Monday, April 13, 2009

Ταμείο επενδύσεων 10 δισ. προγραμματίζει η Κίνα

Η Κίνα είχε προγραμματίσει την ανακοίνωση ταμείου επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την παροχή πίστωσης προς τους γείτονές της, κατά τη σύνοδο κορυφής των ασιατών ηγετών στην Ταϊλάνδη η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Σε συνέντευξή του προς τα κρατικά μέσα κατά την πτήση της επιστροφής, ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί απέφυγε τις ευθείες επικρίσεις προς την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, ενώ ανέπτυξε λεπτομερώς τα μέτρα που ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει στη σύνοδο.

Η Κίνα προγραμματίζει την ίδρυση ενός ταμείου επενδύσεων συνεργασίας Κίνας-ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη των υποδομών που συνδέουν τα κράτη της ASEAN.

Η Κίνα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην κατασκευή δρόμων από τα νότια σύνορά της προς τις γειτονικές Μιανμάρ, Λάος και Βιετνάμ, προκειμένου να διευκολύνει τις εμπορικές δραστηριότητες.

Θα παράσχει επίσης πίστωση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες της ASEAN, συμπεριλαμβανομένων και προνομιακών δανείων ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για προγράμματα συνεργασίας, πρόσθεσε ο κ. Γιανγκ.

Η Κίνα προγραμματίζει να διαθέσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στην Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ θα ενισχύσει επίσης με 50 εκατομμύρια δολάρια το ταμείο συνεργασίας Κίνας-ASEAN.

Ενώ η Κίνα δεν είναι μέλος της ASEAN, η αυξανόμενη οικονομική επιρροή της, η τεράστια αγορά και οι ανταγωνιστικές εξαγωγές την καθιστούν σημαντικό συνομιλητή στις συνόδους ASEAN, έστω και αν υπάρχουν εντάσεις για τις αντικρουόμενες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και για τα κινεζικά σχέδια κατασκευής φραγμάτων στον ποταμό Μεκόνγκ, στα οποία αντιτίθενται οι άλλες χώρες της περιοχής.

Απογοητευμένη η Αυστραλία

O Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ακύρωση της Συνόδου της ASEAN, λόγω των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν. Ο κ. Ραντ είχε ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ταϊλάνδη, όταν ενημερώθηκε για την ακύρωση της συνόδου, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος που τον μετέφερε να μην προσγειωθεί στην Πατάγια, αλλά να κάνει επί τόπου στροφή και να επιστρέψει στην Αυστραλία.

«Η σύνοδος αυτή θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε οι ηγέτες των χωρών της περιοχής να συζητήσουμε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται, πρωτίστως, με την παγκόσμια οικονομική κρίση» είπε ο κ. Ραντ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ταϊλάνδη είναι βυθισμένη σε βαθειά πολιτική κρίση και κάλεσε τους Αυστραλούς να το σκεφτούν σοβαρά αν πρόκειται να επισκεφθούν την συγκεκριμένη ασιατική χώρα στο άμεσο μέλλον.

Ποινικές διώξεις

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων ευθύνονται για το χάος που προκλήθηκε ακυρώνοντας προγραμματισμένες συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ασίας, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα.

Σε ομιλία του προς το λαό της χώρας, η οποία άρχισε 20 λεπτά αργότερα από ό,τι συνηθίζεται, ο Αμπίσιτ δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις από μέρους των υποστηρικτών του ανατραπέντος το 2006 με πραξικόπημα Σιναουάτρα τις τελευταίες ημέρες παραβίασαν τη νομιμότητα.

Ο Αμπίσιτ υπέστη οδυνηρή πολιτική ήττα χθες Σάββατο, όταν οι συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ασίας, την οποία ήθελε να παρουσιάσει ως απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα ακυρώθηκαν εξ αιτίας της εφόδου των διαδηλωτών στα κτίρια όπου επρόκειτο να γίνουν.
Πηγή http://www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment