Thursday, April 9, 2009

Επίσκεψη του Όλιβερ Ζάμιτ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και η ελπίδα για το μέλλον της δωρεάς οργάνων "πλημμύρισαν" για άλλη μια φορά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Αιτία γι'αυτό η παρουσία στο Κέντρο του κ. Όλιβερ Ζάμιτ, ο οποίος πρόσφερε προς μεταμόσχεσυη τα όργανα του γιού του Ντουζόν, που ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου το περασμένο καλοκαίρι στη Μύκονο.

Ο κ. Ζάμιτ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για ολιγοήμερη επίσκεψη, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο ΩΚΚ, ενώ σε μια λιτή τελετή ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου του επέδωσε συμβολικό δώρο στη μνήμη του παιδιού του.

Ο κ. Παπαδημητρίου, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πατέρα του δότου κ. Ολιβερ Ζάμιτ για την ευγενική του προσφορά, τόνισε ότι η "δωρεά οργάνων αποτελεί την ύψιστη πράξη φιλαλληλίας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο και δείχνει το μεγαλείο της ψυχής της οικογένειας του δότου". Ο πρόεδρος του ΩΚΚ επεσήμανε τη διπλή σημασία της πράξης του κ. Ζάμιτ: αφενός, σώθηκε ένας άνθρωπος και επέστρεψε απολύτως υγιής στην οικογένειά του και στην κοινωνία και αφετέρου η προσφορά αυτή συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την προσφορά οργάνων. Αυτό αποδείχθηκε και στη χώρα μας όπου η δωρεά οργάνων παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάμιτ ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Ωνασείου και εξήρε την επιστημονική αρτιότητα του προσωπικού του Κέντρου. "Σκεπτόμενος την πιθανότητα να χρειαστείς κάποιο όργανο για δικό σου άνθρωπο είσαι ηθικά υποχρεωμένος κι εσύ να δωρήσεις το όργανο κάποιου δικού σου ανθρώπου σ' έναν συνάνθρωπό σου που το χρειάζεται", δήλωσε ο κ. Ζάμιτ, ο οποίος επεσήμανε ότι "η δωρεά οργάνων απαιτεί συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης".

Τη γενναιόψυχη προσφορά του κ. Ζάμιτ επαίνεσε ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος τόνισε ότι η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων στο ΩΚΚ κατά το 2008. "Ελπίζουμε ότι η παρουσία του Oλιβερ Ζάμιτ θα αναζωπυρώσει και πάλι την προσφορά οργάνων ώστε να λάβουν το δώρο ζωής οι 21 ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα καρδιάς ή πνεύμονα και βρίσκονται στη λίστα του ΩΚΚ".

Ο κ. Πέτρος Σφυράκης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι από έναν δότη ωφελούνται μερικές φορές 8 ή 10 ασθενείς. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πόσο σημαντική είναι η προσφορά του κάθε δότη.

Ο κ. Σφυράκης τόνισε ότι "έχουμε πολλούς ασθενείς που είναι σε μηχανική υποστήριξη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, μερικοί έχουν ξεπεράσει και τα δύο χρόνια περιμένοντας το κατάλληλο μόσχευμα για να μεταμοσχευθούν. Το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνουμε, είναι πιεστικό διότι οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια αναμονής και φαίνεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων συνέχεια αυξάνει". "Το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλη πίεση από άλλα καρδιολογικά και πνευμονολογικά τμήματα", είπε ο κ. Σφυράκης, "για την αντιμετώπιση ασθενών με τελικού σταδίου καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στο ΩΚΚ έχουν πραγματοποιηθεί 73 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και στη ζωή βρίσκονται σήμερα 65 ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2008 πραγματοποιήθηκαν 19 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός δεν υπερέβαινε τις 6-8 μεταμοσχεύσεις. Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος καρδιάς 13 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη. Συνολικά από το 2003 που ξεκίνησε το Πρόγραμμα Μηχανικής Υποστήριξης της Καρδιάς έχουν τοποθετηθεί 50 συσκευές σε 47 ασθενείς.
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment