα μέτρα.

Μάλιστα και ο παγκόσμιος τύπος ασχολήθηκε με το μικροσκοπικό τσιπάκι που ο Δρ. Σκαφίδας και η επιστημονική του ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών NICTA (National Information and Communication Technology Australia) του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, παρουσίασε. Το μικρό αυτό τσιπάκι υπόσχεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται πληροφορίες από την μία ηλεκτρονική συσκευή στην άλλη, κάνοντας την όλη διαδικασία ταχύτερη και κατ' επέκταση οικονομικότερη.
Παράλληλα ο Δρ Σταν Σκαφίδας εργάζεται με ομάδα επιστημόνων από το Νοσοκομείο Eye and Ear της Μελβούρνης στην δημιουργία βιονικού ματιού. Ο Δρ Σταν Σκαφίδας στα 28 του χτίζει από το μηδέν μία επιχείρηση κατασκευής microchip, με έδρα το Όστιν του Τέξας. «Η Bandspeed (έτσι λέγεται η εταιρία) μέχρι σήμερα προμηθεύει με τσιπάκια την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell και άλλες παρόμοιες εταιρείες και απασχολεί προσωπικό 70 ατόμων» αναφέρει. «Το τσιπάκι αυτό για το οποίο όλοι μιλούν θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών από την μία ηλεκτρονική συσκευή στην άλλη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν για παράδειγμα το κινητό σου τηλέφωνο είναι εξοπλισμένο με αυτό το τσιπάκι θα μπορείς να κατεβάσεις μία ολόκληρη ταινία από τον εξοπλισμένο επίσης με το τσιπάκι υπολογιστή σου, να τοποθετήσεις το κινητό σου τηλέφωνο κοντά στην οθόνη της τηλεόρασής σου και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου ταινία από την τηλεόρασή σου».
Ο ίδιος λέει πως η τεχνολογία αυτή είναι περιζήτητη και μαζί με τους συνεργάτες του μετατρέπουν τώρα το πρωτότυπο αυτό τσιπάκι σε εμπορικό προϊόν για να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι ψηφιακές συσκευές που βρίσκονται στην αγορά. «Το τσιπάκι των 5 χιλιοστών είναι αποκλειστικότητα της ερευνητικής μας ομάδας και στόχος μας είναι να είμαστε εμείς εκείνοι που θα το εισάγουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές όλου του κόσμου», λέει. Την ίδια στιγμή ο ομογενής ερευνητής συνεργάζεται με επιστήμονες ερευνητές οφθαλμίατρους, του Νοσοκομείου Eye and Ear, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα γρήγορο παρόμοιο τσιπάκι που θα έχει την δυνατότητα να λαμβάνει με αστραπιαία ταχύτητα εικόνες και το οποίο θα εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού προκειμένου να βοηθήσουμε στην δημιουργία του κοινά αποκαλούμενου «βιονικού ματιού». Το σκεπτικό στηρίζεται στο να μπορούν οι εικόνες που θα λαμβάνει αυτό το τσιπάκι να ερεθίσουν στην συνέχεια τον λοβό του εγκεφάλου που ευθύνεται για την όραση, προκειμένου το άτομο που στερείται όρασης να μπορέσει να δει.

Κύπρια μητέρα κάνει έκκληση στις αυστραλιανές αρχές να συμβάλουν ώστε να χυθεί άπλετο φως στο θάνατο του γεννημένου στην Αυστραλία γιου της που επήλθε

Μελβούρνη- «Kάνω έκκληση και παρακαλώ τις αυστραλιανές Αρχές να με βοηθήσουν να λάμψει η αλήθεια. Στις 20 του Δεκέμβρη, έστειλα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Stephen Smith, με την ελπίδα να πιέσει τον Κύπριο ομόλογό του. Ζητώ την συμπαράσταση και του απλού κόσμου και βροντοφωνάζω: Ο γιος μου δεν αυτοκτόνησε.
Ήταν μια καλοστημένη εγκληματική ενέργεια στους κόλπους της Κυπριακής Εθνοφρουράς, που εξακολουθεί να συγκαλύπτεται από τους εμπλεκόμενους», δηλώνει η χαροκαμένη μάνα του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, η κ. Αδριάνα Νικολάου και συμπληρώνει: «Πέρασαν τρία χρόνια από τότε. Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην αποδεχόμαστε το επίσημο πόρισμα του θανάτου του. Δεν δεχόμαστε την "αυτοχειρία". Ο γιος μας δεν είχε κανένα λόγο να πέσει από το κατακόρυφο της γέφυρας στην Άλασσα, στο δρόμο μεταξύ Λευκωσίας και Λεμεσού.
Είναι κρίμα και άδικο που χάθηκε τέτοιο παλικάρι. Ωστόσο, θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, για να μη θρηνήσουν και άλλες μάνες τα παλικάρια τους. Είμαστε προετοιμασμένοι να προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να τιμωρηθούν οι φταίχτες και να ξεπλύνουμε το στίγμα της αυτοκτονίας», προσθέτει.
Ο Θανάσης γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου το 1979, μεγάλωσε στην Μελβούρνη και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο RMIT. Η οικογένεια, ακολουθώντας τους κτύπους της καρδιάς της, εγκαταστάθηκε το 2003 στην Κύπρο. «Φύγαμε για καλύτερα, επήγαμε να εγκατασταθούμε στην πατρίδα μας και έχασα το παιδί μου. Μου το έφεραν στο φέρετρο. Δεν θα ησυχάσω αν δεν βγει η αλήθεια προς τα έξω», λέει και την πνίγει η πίκρα και το παράπονο.
Η κ. Ανδριάνα, καταθέτει ότι από την ημέρα που ο γιος της πήγε στη μονάδα, έκανε παράπονα, ότι κάποιοι του συμπεριφέρονταν πολύ άσχημα και ότι τους φοβόταν. Έφτανε μάλιστα στο σημείο να λέει ότι κάποιοι θα του έκαναν κακό. «Μιλούσαμε καθημερινά. Του έδινα θάρρος και κουράγιο. Τον προέτρεπα μάλιστα να μιλήσει στον διοικητή. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: Φοβάμαι».
Σύμφωνα με την ίδια, στις 27 Σεπτεμβρίου, τού συμπεριφέρθηκαν τόσο άσχημα, που αγανάκτησε και το ανέφερε στο διοικητή. Δυο μέρες μετά, βρέθηκε από την Αστυνομία νεκρός, κάτω από το κατακόρυφο της γέφυρας στην Άλασσα.

Βραβείο από την Ακαδημία στον πατέρα του αδικοχαμένου νεαρού Αυστραλού στη Μύκονο

Eurokinissi
Αθήνα: Τον Όλιβερ Ζαμίτ, πατέρα του νεαρού Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Ζαμίτ, που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στη Μύκονο, βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του. Το βραβείο παρέλαβε ο Αυστραλός πρέσβης.πηγή: in.gr

Friday, December 26, 2008

Χριστούγεννα στην Μελβούρνη

Picture: Mike Keating
Μελβούρνη- Μέσα σε καλοκαιρινό τοπίο, κατακάθαρο ουρανό και με θερμοκρασία γύρω στούς τριάντα βαθμούς κελσίου(30C) γιορτάστηκε στην Μελβούρνη η μέρα των Χριστουγέννων.
Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε, όπως κάθε χρόνο, η κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης από την ομογένεια ολόκληρης της Αυστραλίας. Στις περισότερες εκκλησίες της Μελβούρνης τελέσθηκε πρωινή Χριστουγεννιάτικη λειτουργία ανήμερα της Γέννησης έλκοντας τα πλήθη των Ορθοδόξων Ελλήνων, που έφθασαν ντυμένοι γιορτινά να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή.
Το μεσημέρι οι Έλληνες της Μελβούρνης, έστρωσαν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, άλλοι με γουρουνόπουλο κι άλλοι με γαλοπούλα αλλά οι περισότεροι με ΒΒQ και σουβλάκια.

Wednesday, December 24, 2008

Ο πρώην Υπουργός της Βικτωρίας Ελληνοκυπριακής καταγωγής Theo Theophanous εμηνήθει για βιασμό.

Photo:Ellen Smith

Στόν πρώην ανώτερο υπουργό της Κυβέρνησης Βικτωρίας Ko Θεοφάνους εδώθει κλήση σήμερα Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου για να εμφανιστεί στο Ειρηνοδικίο της Μελβούρνη στις 23 Ιανουαρίου 2009. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο 60χρονος Κος Θεοφάνους εμηνήθει για βιασμό.
Ο Θεοφάνους κατηγορείται για βιασμό μιας γυναίκας στο κρατικό κοινοβούλιο πριν από μια δεκαετία, αλλά αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
Ο Θεοφάνους εθελοντικά αποσύρθη από το υπουργικό συμβούλιο στις 13 Οκτωβρίου, εν αναμονή της αστυνομικής έρευνας. Ο πρώην συμβουλός του για τα Μέσα ενημέρωσης ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι ο Κος Θεοφάνους δεν εκπροσωπήτε από κυβερνητικό σύμβουλο, δεδομένου ότι είχε παρετηθεί του χαρτοφυλακίου του από τον Οκτώβριο.
Δύο ημέρες μετά την παραίτησή του στις 13 οκτωβρίου ο Θεοφάνους δήλωσε την αθωότητά του για τις πληροφορίες για τον υποτιθέμενο βιασμό που είχε προβάλει εφημερίδα της Μελβούρνης.
"Κατά τον πιο έντονο τρόπο αντικρούω τους ισχυρισμούς αυτους και θα υπερασπιστώ σθεναρά την αθωότητα μου," είπε Ο Θεοφάνους στις 15 Οκτωβρίου.
"Πιστεύω ότι αν το θέμα αυτό είναι αντιμετωπισθεί σωστά και με κάθε νόμιμη διαδικασία, θα βρεθώ αθώος. "Ο βιασμός είναι ένα φοβερό έγκλημα. Το πού κατηγορούμαι για ένα τέτοιο έγκλημα είναι εξαιρετικά επιβλαβής για μένα και την οικογένειά μου. Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι είμαι αθώος από αυτούς τους ισχυρισμούς και έχω την ελπίδα ότι θα ακουστεί και η δική μου πλευρά μέσα από μια διαδικασία η οποία θα είναι καθαρή και δίκαιη. "
Ο Θεοφάνους υποστηρήζει ότι οι δηλώσεις της γυναίκας στα μέσα ενημέρωσης ήταν "σαφώς σχεδιασμένα για να δημιουργήσουν μια περίπτωση για την άσκηση πολιτικής αγωγής".
Ο Θεοφάνους κατείχε τα χαρτοφυλάκια της βιομηχανίας και του εμπορίου, των μεγάλων έργων και των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
Τα χαρτοφυλάκια έχουν κατανεμηθεί μεταξύ άλλων υπουργών εφ όσον εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας. Ο πρωθυπουργός κος John Brumby είχε πεί ότι ο Θεοφάνους θα είναι ελεύθερος να επανέλθει στο υπουργικό συμβούλιο σε περίπτωση αθωοσής του.
Οι σημερινές εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες ενός κυβερνητικού ανασχηματισμό στις αρχές του νέου έτους.
Του Βασίλη Παπαευσταθίου toradar.blogspot.com

Η δολοφονία ενός δεκαεξάχρονου, η εξουσιαστική αυθαιρεσία και η αντιεξουσιαστική λεηλασία, η αντίδραση μιας γενιάς που προορίζεται να ζει στην φτώχεια και η στυγνή πολιτική τους εκμετάλλευση δεν μας αφήνουν χώρο για αστεία και σατιρική διάθεση αυτή την εβδομάδα.
Ας είναι το ποίημα του Κώστα Βάρναλη που μελοποίησε ο Νίκος Ξυλούρης, οδηγός για οτιδήποτε μπορεί να ανθίσει στην καμένη μας γη.
......
Δε λυγάνε τα ξεράδια
και πονάνε τα ρημάδια!
Κούτσα μια και κούτσα δυο
της ζωής το ρημαδιό!
......
Mεροδούλι, ξενοδούλι!
Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι,
ούλοι: δούλοι, αφεντικό
και μ´ φήναν νηστικό.
......
Tα παιδιά, τα καλοπαίδια,
παραβγαίνανε στην παίδεια
με κοτρόνια στα ψαχνά,
φούχτες μύγα στ´ αχαμνά!
......
Aνωχώρι, Κατωχώρι,
ανηφόρι, κατηφόρι,
και με κάμα και βροχή,
ώσπου μου ´βγαινε η ψυχή.
......
Eίκοσι χρονώ γομάρι
σήκωσα όλο το νταμάρι
κι´ έχτισα, στην εμπασιά
του χωριού, την εκκλησιά.
......
Kαι ζευγάρι με το βόδι
(άλλο μπόι κι´ άλλο πόδι)
όργωνα στα ρέματα
τ´ αφεντός τα στρέμματα.
......
Kαι στον πόλεμ´ "όλα για όλα"
κουβαλούσα πολυβόλα
να σκοτώνωνται οι λαοί
για τ´ αφέντη το φαϊ.
......
Kαι γι´ αυτόνε τον ερίφη
εκουβάλησα τη νύφη
και την προίκα της βουνό,
την τιμή της ουρανό!
......
Aλλά εμένα σε μια σφήνα
μ´ έδεναν το Μαη το μήνα
στο χωράφι το γυμνό
να γκαρίζω, να θρηνώ.
......
Kι´ ο παπάς με την κοιλιά του
μ´ έπαιρνε για τη δουλειά του
και μου μίλαε κουνιστός:
"Σε καβάλησε ο Χριστός!
......
Δούλευε για να στουμπώσει
όλ´ η Χώρα κι´ οι καμπόσοι.
Μη ρωτάς το πώς και τί,
να ζητάς την αρετή!-
......
Δε βαστάω! Θα πέσω κάπου!
-Ντράπου! Τις προγόνοι ντράπου!
-Αντραλίζομαι!... Πεινώ!...
-Σούτ! θα φας στον ουρανό!
......
"Kι´ έλεα: όταν μιαν ημέρα
παρασφίξουνε τα γέρα,
θα ξεκουραστώ κι´ εγώ,
του θεού τ´ αβασταγό!
......
Kι´ όταν ένα καλό βράδυ
θα τελειώσει μου το λάδι
κι´ αμολήσω την πνοή
(ένα πουφ είν´ η ζωή),
......
H ψυχή μου θε να δράμη
στη ζεστή αγκαλιά τ´ Αβράμη,
τ´ άσπρα, τ´ αχερένια του
να φιλάει τα γένια του!
......
Γέρασα κι´ ως δε φελούσα
κι´ αχαϊρευτος κυλούσα,
με πετάξανε μακριά
να με φάνε τα θεριά.
......
Kωλοσούρθηκα και βρίσκω
στη σπηλιά τον Αι-Φραγκίσκο:
"Χαίρε φως αληθινόν
και προστάτη των κτηνών!
......
Σώσε το γέρο κύρ Μέντη
απ´ την αδικιά τ´ αφέντη,
συ που δίδαξες αρνί
τον κύρ λύκο να γενή!
......
Tο σκληρόν αφέντη κάνε
από λύκο άνθρωπο κάνε!..."
Μα με την κουβέντα αυτή
πόρτα μου ´κλεισε κι´ αυτί.
......
Tότενες το μαύρο φίδι
το διπλό του το γλωσσίδι
πίσω από την αστοιβιά
βγάζει και κουνάει με βιά:
......
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι´ οι ραγιάδες απ´ τα ουράνια,
μα θεοί κι´ όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ.
......
Aν το δίκιο θες, καλέ μου,
με το δίκιο του πολέμου
θα το βρης. Οπου ποθεί
λευτεριά, παίρνει σπαθί.
......
Mη χτυπάς τον αδερφό σου-
τον αφέντη τον κουφό σου!
Και στον ίδρο το δικό
γίνε συ τ´ αφεντικό.
......
Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
θα ´ρΘη ανάποδα ο ντουνιάς.
......
Kοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει
κι´ έχ´ η πλάση κοκκινήσει
κι´ άλλος ήλιος έχει βγη
σ´ άλλη θάλασσ´, άλλη γης".
......

Tuesday, December 23, 2008

Μία Ελληνίδα κερδίζει παγκόσμια ρεκόρ στα 65 της! - Η 65χρονη Ελευθερία Παπακωνσταντίνου «δεν το βάζει κάτω με τίποτα»


Μελβούρνη- Η μικρόσωμη πρωταθλήτρια της άρσης βαρών, μόλις γύρισε στην Αυστραλία με δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ στις αποσκευές της. Η κα Παπακωνσταντίνου στην Ινδιάνα της Αμερικής, στην κατηγορία γυναικών 65-69 χρόνων, πέτυχε νέα ρεκόρ με βάρη 135 κιλά και 105 κιλά, αντίστοιχα.
Ήταν μια συνέχεια μιας λαμπρής πορείας 20 χρόνων. Το πρώτο παγκόσμιο βραβείο το κέρδισε το 1989. Σήμερα έχει χάσει το λογαριασμό… Η ίδια θα πει ότι «όλα άρχισαν από ένα ατύχημα». «Με αφορμή το ατύχημά μου, έμαθα ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να γίνει σχεδόν όσο δυνατό θέλουμε.
Με προσπάθεια, συνέπεια σ' ένα πρόγραμμα που θα μας δώσουν οι ειδικοί, το σώμα μας μπορεί ν' αλλάξει. Από ασθενικό να γίνει δυνατό. Φτάνει να το θέλουμε πολύ. Κι' εγώ, όπως είπα, είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου, να αποκτήσω ένα σώμα δυνατό που να μπορεί να σηκώνει βάρη, βάρη μεγάλα».
Ο γιος της Κώστας Παπακωνσταντίνου που είναι προπονητής της λέει: «Ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά. Φτάνει να το θέλει. Από τα 35 και μετά, το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να χάνει τη φυσική του δύναμη. Στα 60, έχει ήδη χάσει το ένα τρίτο της φυσικής του δύναμης. Αυτό όμως μπορεί κάλλιστα να το αναστρέψει κανείς, αν το θελήσει. Ο άνθρωπος και στα 70 και στα 80 μπορεί να είναι δυνατός. Φτάνει να προσέχει τη διατροφή του, να γυμνάζει το σώμα του και να απαλλαγεί από ορισμένες κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, για να αναφερθώ στα πιο βασικά».
Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Προσκεκλημένος του Nick Cave ο Ψαραντώνης τον επόμενο μήνα σε μεγάλο φεστιβάλ ροκ στη Βικτώρια! – Ο Ψαραντώνης σε εμφανίσεις στην Αυστραλία


Μελβούρνη- Ο γνωστός Αυστραλός τραγουδοποιός Νικ Κέιβ λατρεύει την Ελλάδα, τα ρεμπέτικα και την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Έτσι όσοι ξέρουν αυτές του τις προτιμήσεις δεν ξαφνιάστηκαν που στο μεγάλο αυστραλιανό μουσικό φεστιβάλ All Tomorrow's Parties που διοργανώνει τον ερχόμενο μήνα έχει καλέσει και τον μεγάλο της κρητικής μουσικής, Ψαραντώνη (Αντώνη Ξυλούρη).
Ο Νικ Κέιβ και το συγκρότημά του Bad Seeds, που έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές και στην Ελλάδα, με την συμμετοχή του Ψαραντώνη θέλει να δώσει στο κοινό μια γεύση από «γνήσια κρητική μουσική».
Πρώτη εμφάνιση του 65χρονου Ψαραντώνη είναι το Σάββατο 10 Ιανουαρίου σε αμφιθέατρο της Βικτώριας. Δεύτερη εμφάνισή του θα είναι στο Penrith του Σίδνεϊ την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου. Την επόμενη, Σάββατο 17 Ιανουαρίου, θα δώσει συναυλία στο Σίδνεϊ.Θα ακολουθήσει εμφάνισή του και στη Μελβούρνη σε μέρα και χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μαζί με το Ψαραντώνη θα εμφανίζεται και ο γιος του Γιώργος Ξυλούρης, ο οποίος παλαιότερα ήταν κάτοικος Μελβούρνης και είχε συνεργαστεί με το συγκρότημα του Νικ Κέιβ. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στενός συνεργάτης του Νικ Κέιβ είναι και ο ομογενής μουσικός Τζέϊμς Σκλαβούνος ο οποίος λατρεύει τα ρεμπέτικα και με την σειρά του μύησε σ' αυτό το είδος της μουσικής και τον Αυστραλό σταρ.

Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Η Ελληνομάθεια υποχωρεί παγκοσμίως. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Ενάτου Συνεδρίου της Εταιρείας Ελληνιστών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας


Μελβούρνη- Στο τριήμερο συνέδριο συμμετείχαν ελληνιστές από όλο τον κόσμο με αναφορές κάθε άλλο, παρά αισιόδοξες, όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος».
Ο καθηγητής, Ρόντερικ Μπίτον, από το King College του Λονδίνου, τόνισε ότι «ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών είναι απογοητευτικός» παρά τις συνεχείς προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του να προελκύσουν φοιτητές.
Η καθηγήτρια Κέρεν Βαν Ντάικ, από το Πανεπιστήμιο Columbia, κατέθεσε, ότι «οι αριθμοί των φοιτητών παραμένουν σταθεροί, 70 περίπου ανά εξάμηνο φοίτησης», αλλά το τμήμα δεν επαναπαύεται. Εντείνει καθημερινά τις προσπάθειες προσέλκυσης φοιτητών.
Ο διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δρ Βρασίδας Καραλής, δήλωσε ότι «οι αριθμοί στο Τμήμα Ελληνικών του πανεπιστημίου είναι ικανοποιητικοί», αλλά διασαφήνισε ότι «δεν εγγυώνται τη βιωσιμότητα του Τμήματος, το οποίον κάθε άλλο παρά κερδοφόρο είναι».
Ικανοποιημένος από τους αριθμούς δήλωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders Νότιας Αυστραλίας, Μιχάλης Τσιανίκας. Αντίθετα, η υπεύθυνη του Προγράμματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe, κ. Μαρία Ηροδότου, σχολίασε ότι στη Βικτωρία η ελληνομάθεια έχει πάρει την κατιούσα και τόνισε, ότι η επιβίωση του Προγράμματος θα εξαρτηθεί, κυρίως, από τη συνεργασία του με άλλα Τμήματα του La Trobe. Δύσκολη εικόνα της κατάστασης των Ελληνικών παρουσίασαν και οι καθηγήτριες Ελισάβετ Κεφαλληνού (Macquarie University) και Κυριακή Φραντζή (University of New South Wales). «Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο αριθμός των φοιτητών έχει μειωθεί κατά 50%. Πριν 12 χρόνια το Τμήμα είχε 135 εγγραφές, ενώ το 2008 μειώθηκαν σε 70, δηλαδή μειώθηκαν κατά 50%» είπε η κ. Κεφαλληνού και πρόσθεσε. «Η εσωτερική αναδιάρθρωση που έγινε τελευταία εγγυάται τη βιωσιμότητα του Τμήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητά του ν προσελκύσει περισσότερους φοιτητές».
Οι σύνεδροι συνεκτίμησαν, ότι η φθίνουσα πορεία της ελληνομάθειας οφείλεται στις «περιορισμένες ευκαιρίες καριέρας που προσφέρουν οι Νεοελληνικές Σπουδές».

Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Παραδοσιακά Κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας -και όχι μόνο-παρουσιάστηκαν στην ετήσια εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Κάλαντα 2008»


Μελβούρνη- Η Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής, η Ποντιακή Εστία και η Ποντιακή Κοινότητα, η Ρωσική Χορωδία, η Χορωδία Φλωριναίων, το συγκρότημα του Γιάννη Πολική, το συγκρότημα της Παμμακεδονικής, το κολέγιο «Άγιος Ιωάννης» και οι καλλιτέχνες Σοφία Καραγιαννίδη, Ανθή Σιδηροπούλου, Ιωάννα Ξενίδη και Μαρία Τσούνη μαζί με τους μαέστρους Χρήστο Ιωαννίδη, Παντελή Βολάρη και Στέλιο Τσιόλα παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνους.
Πολλές χιλιάδες ομογενείς γέμισαν την τεράστια αίθουσα και απόλαυσαν το πρόγραμμα ενώ τα εντυπωσιακά σκηνικά ήταν του Γιάννη Χρυσούλη. Στο κοινό μίλησε ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ ο οποίος συνεχάρη τους καλλιτέχνες.

Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Τρεις Έλληνες στον κατάλογο των εκατό ισχυρότερων προσωπικοτήτων του Gold Coast.


Μελβούρνη- H Χρυσή Ακτή (Gold Coast) της Αυστραλίας θεωρείται η «βιτρίνα» του αυστραλιανού τουρισμού και η πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή της χώρας. Εκεί δραστηριοποιούνται και οι κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας. Αποτελεί, λοιπόν, ξεχωριστή σημασία ότι στον κατάλογο των εκατό πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της περιοχής που δημοσιεύει κάθε χρόνο η εφημερίδα The Weekend Bulletin συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες. Φέτος από ελληνικής πλευράς στον κατάλογο των εκατό ισχυρότερων προσωπικοτήτων του Gold Coast συμπεριλαμβάνονται τρεις Έλληνες.
Στην 14η σειρά βρίσκεται ο Τζιμ Ράπτης. Ο κ. Ράπτης, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Κουϊνσλάνδη, «κατρακύλησε» στην 14η θέση από την 1η θέση που κατείχε πέρσι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε με την ανέγερση του ξενοδοχείου Χίλτον, συνολικού κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την όψη της περιοχής με τα εντυπωσιακά κτίρια του και διαθέτει ακόμα αρκετά ακίνητα. Στην 41η θέση βρίσκεται ο Κώστας Νικηφορίδης ο οποίος επίσης ασχολείται με την οικοδομή εντυπωσιακών κτιρίων στην περιοχή.Από ελληνικής πλευράς τον κατάλογο συμπληρώνει ο ελληνορθόδοξος ιερέας Ρωμανός Στεργίου «για την επιρροή που έχει στην ισχυρή και πολυάριθμη ελληνική κοινότητα».
Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Απεβίωσε πριν λίγες ημέρες στην Αδελαΐδα ο ομογενειακός παράγοντας, Βασίλειος Ταλιαντζής


Σίδνεϊ- Απεβίωσε πριν λίγες ημέρες στην Αδελαΐδα ο ομογενειακός παράγοντας, Βασίλειος Ταλιαντζής, ο οποίος υπήρξε ένα από τα πλέον δραστήρια στελέχη που ανέδειξε η παροικία της πόλης, με στενούς δεσμούς με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αλλά και προσβάσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ο Βασίλης Ταλιαντζής, που υπέκυψε στην επάρατο σε ηλικία 70 ετών, διετέλεσε βασικό στέλεχος σε αρκετά κοινωφελή ιδρύματα, ομογενειακά και μη. Υπήρξε επίσης ένας από τους πρωτεργάτες, για την δημιουργία του Ελληνορθόδοξου Κολεγίου, «Άγιος Γεώργιος» στην Αδελαΐδα και επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής τού Κολεγίου. Ταυτόχρονα, ήταν υποστηρικτής και μέγας ευεργέτης, της Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου, της οποίας είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος.
Ακόμη, διετέλεσε επί σειρά ετών, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των γηροκομείων της Αρχιεπισκοπής, που φέρουν την ονομασία, «Βασιλειάδα». Επίσης ο Βασίλης Ταλιαντζής, ήταν μεταξύ άλλων θερμός υποστηρικτής της Ελληνικής γλώσσας και ειδικότερα της έδρας, των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλίντερς και ενεργό μέλος, του «Hellenic StudiesFoundation».
Για την ακούραστη υποστήριξη, υπέρ των Προγραμμάτων Γλωσσών του Πανεπιστήμιου Φλινδερς, του οποίου ήταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, τιμήθηκε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο με τον τίτλο: «Companion of the University». Τέλος, διετέλεσε Πρόεδρος, του Συμβουλίου Εθνικοτήτων, της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συμβουλίου, «Cancer Counsil», της Νότιας Αυστραλίας.
Η νεκρώσιμη ακολουθία, τελέστηκε το περασμένο Σάββατο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο προάστειο Θέμπαρτον της Αδελαΐδας, προεξάρχοντος, του Επισκόπου Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, μετά του Επισκόπου Δωρυλαίου κ. Νίκανδρου και του τοπικού κλήρου της Νότιας Αυστραλίας. Στην κηδεία παρέστησαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Αυστραλιανών και ομογενειακών φορέων, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Φλίντερς και πλήθος κόσμου.
Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Monday, December 22, 2008

Αποχαιρετισμός στον Sir Γιώργο Κωνσταντίνου

Περισσότερα από 600 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Παπούα-Νέα Γουινέας Sir Michael Somare, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Έλληνα επιχειρηματία Κυρίου Γιώργου Κωνσταντίνου OBE
στη Μπρισβάνη
Ο Sir George, ένας κολοσσός στον PNG επιχειρηματικό κόσμο της Παπούας Νέας Γουινέας, είχε επιχειρηματικά συμφέροντα στα Νησιά του Σολομώντος και στο Queensland. Ήταν ο Iδρυτής της εταιρίας «Συγκολλητές της Παπούας» “Papuan welders” το 1954 και προχώρησε στην οικοδόμηση μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας στην Παπούα Νέας Γουινέας. Ο Sir Γιώργος Κωνσταντίνου OBE δολοφονήθει στις 16 Δεκέμβριου του 2008, στό Gerehu, κοντά στο Port Moresby, μια διαβόητη περιοχή της παπούας Νεας Γουινέας.
Ο γενηθείς στην Κύπρος μεγιστάνας, 75 ετών, σκοτώθηκε κοντά σε μία αποθήκη της ξυλείας του όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα μεγάλο αντικείμενο κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας πειρατείας του αυτοκινήτου του.
Έξι ύποπτοι έχουν συλληφθεί.
Εκατοντάδες, υπέγραψαν τα βιβλία συλλυπητηρίων εκτός της εκκλησίας, κάτω από τις ελληνικές και αυστραλιανές σημαίες, πριν προσχωρήσουν εντός της εκκλησίας. Μετά την τελετή της κηδείας, που διεξάχθει στην ελληνική γλώσσα, η οικογένειά του Sir George καθώς και πλήθος κόσμου περάσανε από το φέρετρο για τον τελευτέο ασπασμό.
Μια μεγάλη πομπή ακολούθησε την νεκροφόρα έως το νεκροταφείο στο Mt Gravatt για την ταφή, και μετά επιστρέψαν στην Ελληνική Λέσχη στο Brisbane.
Ο πρωθυπουργός της Παπούα-Νέα Γουινέας Sir Michael Somare, που συμμετείχε στην κηδεία με όλη του την οικογένεια, είπε ότι το έθνος είχε χάσει έναν υπέροχο φίλο. "Ήταν γνωστός μου για πάνω από 33 χρόνια," δήλωσε ο Sir Michael. «Ήταν ένας μεγάλος άνδρας, οραματιστής, και όλη του η επένδυση ήταν στην παπούα Νέα Γουινέα. "Αυτό το τραγικό περιστατικό έχει λήξει τη ζωή του, αλλά για όσους από εμάς τον θυμόμαστε, ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. "Ήταν ένας αξιότημος άνδρας και νομίζω ότι θα έχει μια ιδιέτερη θέση στα βιβία αξιών της Παπούας Νέας Γουινέας ως κάποιος που αρχισε απο το τίποτα πριν 54 χρόνια για να γίνει αυτος ο αξιοθαυμαστος ανθρωπος του σήμερα. "Χάσαμε έναν μεγάλο άνθρωπος στο πρόσωπο του Γιώργου Κωνσταντίνου."
Ο αρχιτέκτονας καιν επιχειρηματίας του Brisbane κος Tony Dempsey είπε ότι ο Sir George είχε αφιερώσει την ζωή του στη Παπούα Νέα Γουινέα. "Θα ΄ταν πολύ δύσκολο να βρείς κάποιον πιο αφωσιωμένο για την Παπούα Νέα Γουινέα από ότι ο Sir George.Ο κ. Dempsey δήλωσε ο μία από τις βασικές ανησυχίες του Sir George ήταν πάντα η εξασφάλιση της απασχόλησης για το εργατικό προσωπικό του στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Saturday, December 20, 2008

Ελληνική ναυτιλιακή εταιρία του Ομίλου Αγγελικούση μηνύει Αυστραλιανή εταιρία

Η γιγαντιέα Ελληνική ναυτιλιακή εταιρία του Ομίλου Αγγελικούση μηνύει την Αυστραλιανή εταιρία ανθρακωρυχίων Fortescue Metals Group για το ποσό των 130 εκατ. Ευρώ μετά την ακύρωση από την Fortescue Metals Group της πενταετής σύμβασης χρονοναύλωσης πλοίου για μεταφορά φορτίου.
Η Fortescue Metals Group προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα της έκδοσης μετοχών για να πληρώσει τους λογαριασμούς της σε μια κίνηση που δημιουργεί ερωτήματα για τη δύναμη της ταμειακής θέσης της εταιρείας.
Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια ημέρα που η εταιρία αποκάλυψε ότι ένα αμερικανικό δικαστήριο έχει παγώσει τους λογαριασμούς της εταιρίας για περίπου US1.5 εκατ. σε μετρητά σε σχέση με αιτήσεις που υποβάλλονται από τους εφοπλιστές που αναζητούν αποζημίωση για την αναστολή των συμβάσεων.

Η αγωγή είναι η μεγαλύτερη αγωγή κατά του ναυλωτή για παραβιάσεις των ναυτιλιακών συμβάσεων για το τελευταίο τρίμηνο. Η συμφωνία συνάφθηκε τον Ιούλιο για 59-61 μήνες με μήσθωση σε ποσοστό των $ 77.500 ανά ημέρα με παράδοση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν υποβληθεί στο δικαστήριο της Νέα Υόρκης Southern Federal District Court.

Υπάληλος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα ματαιώνει απόπειρα απάτης στην Αυστραλία

Συδνεϊ- Λόγο της ετοιμότητας ενός υπαλήλου της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα ματαιώθει απόπειρα απάτης στην Αυστραλία.
Χθες τρείς άνδρες στάλθηκαν στη φυλακή για πέντε χρόνια ο κάθε ένας για τους ρόλους τους σε μια συνωμοσία με σκοπό την κλοπή $ 150 εκατ. ευρώ από την οργάνωση συνταξιοδότησης της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Superannuation Scheme ) την παραμονή των Χριστουγέννων του 2003.
Ένας πρώην υπάλληλος της JP Morgan Chase ο Greg Bourchier, 36, δικάστηκε σε 2 1/2-χρόνια ελάχιστο όρο φυλάκησης, ενώ ένας πρώην τεχνικός της Telstra ο Barry Osbourne, 47, και συνταξιούχος Ernst Hufnagl, 57, σε τριετή φυλάκηση. Η απάτη, ήταν ένα έργο ενός ατόμου που κατοικεί στο Σίδνεϊ και του οποίου το όνομα έχει κατασταλεί και ενός Ρώσοσραηλινού ονομαζώμενου Arcadi Drisner, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό.
Ο τρόπος της συνομωσίας ήταν η αποστολή πέντασελίδου φαξ από έναν προσωπικό υπολογιστή συνδεμένο σε μια ασφαλή τηλεφωνική γραμμή στο όνομα της εταιρίας Street Global, εταιρία διαχειριζώμενη Χρηματικούς πόρους, ζητώντας 150 εκατομμύρια δολάρια να αποσταλούν σε τέσσερις διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Τα χρήματα εστάλησαν και περίπου $ 3,4 εκατομμύρια χάθεικαν σε τυχερά παιχνίδια από τους δύο συνωμότες σε καζίνο κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά του Χονγκ Κονγκ πριν εντοπιστεί η απάτη και αντιστραφούν οι μεταφορές και επιστραφούν σχεδόν όλα τα χρήματα.
"Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα, μια καλά σχεδιασμένη απάτη με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό», είπε ο δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου Robyn Tupman, κατά την καταδίκη των ανδρών.
Επίσης, επέκρινε την εταιρία JPMorgan Chase για την έλλειψη επαρκής ασφάλειας στο συστημα ασφαλείας το 2003. "Δεν ήταν έκπληξη, αλλά δεν αποτελεί και δικαιολογία, ότι η συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση βρέθεικε σε θέση επιτυχίας λόγω της σχετικής έλλειψης ασφάλειας στη εταιρία», είπε. "Ας ελπίζουμε ότι τα προβλήματα έχουν διορθωθεί από όταν το αδίκημα αυτό ήρθε στην προσοχή μας."
Η απάτη διαπιστώθει όταν υπάληλος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα πρόσεξε στις 24 Δεκεμβρίου 2003, ότι οι λέξεις "Pty Ltd" είχε εσφαλμένα προστεθή στο όνομα του προσώπου στο λογαριασμό του οποίου έπρεπε να κατατεθούν τα χρήματα και έτσι αμφισβήτησε την νομιμότητα της μεταβίβασης.
Ως αποτέλεσμα η Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα έστειλε μήνημα στην JPMorgan Chase στην Αυστραλία η οποία προκάλεσε στους διαχειριστές να συνειδητοποιήσουν ότι πέντε ημέρες ενωρίτερα είχαν πέσει θύματα σε μία από τις μεγαλύτερες και ενδεχομένως πιο τολμηρές απάτες στην ιστορία της Αυστραλίας.

Άναψε και πάλι η βία στο κέντρο της Αθήνας

photo: AFP
Άναψε και πάλι η βία στο κέντρο της Αθήνας, όταν διαμαρτυρόμενοι πέταξαν πέτρες και μολότωφ στην αστυνομία και προσπάθησαν να κάψουν το νέο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, το οποίο μόλις είχε αντικατασταθεί. Το παλιό δέντρο κάηκε σε προηγούμενη διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των χειρότερων διαμαρτυριών στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στις αρχές αυτού του μήνα όταν ο ηλικίας 15 ετών Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς της αστυνομίας στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ, γειτονιά της πρωτεύουσας.

Οι διαμαρτυρίες εναντίων του θάνατου του παιδιού έχουν προκαλέσει ζημιές κατ 'εκτίμηση $ A1.9 δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις στην κορύφωση της σεζόν στίς χριστουγεννιάτικες αγορές.

Οι σημερινές συγκρούσεις ακολούθησαν αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας και μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της αστυνομίας. Ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένων των αναρχικών, ακολουθησαν την πορεία πλήθους περίπου 7000 διαμαρτυρώμενων και άρχισαν το λιθοβολισμό εναντίον των αστυνομικών έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους για να προστατευθούν από τον λοιθοβολισμό, και μερικοί μασκοφόροι νεαροί προσπάθησαν να παραβιάσουν την γραμή των αστυνομικών που φρουρούσαν την πλατεία Συντάγματος και να κάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τότε η αστυνομία αντέδρασε με την χρύση δακρυγόνων.

Η αναταραχή εντάθηκε μετά τον τραυματισμό ενός 16-χρονου παιδιού εχθές το βράδι σε προάστιο της Αθήνας. Η σφαίρα τον έπληξε στο χέρι καθώς ο ίδιος μίλούσε με άλλους συμαθητές του.

Η αστυνομία είπε ότι το παιδί πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο προτού την χειρουργική επέμβαση. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες του τραυματισμού. Το μεσημέρι ο 16χρονος πήρε εξιτήριο από την κλινική όπου νοσηλευόταν. Από την αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης,ενώ η σφαίρα που χτύπησε το χέρι του μαθητή ανήκει σε 38άρι φυσίγγιο πυροβόλου όπλου που βλήθηκε από απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιός και για ποιό λόγο πυροβόλησε κατά του μαθητή και άλλων 10 συμμαθητών του.

Με αφορμή τον τραυματισμό του 17χρονου ,μαθητές,φοιτητές και γονείς πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση στον Άγιο Αντώνιο,στο Περιστέρι. Επίσης,μαθητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Εξάλλου,συναυλία αλληλεγγύης στους νέους, διοργανώνουν στα Προπύλαια 25 καλλιτέχνες.

Σήμερα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών Οργανώσεων για να εξετάσουν τους τρόπους που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις .

Διοργανωτές έχουν ζητήσει υποστήριξη από όλη την Ευρώπη, αλλά το μόνο που αναφέρθηκε ήταν το ράλι αργά το απόγευμα στη Γερμανία, όπου περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία στο Βερολίνο.

Συνεδρίαση Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας στο Σύδνευ

Σίδνεϊ-H Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας συνεδρίασε στο Σίδνευ, προκειμένου να λάβει θέσεις και αποφάσεις για ομογενειακά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
1. Η δημιουργία Ομοσπονδίας Νεολαίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.
2. Έκδοση αναμνηστικού λευκώματος δίγλωσσο με ιστορικό υλικό από τη δράση της Ομοσπονδίας τα τελευταία 50 χρόνια.
3. Οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας για επίλυση του εκκλησιαστικού θα συνεχιστούν.
4. Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας για την περικοπή κονδυλίων στην πολυεθνική τηλεόραση και ραδιοφωνία.
.....
Όλα τα θέματα συζητήθηκαν σε πνεύμα κατανόησης και προβληματισμού ενώ εκτιμήθηκε το γεγονός ότι η συνέλευση συνέπεσε με τον εορτασμό των 110 χρόνων ύπαρξης και δράσης της Κοινότητας Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας και 50 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας που λειτουργεί σαν συντονιστικό σώμα των κοινοτήτων.
Έγινε, επίσης, εκτίμηση του ρόλου και της προσφοράς των Κοινοτήτων Μελών της Ομοσπονδίας μέσα στο παροικιακό γίγνεσθαι και ευρύτερα στην κοινωνία της Αυστραλίας. Τέλος έγινε η εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας η σύνθεση της οποίας έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Θεοφάνης Μάρας
Αντιπρόεδρος: Χάρης Δάναλης
Γενικός Γραμματέας: Ηλίας Μαυρογιώργης
Βοηθός Γ. Γραμματέας: Μιχάλης Τσιλίμος
Ταμίας: Παναγιώτης Νικολάου
Πηγή: Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Friday, December 19, 2008

Τέσσερεις ομογενείς δήμαρχοι στη Μελβούρνη!

Μελβούρνη- Ο ομογενής Λάμπρος Ταπεινός είναι ο νέος δήμαρχος του δήμου Μόρελαντ της Μελβούρνης, μιας περιοχής όπου διαβιούν χιλιάδες Έλληνες αλλά και πολίτες που προέρχονται από δεκάδες διαφορετικές χώρες. «Γέννημα θρέμμα» της ελληνικής παροικίας ο κ. Ταπεινός είναι μέλος του Εργατικού κόμματος και υπηρετεί στην επιτροπή πολυπολιτισμικών υποθέσεων της παράταξής του.

Στο παρελθόν χρημάτισε και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ελληνοαυστραλών Φοιτητών (NUGAS) και έχει αγωνιστεί για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα αυστραλιανά δημόσια σχολεία. Έτσι δεν ξάφνιασε κανέναν το γεγονός ότι μετά την εκλογή του στο αξίωμα του δημάρχου μίλησε και στα ελληνικά προς τους δημοτικούς συμβούλους του και το κοινό που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Μόρελαντ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι αισθάνομαι απόλυτα τις ευθύνες που έχει η θέση αυτή. Είμαι έτοιμος να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα μου, αντιπροσωπεύοντας όλους τους πολίτες του Μόρελαντ χωρίς διακρίσεις. Όμως επιτρέψτε μου να εκφράσω , το πόσο υπερήφανος αισθάνομαι που προέρχομαι από την Ελληνική παροικία, που έχει συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια ώστε να αποτελεί το Μορελαντ παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης για όλους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς μου διότι χωρίς την αγάπη τους και την υποστήριξη τους, δεν θα μπορούσα να επιτύχω τους στόχους μου. Υπόσχομαι σε όλους τους κατοίκους του Μόρελαντ ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας και θα εργασθώ δυναμικά ώστε να εξυπηρετήσω το κοινωνικό σύνολο, και να εκπληρώσω τα αιτήματα σας. Σας Ευχαριστώ όλους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Ελληνίδα Μαίρη Λάλιου εξελέγη δήμαρχος του δήμου Γουίτλεσι της Μελβούρνης και μάλιστα με την βοήθεια της επίσης Ελληνίδας πρώην δημάρχου του ίδιου δήμου Χρυσούλας Παυλίδη. Επίσης επανεξελέγη δήμαρχος του «ελληνοκρατούμενου» δήμου Μόνας ο ομογενής Πολ Κλεισάρης καθώς και ο Α. Αθανασόπουλος στον γειτονικό δήμο Κίγκστον.


Απο την ιστοσελιδα Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Ανάλυση της επικαιρότητας στην Ελλάδα σήμερα από τον Τζίμη Πανούση

Ειναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πλήρως αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Ισως για να πάρεται και μία ξεχωριστή άποψη ακούστε και απολαύστε την σατυρική εκπομπή « Δούρειος Ηχος» του Τζίμη του Πανούση για τα τρέχωντα γεγονόντα στην Ελλάδα των ονείρων μας πατώντας εδώ: http://downloads.city995.gr/Tzimis%20Panousis/2008.12.16%20DOYREIOS%20HXOS,%20TZIMHS%20PANOYSHS.mp3.

Thursday, December 18, 2008

Θα κοπούν οι συντάξεις που πληρώνει η Αυστραλία σε 12.500 Έλληνες της Αυστραλίας αν δεν απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που τους έστειλε το Centrelink

Μελβούρνη- Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού κ. Τζο Λουντγουϊκ από τα 56.000 άτομα, σε Αυστραλία και Ελλάδα που έλαβαν πριν λίγους μήνες την επιστολή και το ερωτηματολόγιο της αυστραλιανής κυβέρνησης απάντησαν 43.500. Το αρμόδιο υπουργείο καλεί και τους υπόλοιπους παραλήπτες που ανέρχονται στις 12.500 να φροντίσουν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο. Διαφορετικά, όπως είχε κάνει γνωστό και στο παρελθόν, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τους καταβάλει την αυστραλιανή σύνταξη που λαμβάνουν.
Μάλιστα ο κ. Λουντγουϊκ για να «δελεάσει» τα άτομα αυτά τους καλεί να συμπληρώσουν το έντυπο που τους έστειλε το Centrelink λέγοντας ότι «πιθανότατα έτσι θα αυξήσουν το εισόδημά τους λαμβάνοντας σύνταξή (μέρος της) και από την Ελλάδα». «Οι παραλήπτες αυστραλιανής σύνταξης γήρατος που πέρασαν ένα χρονικό διάστημα του εργάσιμου βίου τους στην Ελλάδα, ίσως να δικαιούνται επιπρόσθετα χρήματα μέσω μιας ελληνικής σύνταξης», αναφέρει ο Αυστραλός υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχει δοθεί χρόνος εννέα εβδομάδων από την 1η Οκτωβρίου (οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία) για να απαντήσουν όσοι ειδοποιήθηκαν.
«Έως τώρα 12.500 άτομα δεν έχουν απαντήσει στο Centrelink. Ενθαρρύνω όλους να απαντήσουν, να μην χάσουν τα επιπλέον χρήματα και να διακινδυνεύσουν την αναστολή για την σύνταξη γήρατος που παίρνουν από την Αυστραλία», είπε ο υπουργός. Ο κ. Λούντγουϊκ, εξηγεί ότι διά νόμου η Υπηρεσία Centrelink, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης στην χορήγηση των πληρωμών εάν τα άτομα δεν επιστρέψουν τα συμπληρωμένα τα έντυπα που έλαβαν.
Ο υπουργός λέει ότι κατανοεί πως κάποιοι αδυνατούν να βρουν όλες τις λεπτομέρειες για το ιστορικό του εργασιακού τους βίου, ωστόσο, αναφέρει «τα έντυπα πρέπει να προσκομιστούν το συντομότερο». Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι που μιλούν τα Ελληνικά στο κέντρο εξυπηρέτησης Centrelink Multicultural Call Centre. Οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια για να συμπληρώσει το έντυπο μπορεί να τηλεφωνήσει στο Διεθνές Κέντρο Εξυπηρέτησης του Centrelink στον αριθμό (+61-131673) ή να επικοινωνήσει με το προαναφερθέν Κέντρο (Centrelink Multicultural Call Centre) στον αριθμό (+61-131202) και να ζητήσει να μιλήσει με κάποιον στα Ελληνικά.
Στο μεταξύ ομογενειακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε στη Μελβούρνη με την Αυστραλή υπουργό Κοινοτικών Υπηρεσιών (Community Services), κα Τζένη Μακλίν και κύριο θέμα συζήτησης ήταν το αίτημα της παροικίας όπως χορηγηθεί αμνηστία σε όσους παραλήπτες αυστραλιανής σύνταξης, ήταν παράλληλα και αποδέκτες σύνταξης από την Ελλάδα, αλλά δεν το δήλωναν έως τώρα στις αυστραλιανές αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου Αυστραλίας (Τμήμα Βικτώριας) θα σταλεί στην υπουργό επιστολή για το ζήτημα. «Η υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και θα μας ενημερώσει για τη θέση της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση με την υπουργό, είχε κανονισθεί τον Νοέμβριο όταν ευρεία ομογενειακή αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ στην Καμπέρρα και του είχε θέσει τότε για πρώτη φορά το θέμα. «Η συνάντηση με την κυρία Μακλίν έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα και συμμετείχαν από ομογενειακής πλευράς οι κυρίες Πατρίσια Δρίβα και Ουρανία Καρτέρη, και οι κύριοι Χάρης Δανάλης
Απο την ιστοσελιδα Greek Insight http://www.greekinsight.com/

Wednesday, December 17, 2008

Η προσωπική πληρωμή τού τέλους Κτηματολογίου τώρα είναι εφηκτή μέσω της Western Union QuickPay


Σε απάντηση ηλεκτρονικού μας μηνύματος προς το Κτηματολόγιο σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2008 λάβαμε την κάτωθη απάντηση,
Σας ενημερώνουμε ότι ότι πριν λίγες μέρες τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία πληρωμής τέλους κτηματογράφησης μέσω της Western Union QuickPay.
Η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 150 χώρες και περισσότερα από 200.000 σημεία εξυπηρέτησης σε όλο τον κόσμο.
...
Βήμα 1.
Ο δικαιούχος πρέπει να προσέλθει σε ένα από τα σημεία εξυπηρέτησης της Western Union της περιοχής του, το οποίο και θα βρει τόσο τηλεφωνικά, στη Western Union Commercial Services Network Agent της χώρας του, όσο και αν επισκεφθεί το site http://www.payment-solutions.com/. Με σκοπό την καλύτερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των ομογενών, όλα τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στο site του ΕΛΤΑ http://www.elta.gr/ και του Κτηματολογίου http://www.ktimatologio.gr/
...
Βήμα 2.
Ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον υπάλληλο της Western Union το μπλε έντυπο το οποίο έχει τη διακριτική ονομασία “Payment Services” ή “Quick Pay” και συμπληρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που του ζητούνται. Εκτός από το ποσό, που αντιπροσωπεύει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης (συμπληρώνεται αριθμητικά και ολογράφως και πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 5), πρέπει να συμπληρωθούν και τα ακόλουθα στοιχεία:
a. Pay To

i. Company name : ELTA
ii. Country : Greece
(To Company Code δεν συμπληρώνεται από τον Εντολέα, αλλά από τον εκάστοτε πράκτορα Western Union )
b. Sender

i. Τα πεδία που αφορούν το «Ονοματεπώνυμο», την πλήρη «Διεύθυνση» και το «Τηλέφωνο» του δικαιούχου, είναι επίσης απαραίτητα να συμπληρωθούν.
ii. Account Number: Συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο δεκατετραψήφιος κωδικός αριθμός που αποτελείται από το Ελληνικό ΑΦΜ εννέα (9) ψηφίων του υπόχρεου και τον πενταψήφιο Κωδικό του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανήκει το ακίνητο.
....
Προσοχή: η αναγραφή του Account Number είναι υποχρεωτική, όμως για την διευκόλυνση των ομογενών μας στην Αυστραλία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει ΑΦΜ Ελλάδος δύναται να χρησιμοποιηθεί και το ΑΦΜ Αυστραλίας.

Βήμα 3.
Αφού ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο δικαιούχος λαμβάνει ένα μοναδικό αριθμό συναλλαγής ο οποίος και ονομάζεται Money Transfer Control Number (MTCN). Αυτός ο αριθμός εξασφαλίζει στον δικαιούχο ότι τα χρήματά του έχουν αποσταλεί.
Το μπλε έντυπο είναι διπλότυπο έτσι ώστε ο δικαιούχος να παραλάβει, στο τέλος της διαδικασίας, την απόδειξη αποστολής των χρημάτων του, την οποία θα πρέπει να επισυνάψει στο έντυπο της δήλωσης που θα στείλει ταχυδρομικά στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
....
Το κόστος αποστολής των χρημάτων μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που προσφέρεται από τον ΕΛΤΑ και τη Western Union, είναι € 13,25 ανά δήλωση.

Η ομογενής Μαίρη Κωστακίδη μέλος επιτροπής για την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Μελβούρνη- H αυστραλιανή κυβέρνηση κάλεσε μια Ελληνίδα να της εισηγηθεί το περιεχόμενο μιας Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία όμως ενδέχεται να μην ψηφιστεί ποτέ λόγω αντιρρήσεων δυο άλλων ομογενών. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών δήλωσε ότι υπάρχουν «άπειροι νόμοι» αρκεί να εφαρμόζονται και δεν χρειάζονται κι άλλοι. Πρόσθεσε δε ότι «μάλλον» θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο και δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή η ψήφος θα είναι καθοριστικής σημασίας. Κατά της χάρτας είναι και ο ομογενής υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιάννης Χατζηστέργος. Στο μεταξύ η ομογενής πρώην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της SBS, Μαίρη Κωστακίδη είναι μεταξύ τεσσάρων προσωπικοτήτων της Αυστραλίας που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να μεταφέρουν σ' αυτή τις απόψεις των πολιτών όσον αφορά την θέσπιση Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αυστραλία. Η τετραμελής ομάδα αποτελείται εκτός από την κ. Κωστακίδη και από τους Τάμι Γουίλιαμς δικηγόρο, Μικ Πάλμερ πρώην επίτροπο της ομοσπονδιακής αστυνομίας και Φρανκ Μπρέναν Ιησουίτη ιερωμένο. Την σύσταση της συμβουλευτικής ομάδας ανήγγειλε ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση θέλει να ακούσει την άποψη της ευρύτερης κοινότητας προκειμένου να πάρει την σωστή απόφαση για το αν πρέπει να δημιουργηθεί Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την χώρα. Η Μαίρη Κωστακίδη σε δηλώσεις της μετά την αναγγελία του νέου της ρόλου είπε ότι η ίδια τίθεται υπέρ της δημιουργίας Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά η δουλειά της συμβουλευτικής ομάδας είναι να ακούσει τις απόψεις όλης της κοινότητας και όχι να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες της χώρας να στηρίξουν την άποψή της. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες της χώρας» είπε συγκεκριμένα η ομογενής Μαίρη Κωστακίδη, «να μιλήσουν στην κυβέρνηση και να την πληροφορήσουν για το ποια ανθρώπινα δικαιώματα θέλουν και πρέπει να προστατευθούν και πως θέλουν να επιτευχθεί αυτό. Θα ακούσουμε κάθε πολίτη και τις απόψεις του αλλά πάνω από όλα θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή εκείνους τους πολίτες που διαφωνούν με την δημιουργία της Χάρτας» ανέφερε η κ. Κωστακίδη. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει απορρίψει την δημιουργία Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αυστραλία, μέσα από συνταγματική μεταρρύθμιση. Πάντως η κ. Κωστακίδη πιστεύει ότι μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι η δημιουργία μιας Χάρτας Ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από νομοθετική ρύθμιση του κοινοβουλίου.
Απο την ιστοσελιδα Greek Insight www.greekinsight.com

Πλήθος ομογενών πήραν τιμητικές διακρίσεις από την κυβέρνηση της Βικτόρια

Μελβούρνη- Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο κυβερνείο της Βικτόριας πραγματοποιήθηκε η απονομή των τιμητικών διακρίσεων Victoria's Multicultural Awards for Excellence 2008 τα οποία δίνει η πολιτειακή κυβέρνηση σε άτομα που διακρίθηκαν ιδιαίτερα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο κατά την διάρκεια της χρονιάς.
«Με αυτές τις διακρίσεις η πολιτεία θέλει να ευχαριστήσει και εκ μέρους της κοινωνίας μας τα άτομα αυτά που εργάζονται εθελοντικά για το καλό του κοινωνικού συνόλου και συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη των μελών της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας» υπογράμμισε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι.
Εκτός του κ. Μπράμπι τις διακρίσεις απένειμαν, επίσης, ο κυβερνήτης της πολιτείας κ. Ντε Κρέτσερ, ο υφυπουργός Πολυπολιτισμού κ. Μερλίνο, η αρχηγός της πολιτειακής αστυνομίας κ. Νίξον και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Βικτόριας κ. Λεκάκης.
Μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν φέτος είναι, όπως κάθε χρόνο και αρκετοί ομογενείς.Συγκεκριμένα με την διάκριση για «αξιέπαινη» προσφορά προς την κοινωνία της Βικτόριας τιμήθηκαν οι ακόλουθοι:
- Πίτερ Αδάμης για την προσφορά του προς την παροικία.
- Γιώργος Ανδρέου για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα του Γκίπσλαντ.
- Έσθερ Άντος για τις υπηρεσίες της στον ελληνισμό του Όκλι.
- Κώστας Ελυσαίου για τις υπηρεσίες του στην Κυπριακή Κοινότητα.
- Νικηφόρος Φλωράτος, για την προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα Ντάντενογκ.
- Ιάκωβος Γαριβάλδης για την προσφορά του προς την παροικία.
- Κλαίρη Γαζή για την προσφορά της προς την παροικία.
- Κρις Καλαϊτζής για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα του Φράκστον.
- Μαρία Καλλιντερίδη, για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Φίλιπ.
- Στυλιανός Κωνσταντινίδης για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα Φράκστον.
- Σπύρος Κοροσίδης για τις υπηρεσίες του προς την ελληνική παροικία.
- Μιχάλης Κυπραίος (Μεταξάς) για την προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Φίλιπ.
- Αχιλλέας Παπαδόπουλος για την προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα Όκλι.
- Χρυσούλα Παυλίδη για τις υπηρεσίες στην πολυπολιτισμική κοινότητα του Γουίτλεσι.
- Αντώνης Πολυκάρπου για την προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα του Κέον Παρκ.
- Έλλη Ποταμίτη για την προσφορά της στην Ελληνική Κοινότητα του Όκλι.
- Χαράλαμπος Προδρομίδης για την υπηρεσίες του στην ελληνική παροικία του δήμου Μόνας.
- Τζιμ Σαρρής για τις υπηρεσίες σου στον Ελληνισμό του Μάλβερν.
- Δήμος Σάββα για τις υπηρεσίες του στην Κυπριακή κοινότητα των νοτίων προαστίων της Μελβούρνης.
- Χρυσούλα Στεφανάτου, για τις υπηρεσίες της στον Ελληνισμό του Όκλι.
- Ηλίας Τσινάρης για την προσφορά του στην πολυπολιτισμική κοινωνία.
- Νίκος Τσούσης για την προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα του Φράκστον.
- Ελευθερία Τζουβέλη για την προσφορά της στον Ελληνισμό του Κολφιλντ.
- Γιάννης Ζαφειρόπουλος για τις υπηρεσίες του στον Ελληνισμό του Όκλι.
- Γιώργο Ζάγκαλη για τις υπηρεσίες του προς την Ελληνική παροικία και την πολυπολιτισμική κοινωνία.
Η διάκριση των Κοινωνικών Υπηρεσιών απονεμήθηκε στον ομογενή Βασίλη Χατζησυμεωνίδη που, εκτός των άλλων, έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους άστεγους, στο Νοσοκομείο Παίδων και στην Ελληνική Κοινότητα Όκλι.
Στον χώρο της εκπαίδευσης απονεμήθηκαν διακρίσεις στη Νέλλη Μαυραγάνη και στον σύζυγό της Βλάση Μαυραγάνη που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ελληνομάθεια.
Τιμήθηκαν επίσης ο βετεράνος αθλητής Αρίστος Παναγάκης για τις υπηρεσίες του στον Ελληνισμό του Ντάρεμπιν και κυρίως στον αθλητισμό και στο ολυμπιακό κίνημα και ο Μένιος Πατεράκης για την προσφορά του στην Ελληνική Κοινότητα Όκλι.
Για την προσφορά του στο κολέγιο της Ελληνικής Κοινότητας Όκλι τιμήθηκε και ο κ. Σωτήριος Βάσος.
Απο την ιστοσελιδα Greek Insight www.greekinsight.com

Λάβεται επιτέλους μια απόφαση για τον Θεοφάνους!!!

Μία ομάδα από ηγετικά μέλοι της ελληνικής παροικίας Μελβούρνης απηύθυναν έκκληση στον Δημόσιο κατήγορο να επισπεύσειτην απόφαση του και να αποφανθή για αν πρόκειτε η όχι να μηνήσει τον (Ελληνοκύπριο) υπουργό Theo Θεοφάνους ο οποίος εξετάζεται για υπόθεση υποτιθέμενου βιασμού.
Σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας Κο John Brumby, που δημοσιεύθηκε στην ελληνική εφημερίδα Νέος Κόσμος, τη Δευτέρα, η ομάδα επικρίνει το χρόνο που απαιτήθηκε για να εξεταστούν οι κατηγορίες εναντίον του κ. Θεοφάνους, λέγοντας ότι η αργοπορία αποφάσεως "δεν είναι προς το συμφέρον του υπουργού, της κυβέρνησης ή της ελληνική παροικίας. "Δεδομένης της δημόσιας συζήτησης που έχει ήδη γίνει, μας ανησυχεί το γεγονός ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στην φυσική δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση,".

Η επιστολή - υπογράφεται από ηγέτες της Ελληνικής παροικίας, συμπεριλαμβανομένων του Βασίλη Παπαστεργιάδη, Πρόεδρου της Ελληνική Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, και του Κώστα Νικολόπουλου, αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας Νέος Κόσμος - Λέγεται επίσης ότι πολλοί άνθρωποι στην ελληνική παροικία εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο που έχει η καθυστέρηση στον κ. Θεοφάνους και την οικογένειά του.

Το Γραφείο του Δημόσου Κατήγορου μελετάει το φάκελο με τα στοιχεία συλλεγμένα από την ομάδα της αστυνομίας σεξουαλικού εγκλήματος κατά τους τελευταίους 18 μήνες έρευνας για καταγγελία από μία πρώην φίλη του κ. Θεοφάνους ότι την βίασε το 1998.

Ο κ. Θεοφάνους έντονα αρνείται τους ισχυρισμούς.

Αν τελικά μηνηθεί, θα πρέπει και αναμένεται να παραιτηθεί από το υπουργείο του, δίνοντας την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κο Brumby να κάνει ανασχηματισμό στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

Χθες, ο κ. Brumby επανέλαβε ότι ο κ. Θεοφάνους είχε το δικαίωμα να επιστρέψει στο υπουργείο του σε περίπτωση που δεν του απαγγελθούν κατηγορίες για βιασμό.Υποστηριξε επίσης οτι το Γραφείο του Δημόσου Κατήγορου κατά κανόνα χρειάζεται μέχρι και δύο μήνες για να ασχοληθεί με ένα θέμα όπως οι καταγγελίες κατά του κ. Θεοφάνους. "Μέχρι να βγει αυτή η απόφαση, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, προφανώς παραμένουν ως έχουν", είπε

Sunday, December 14, 2008

Μίλησε η μητέρα του παιδιου που πυροβολήθηκε θανάσιμα στην Μελβούρνη

Η μητέρα τού δεκαπεντάχρονου αγοριού που πυροβολήθηκε θανάσιμα από την αστυνομία στην Μελβούρνη την περασμένη Πέμπτη το βράδυ μίλησε για τη θλίψη και αγωνία για τον χαμό του γιού της.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης από το σπίτι στο Northcote, ή Shani Cassidy είπε οτι ο γιος της Τάιλερ (Tyler) δεν ήταν ένα βίαιο πρόσωπο και παρακαλεί τον κόσμο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στο σχολιασμό για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Τάιλερ.
Ό Tyler Cassidy πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τρεις αστυνομικούς σε ένα πάρκο σε προάστειο της Μελβούρνης μετά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι τούς απείλησε, να τους σκοτώσει με δύο μαχαίρια.
Ή Κα Cassidy λέει ο γιος της ήταν ένα ευάλωτο παιδί, ένα αγόρι με ανάγκες και των επιθυμίες που χρειαζόταν προστασία. Η ίδια λέει ότι κάλεσε την αστυνομία 30 λεπτά πριν τον θάνατο του Τάιλερ και έδωσε μια περιγραφή του γιου της ως προς την εμφάνιση του, την ηλικία και την κατεύθυνση που είχε πάρει όταν έφυγε από το σπίτη.

"Είχα πίστη ότι το σύστημα θα τον προστάτευε από τους κινδύνους, αλλά δέν ήταν έτσι." Ή Κα Cassidy είπε στην αστυνομία ότι ήταν καθαρά κατάπονος και στεναχωρημένος και ζήτησε από την αστυνομία να της τηλεφώνησουν όταν εντοπίσουν το παιδι ασφαλή.
Ό Tyler ήταν στεναχωριμένος καί είχε διαταραχθεί κατά την επέτειο του θανάτου του πατέρα του που πέθανε πριν από δύο χρόνια από καρκίνο.
Τα γεγονόντα των πυροβολισμών και θανάτου διερευνώνται, αλλά και Αστυνομία της Βικτωρίας και το συνδικάτο της αστυνομικής Ένωσης υπερασπίστηκαν τούς τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχανν, λέγοντας ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να καθυποτάξουν το παιδί προτού το πυροβολίσουν.
Ο θάνατος του Τάιλερ από από τους τρεις αστυνομικούς έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για μια εκτεταμένη ανασκόπηση της κατάρτισης των αστυνομικών τεχνικών - τρία χρόνια μετά η Υπηρεσία Ακεραιότητας της Αστυνομίας προειδοποίησε για μια αυξανόμενη υπερβολική εξάρτηση από τα πυροβόλα όπλα.

Saturday, December 13, 2008

Συμβουλές για Αυστραλούς ταξιδιώτες που σκέπτωνται να επισκευτούν την Ελλάδα.

Συμβουλές για Αυστραλούς ταξιδιώτες που σκέπτωνται να επισκευτούν την Ελλάδα.
Περιληπτικά οι οδηγίες συμβουλέυουν τούς ταξιδιώτες να επιδείξουν σύνεση και να παρακολουθούν τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλειά τους στην Ελλάδα, εξαιτίας του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης.
Να δείνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική τους ασφάλεια και να παρακολουθούν τα ΜΜΕ για πληροφορίες σχετικά με πιθανές νέες τάσεις κινδύνων για την ασφάλεια.
Βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, μετά το θάνατο δεκαπεντάχρονου από πυροβολισμό της αστυνομίας στις 6 Δεκεμβρίου. Η βία μπορεί να κλιμακωθεί.
Oi Αυστραλοί θα πρέπει να αποφεύγουν το κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών περιοχών της όπως το Μοναστηράκι και την Πλάκα, από τις 7 Δεκεμβρίου, και όλες τις διαδηλώσεις.
Ατομα με την διπλή Αυστραλό/ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μια νέα σειρά διαβατηρίων το 2007. Οι κάτοχοι των παλαιού τύπου ελληνικού διαβατηρίου θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πλησιέστερη ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο, το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποκτήσουν νέο διαβατήριο.

«ή Αφροδίτη και Η Μικτή ψησταριά»

Ms. Risson. Photo: Paul Coward

Ήταν ένα ουσιώδες μέρος της ζωής της Αυστραλίας εδώ και δεκαετίες, αλλά σιγά σιγά και ήσυχα αρχισε να ξεχνιέται. Αλλά η ακαδημαϊκός Toni Risson απο το πανεπιστήμιο Queensland University δεν άφησε το φαινόμενο αυτό ήταν τού ελληνικού καφενείου να ξεχαστεί.
Η Κα Risson, μία φοιτήτρια διδακτορικού στην πανεπιστημιούπολη του Ίπσουιτς, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλιο «ή Αφροδίτη και Η Μικτή ψησταριά» (Aphrodite and The Mixed Grill), ένα χρονικό γιά τα ελληνικά καφενεία της Αυστραλίας.

Το βιβλίο περιγράφει με ποιο τρόπο αυτοί οι Έλληνες μετανάστες λειτουργούσαν τα καταστήματα τους συνδιάζιοντας τα οφέλη του παντοπωλείου, μέρος ανάπαυσης και ρεστωράν και προσφέραν κεράσματα, όπως παγωτά και σόδα sundaes σε πόλεις της Αυστραλίας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας του 1970.

Ή Κα Risson είπε ότι τα ελληνικά καφενεία ήταν μέρος τού αυστραλιανού τοπίου ως μέρος συναντήσεως μετά θα τον κινηματογράφο, στάση ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες σε μακρινά ταξίδια ή στάση για μέλη οικογενειών πού βγέναν βόλτες να δούνε τις βιτρίνες τις ημέρες πριν βγή η τηλεόραση. Πόλεις όπως η Ίπσουιτς είχε πάνω από μια δωδεκάδα ελληνικά καφενεία, όταν η τάση ήταν στο αποκορύφωμά της. "Ήταν απλά παντού? Σαν να ήταν στο McDonald," είπε.

"Εκτός από το πρόσωπο πίσω από τον πάγκο, και μερικές φορές το όνομα (του μαγαζιού), τίποτα άλλο δεν ήταν Ελληνικό. Σερβίραν milkshakes, τοστ, τίς μικτές ψησταριές, και απλά βρετανο-αυστραλιανά τρόφιμα."

Άν καί τα φαγητά ήταν γνωστά, η ελληνική φάτσα και η γλωσική προφορά δεν ήταν, γι’ αυτό το λόγο και η κα Risson λέει ότι πολλοί ιδιοκτήτες καφενείων ήταν κύριοι δέκτες του ρατσισμού κατά τρόπο πού δεν τις δέχτηκαν άλλες εθνικές ομάδες.

"Οι Έλληνες ήταν στην πρώτη γραμμή της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, οι Έλληνες ήταν στο κέντρο της κάθε επιχειρηματική περιοχής, καί ήταν πάντα στο επίκεντρο της ζωής των ανθρώπων», είπε.

Τελικά, τα ελληνικά καφενεία, άρχισαν να κλείνουν στη δεκαετία του '60 και του '70, αυτό οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τηλεόρασης, τα καλύτερα αυτοκίνητα και αμερικανικά καταστήματα γρήγορου φαγητού (fast food). Σύμφωνα με την κ. Risson, μερικά παραδοσιακά ελληνικά καφενεία παραμενoυν στην Αυστραλία? Την Niagara στο Gundagai και η Paragon στη Κατούμπα είναι τα πιο γνωστά.

Η «Αφροδίτη και Η Μικτή Ψησταριά» αρχίσει ως μιά διατρηβή 8000-λέξεων ενός εξάμηνου το 2005. ¨οπως είπε η Κα Risson όταν ξεκίνησε την μελέτη για την διατρηβή κατάλαβε ότι έπρεπε να μάθει όσα μπορούσε για τις Ελληνικά καφενεία και να γράψει ένα βιβλίο και όχι απλώς ένα δοκίμιο ώστε να κάνει γνωστό αυτό το ωραίο παραμύθι.
"Ήταν τιμή για μένα να συναντίσω αυτούς τούς άνθρωπους και να με εμπιστευτούν τους με τις τόσο προσωπικές ιστορίες τους," είπε η κα Risson.

Friday, December 12, 2008

Διαδηλώσεις εμπνευσμένες από την Ελλάδα εξαπλώνονται και στην Ευρώπη

Vassil Donev / EPA

Σε πολλές πολιτείες της Ευρώπης διαμαρτυρόμενοι νέοι επιτέθηκαν σε τράπεζες και εκσφενδονίζοντας μπουκάλια κατά των αστυνομικών σε μικρές αλλά βίαιες διαμαρτυρίες στην Ισπανία και τη Δανία, ενώ έκαψαν και αυτοκίνητα εμπρός στο Ελληνικό προξενείο στη Γαλλία.

Οι αρχές λένε τα επεισόδια έχουν απομονωθεί, αλλά αναγνωρίζουν την ανησυχία ότι οι ελληνικές εξεγέρσεις - οι οποίες άρχισαν μετά τον θάνατο δεκαπεντάχρονου από σφαίρες αστυνομικών το περασμένο σαββατο - θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα εναντίον της παγκοσμιοποίησης καθώς και άλλες ομάδες δίχνουν την αγανάκτησή τους για την οικονομική αναταραχή και έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης. "Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά με τα συμπεράσματά μας και να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ελληνικού συμβάν και στη Γαλλία. Όλα είναι υπό παρακολούθηση".

Τουλάχιστον κάποιες από τις διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν οργανωθεί μέσω του Διαδικτύου, δείχνουν πόσο γρήγορα ένα μήνυμα μπορεί να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων τεχνολογιών που τα μοιράζονται.
Περίπου 63 άτομα κρατούνται στη Δανία, όπου οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στην αστυνομία με μπουκάλια και χρώματα στο κέντρο της Κοπεγχάγης σε ράλι αργά την Τετάρτη..

Στην Ισπανία περίπου 200 οργισμένοι νεαροί επιτέθηκαν σε τράπεζες, καταστήματα και ένα αστυνομικό σταθμό σε χωριστές διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη αργά την Τετάρτη. Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους φωνάζαν "αστυνομία δολοφόνοι" και άλλα συνθήματα. Έντεκα άνθρωποι - περιλαμβανομένων καί μία νεαρή ελληνίδα - συνελήφθησαν στις δύο συγκεντρώσεις, και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η Αστυνομία υπερασπίζεται τους αξιωματικούς που πυρβόλησαν και σκότωσαν δεκαπεντάχρονο στην Μελβούρνη

(ABC)
Η Βικτωριανή αστυνομία υπερασπίζεται τις ενέργειες των αξιωματικών που πυροβόλησαν θανάσιμα παιδί 15 χρονών στη Μελβούρνη στα Βοριοανατολικά προάστια χθες το βράδυ. Αστυνομία χρησιμοποιησε σπρέι πιπεριάς ανεπιτυχώς καθώς και μία προειδοποιητική βολή στο έδαφος πριν τρεις αξιωματικοί πυροβόλησαν το αγόρι στο στήθος στο προάστιο του Northcote.
Ο ηλικίας 15 ετών ήταν οπλισμένος με μαχαίρια που πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί από ένα τοπικό κατάστημα. Η Αστυνομία λέει ότι η οικογένειά του τον είχε σταματήσει νωρίτερα από το πάρει μαχαίρια από το πατρικό του σπίτι.
Ο Βοηθός Επίτροπος Tim Cartwright λέει αξιωματικοί ενήργησαν σωστά και απέρριψε ισχυρισμούς ότι ήταν σκανδαλοχαρείς.
Δεν είναι γνωστό πόσες σφαίρες έπληξαν το αγόρι.