Thursday, April 16, 2009

Επιβοηθητική η πρώιμη διακοπή του καπνίσματος κατά την κύηση

Νέα Υόρκη: Οι έγκυες γυναίκες που σταματάνε το κάπνισμα πριν την 15η εβδομάδα κυοφορίας έχουν ποσοστό πρόωρου τοκετού και μικρών βρεφών, συγκρίσιμο με αυτά των γυναικών που δεν καπνίζουν.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, ο Δρ Λέσλι Μακ Κάουαν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδα στην Αυστραλία μελέτησαν στοιχεία από 2.500 γυναίκες που είχαν αποκτήσει το πρώτους παιδί. Στις 15 εβδομάδες κυοφορίας, οι γυναίκες διαχωρίστηκαν ως μη καπνίστριες, νυν καπνίστριες και έχουσες κάνει διακοπή του καπνίσματος.

Συνολικά, το 80% των γυναικών ήταν μη καπνίστριες, το 10% είχαν σταματήσει το κάπνισμα και το 10% ήταν νυν καπνίστριες.

Το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων ήταν 4% και των ποσοστό των βρεφών με μικρό μέγεθος ήταν 10%, μεταξύ αυτών που είχαν διακόψει το τσιγάρο και αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Οι ενεργές καπνίστριες, αντίθετα, είχαν 10% ποσοστό πρόωρου τοκετού και 17% μικρών βρεφών, ποσοστά υψηλότερα από τα καταγραφόμενα στις άλλες ομάδες.

Αρα από τη μελέτη εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι σοβαρές αυτές παρενέργειες του καπνίσματος είναι αναστρέψιμες αν το κάπνισμα διακοπεί εγκαίρως κατά την κύηση.
Πηγή http://health.in.gr

No comments:

Post a Comment