Wednesday, April 8, 2009

Πάνω από 70.000 φιλότεχνοι επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας για να δουν έκθεση ομογενούς φωτογράφου

Πάνω από 70.000 φιλότεχνοι επισκέφθηκαν πέρυσι το Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα για να δουν μια φωτογραφική έκθεση, με θέμα: "Πουλώντας το Αμερικάνικο Όνειρο: Τα Ελληνικά Καφενεία της Αυστραλίας". Διοργανωτές της έκθεσης είναι ο Λ. Ζανιζέφσκι, ιστορικός, που εργάζεται στο τμήμα νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ, και η καταξιωμένη φωτογράφος Έφη Αλεξάκη.

Η ομογενής φωτογράφος μιλώντας για τη σύγχρονη Αυστραλία συνεχίζει:
"Κάθε φορά που κάποιος πίνει μια κόκα-κόλα, ευχαριστιέται ένα παγωτό ή μια σοκολάτα, ή κάθε φορά που πάει σινεμά, ή ακούει το τελευταίο δημοφιλές-λαϊκό μουσικό κομμάτι, πρέπει να ευχαριστεί τους Έλληνες αποίκους της Αυστραλίας. Γιατί από την αρχή του εικοστού αιώνο, τα ελληνικά καφενεία της Αυστραλίας λειτούργησαν όπως ο Δούρειος Ίππος για την αμερικανοποίηση των διατροφικών και κοινωνικό-πολιτισμικών συνηθειών του Αυστραλιανού έθνους. Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τον αμερικάνικο τρόπο της εμπορευματοποιημένης ιδέας του Κέτερινγκ (catering), της τεχνολογίας και των προϊόντων που αργότερα επηρέασαν στην ανάπτυξη του σινεμά και της λαϊκής μουσικής. Έτσι, τα ελληνικά καφενεία βοήθησαν ώστε να μετασχηματιστεί ο Aυστραλιανός, λαϊκός πολιτισμός".
Η έκθεση "Πουλώντας το Αμερικάνικο Όνειρο: Τα Ελληνικά Καφενεία της Αυστραλίας", αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Έκθεσης, In Their Own Image: Greek-Australians National Project, η οποία έχει περιοδεύσει σε όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό και εδρεύει στο Αυστραλιανό Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ.
Πηγή http://www.ert3.gr

No comments:

Post a Comment