Thursday, April 2, 2009

Ο Παυλίδης στέλνει τον Καραμανλή στην κάλπη

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση με τη διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης του βουλευτή της συμπολίτευσης Αρ. Παυλίδη στη Βουλή. Με μία ισχνή πλειοψηφία της τάξης των 151 βουλευτών, η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη από το περιεχόμενο της δικογραφίας, να αντιμετωπίσει το σκληρό δίλημμα της αποδοχής προανακριτικής επιτροπής αφού, καθίσταται σαφές ότι ο βουλευτής της ενδεχομένως να εμπλέκεται σε ποινικό αδίκημα κατά τον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο κ. Παυλίδης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε εκβίαση.

Το γεγονός και μόνον πώς η δικογραφία έφθασε, σχεδόν αυτόματα στη Βουλή, ερμηνεύεται από τους κυβερνητικούς πολιτικούς κύκλους πως ο πρωθυπουργός, ενήμερος ήδη των λεπτομερειών της δικογραφίας, έλαβε τις αποφάσεις του. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας, αφήνει σαφείς ενδείξεις εμπλοκής του βουλευτή κ. Παυλίδη, αλλά επεκτείνεται στην εμπλοκή και μελών της οικογενείας του.

Κατόπιν τούτου, το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, αφορά άμεσα τον στρατηγικό σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος και ακόμη πιο συγκεκριμένα, το τι ακριβώς έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Το πολιτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο κ. Αρ. Παυλίδης αρνείται να επικοινωνήσει με το Μαξίμου το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η συστηματική αυτή άρνηση του βουλευτή, ερμηνεύεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αφορά τη διάθεση του βουλευτή να διασφαλίσει το απυρόβλητο για τα μέλη της οικογενείας του που εμπλέκονται, εξασφαλίζοντας από το κυβερνών κόμμα, πως δεν θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός, πολύ δύσκολα θα διασφάλιζε κάτι τέτοιο από την στιγμή που ο Εισαγγελέας αναφέρεται σε σαφείς ενδείξεις ποινικής εμπλοκής του βουλευτή.

Η όποια διάθεση εκβιασμού του βουλευτή έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσκρούει στην αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την υπόθεση όπως στο ζήτημα του Βατοπεδίου, όπου το εισαγγελικό πόρισμα δεν προσδιόριζε ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Παρά ταύτα, η αποδοχή εκ μέρους της Κυβέρνησης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ενέχει τον κίνδυνο διασυρμού, κυβερνητικών στελεχών όπως του κ. Αγγέλου, βασικού συνεργάτη του πρωθυπουργού, αλλά και άλλων προσώπων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που θα κληθούν να καταθέσουν στην Βουλή αφού αναφέρονται στην δικογραφία. Δημοσκοπικά αυτή η διαδικασία θα σήμαινε επανάληψη του σκηνικού του σκανδάλου του Βατοπεδίου, με την Κυβέρνηση να χρεώνεται την φθορά στις εβδομαδιαίες κυλιόμενες έρευνες των Δημοσκόπων.

Αντιθέτως, όπως υπονοούν στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη του Μαξίμου, η φυγή προς τα εμπρός θα επέβαλε μία άμεση προσφυγή στις κάλπες, με την έννοια πως μία αξιοπρεπής ήττα είναι καλύτερη από μία προσβλητική κατάρρευση. Άλλωστε ούτε η βασική δελφίνος Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε και ο μεταβατικός εγγυητής της ενότητας του κόμματος, κ. Γιώργος Σουφλιάς, θα ανέχονταν μία κατάρρευση, ενώ θα προτιμούσαν την αξιοπρεπή ήττα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά το πολύ πρόσφατο και πολυσυζητημένο, μεταξύ τους δείπνο στο «Χίλτον».

Αν το ύστατο όριο για την Κυβέρνηση είναι ο Οκτώβριος, μήνας κατάθεσης της τελικής γνωμοδότησης της Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία, οπότε η λήψη μονίμων και σκληρών μέτρων θα είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα μετά από μία καθʼ όλα αρνητική τουριστική περίοδο, τότε η προσφυγή στην κάλπη αποτελεί μία σώφρονα επιλογή, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της Ρηγίλλης.

Κύκλοι της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας της υπόθεση Παυλίδη, ισχυρίζονταν αργά χθες το βράδυ, πως ο Κώστας Καραμανλής ενδεχομένως να αρχίσει την προεκλογική του καμπάνια από την Κύπρο την οποία θα επισκεφθεί, όπως έπραξε και στις προηγούμενες εκλογές, αρχίζοντας την προεκλογική μάχη του 2007 από την Αυστραλία. Μία τέτοια προοπτική θα εγκλώβιζε την πολιτική ζωή σε μία προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο και ακόμη πιο συγκεκριμένα στην 7η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών.
Πηγή http://zougla.gr

No comments:

Post a Comment