Saturday, April 4, 2009

Αυστραλία- Νέες κόντρες για τις σχέσεις με Κίνα

Ο πρέσβης της Κίνας στην Αυστραλία Ζαγκ Τζουνσάϊ δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμιά διάθεση να "ελέγξει" την Αυστραλία.
"Οι σχέσεις μας είναι καλές αλλά μπορεί να δηλητηριαστούν από τον δημόσιο διάλογο που γίνεται τελευταία με αφορμή τις επενδύσεις κινέζικων εταιριών στην Αυστραλία.

Οι εταιρίες μας-και η κυβέρνησή μου δεν έχουν καμιά διάθεση να ελέγξουν τις ενεργειακές πηγές ή τον ορυκτό πλούτο της Αυστραλίας" είπε ο κ. Τζουνσάϊ.
Στο μεταξύ η Αυστραλία ενέκρινε την "αναθεωρημένη" συμφωνία της κινέζικης Minmentals για την εξαγορά της αυστραλιανής μεταλλευτικής Oz Minerals.
Αρχικά η αυστραλιανή κυβέρνηση "για λόγους εθνικής ασφάλειας" είχε επιβάλει κάποιους όρους που έγιναν δεκτοί.
Η κυβέρνηση Ραντ είχε ζητήσει να μην αποτελεί μέρος της συμφωνίας ένα ορυχείο που βρίσκεται κοντά στην κατασκοπευτική βάση Pine Gap την οποία μοιράζονται Αυστραλοί και Αμερικανοί.
Εξάλλου η Αυστραλία ενέκρινε την εξαγορά της Fortesque Metals από κινέζικη εταιρία.
Στο μεταξύ για ρατσισμό και μεθοδευμένη προσπάθεια να ξυπνήσει την ξενοφοβία στους πολίτες της Αυστραλίας, κατηγόρησε ο υπουργός Εμπορίου, Σάιμον Κριν, την αντιπολίτευση, που τις τελευταίες μέρες κατηγορεί την αυστραλιανή κυβέρνηση για πολύ στενούς δεσμούς με την Κίνα, με αποκορύφωμα, μάλιστα, σχόλιο του αρχηγού της Μάλκολμ Τέρνμπουλ, που αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, "περιφερόμενο πρεσβευτή της Κίνας".
Ο κ. Κριν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις από το Πεκίνο, όπου βρέθηκε προκειμένου να επισημοποιήσει επενδυτική συμφωνία ύψους $1,2 δις εκ μέρους της γειτονικής χώρας στην μεταλλευτική εταιρεία της Αυστραλίας Fortesque Metals.
"Όσοι προσπαθούν να ξυπνήσουν το αίσθημα της ξενοφοβίας στους πολίτες της Αυστραλίας κάνουν κακό στην χώρα", είπε ο κ. Κριν προσθέτοντας σε έντονα επικριτικό τρόπο ότι "όποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει η Αυστραλία να εξερευνήσει νέους τρόπους προσέγγισης και να κάνει νέα οικονομικά ανοίγματα στην γειτονική χώρα, θα πρέπει να πάει να εξεταστεί από γιατρό και δεν πρέπει να βρίσκεται στον δημόσιο βίο".
ΠΗΓΉ http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment