Thursday, April 2, 2009

Η G20 των μικρών καλλιτεχνών

Μαρία-Ελένη Σπυροπούλου

Τη στιγμή που οι ισχυροί αρχηγοί κρατών, υπουργοί Οικονομικών και διευθυντές τραπεζών έχουν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο για την περίφημη Σύνοδο της G20, λίγα μέτρα πιο κάτω παιδιά από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να εκθέσουν τις ανησυχίες τους και το ταλέντο τους. Το μέλλον του κόσμου, άλλωστε, είναι άγνωστο σε ποιων πραγματικά τα χέρια είναι...

Διεθνές Σχολικό Πρόγραμμα Τέχνης

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου, το Διεθνές Σχολικό Πρόγραμμα Τέχνης της Unilever. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι σχεδιασμένο διεθνώς από τη γνωστή πινακοθήκη Tate Modern της Μεγάλης Βρετανίας, έχει δύο κύριους στόχους: να προσκαλέσει παιδιά από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν έργα τέχνης με βάση κάποιο συγκεκριμένο θέμα και να βοηθήσει παράλληλα τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο να μυήσουν τα παιδιά στο χώρο της δημιουργίας και των εικαστικών τεχνών. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά για τις προσωπικότητες των παιδιών, είτε ασχοληθούν ενεργά με την τέχνη είτε όχι.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2001 και ενθαρρύνει παιδιά να δημιουργήσουν έναν πίνακα, ένα γλυπτό ή ακόμα και μία μικρή εγκατάσταση με βάση ένα δεδομένο θέμα. Την περσινή χρονιά συμμετείχαν χιλιάδες νέοι καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων ήταν το Μεξικό, η Κίνα, η Αυστραλία, η Κολομβία, η Τσεχία, η Κένυα, η Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.

Η κριτική επιτροπή

Κάθε χώρα συγκροτεί τη δική της κριτική επιτροπή ειδικών για την αξιολόγηση των έργων τέχνης των παιδιών. Στην Ελλάδα η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τη Μίνα Βαλαβάνη, υπεύθυνη προγραμμάτων εταιρικής ευθύνης του ομίλου εταιρειών Unilever στην Ελλάδα, τη Γιώτα Καλλιακμάνη, ζωγράφο, εκπαιδευτικό, υπεύθυνη εκπαιδευτικού τμήματος ΜΕΠΤ, την Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικό τέχνης, μουσειολόγο, επιμελήτρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, τη Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικό τέχνης, έφορο του Διοικητικού Συμβουλίου ΜΕΠΤ, την Ελένη-Φαίη Σταμάτη, διευθύντρια και γενική γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου ΜΕΠΤ, και τον Αθανάσιο Τζαβάρα, ψυχίατρο, ψυχαναλυτή, καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή έμπνευσης

Κάθε χρόνο το θέμα του προγράμματος συνδέεται με το έργο τέχνης της σειράς Unilever, που αναθέτει σε ένα διεθνούς φήμης καλλιτέχνη η Tate Modern. Τη φετινή χρονιά το έργο που έχει εμπνεύσει το θέμα του διεθνούς προγράμματος είναι της Dominique Gonzalez-Foerster, υπό τον τίτλο «Χώρος και Τόπος». Σχολεία, λοιπόν, από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα έργα τους, με απώτερο στόχο το καλύτερο από κάθε χώρα να ταξιδέψει μαζί με το δημιουργό του στη διεθνή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Tate Modern. Μέσα από αυτήν τη συναρπαστική συνάντηση τα παιδιά θα δώσουν τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο και τη δημιουργία, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις προσωπικές και εθνικές τους κληρονομιές. Για το πρόγραμμα αυτό σημαντική συμβολή έχουν οι δημοσιογράφοι που ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά, όπως και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η «C.P.» ταξιδεύει μαζί με τη φετινή νικήτρια από την Ελλάδα, τη Χρύσα Δεονά, για να σας μεταφέρει τις εμπειρίες από τα έργα και τις δημιουργίες των «ισχυρών του μέλλοντος».
Πηγή http://www.citypress.gr

No comments:

Post a Comment