Monday, April 13, 2009

Αυστραλία- Απογοητευμένος ο Ραντ για την ακύρωση της Συνόδου της ASEAN

O Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ακύρωση της Συνόδου της ASEAN, λόγω των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Ο κ. Ραντ είχε ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ταϊλάνδη, όταν ενημερώθηκε για την ακύρωση της συνόδου, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος που τον μετέφερε να μην προσγειωθεί στην Πατάγια, αλλά να κάνει επί τόπου στροφή και να επιστρέψει στην Αυστραλία.

"Η σύνοδος αυτή θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε οι ηγέτες των χωρών της περιοχής να συζητήσουμε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται, πρωτίστως, με την παγκόσμια οικονομική κρίση" είπε ο κ. Ραντ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ταϊλάνδη είναι βυθισμένη σε βαθειά πολιτική κρίση και κάλεσε τους Αυστραλούς να το σκεφτούν σοβαρά αν πρόκειται να επισκεφθούν την συγκεκριμένη ασιατική χώρα στο άμεσο μέλλον.
Ως γνωστόν, λόγω των διαδηλώσεων ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κήρυξε αρχικά την Πατάγια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία ήρθη λίγες ώρες αργότερα.
"Καθήκον δικό μου και της κυβέρνησης είναι τώρα να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες θα επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα τους" δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό του μήνυμα χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές "εχθρούς του κράτους" ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους ξένους ηγέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι ξένε ηγέτες χρειάστηκαν την βοήθεια ελικοπτέρου Ασίας για να απεγκλωβιστούν από ξενοδοχείο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης όταν οι διαδηλωτές - υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν απέκλεισαν την είσοδο του ξενοδοχείου, όπου θα γινόταν η Σύνοδος της ASEAN.
Οι εργασίες της Συνόδου της Ανατολικής Ασίας, στην οποία συμμετέχουν τα 10 μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ν.Κορέα, η Ινδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θα περιελάμβαναν συζητήσεις για το εμπόριο, οικονομικά ζητήματα και την περιφερειακή ασφάλεια.
Πηγή http://www.express.gr/

No comments:

Post a Comment