Tuesday, September 15, 2009

Ένα τέλος στα εμφιαλωμένα μπουκάλια… για το «καλό» μας!

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αισθανθεί μέσα από τις εικόνες των βράχων και κρυστάλλινων νερών των ποταμών, εικόνες υγείας, νιάτων και ζωντάνιας, φρεσκάδα, όρεξη να δροσιστούμε; Και μιλάω φυσικά για τις εικόνες στις αυτοκόλλητες ταινίες στα μπουκαλάκια νερού. Και αυτό δεν είναι παρά μόνο μια διαφήμιση, μια απλή παραποίηση της αλήθειας γιατί το νεράκι που πίνουμε μόνο από παρθένες πηγές δε προέρχεται. Η Αυστραλία ήρθε να δώσει τέλος στην χρήση των εμφιαλωμένων μπουκαλιών κάνοντας κυριολεκτικά «ανταρσία».
Σύμφωνα με την έκθεση της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού με όνομα «Μέσα στο μπουκάλι» (Οτάβα, 2005) διαπιστώθηκε πως το εμφιαλωμένο νερό είναι υπεύθυνο για την τεράστια αύξηση στη παγκόσμια παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, γεγονός που εκθέτει τον κόσμο σε κινδύνους για την υγεία. Ρύπανση, ενέργεια που καταναλώνεται για τη κατασκευή, τεράστια χρηματικά ποσά που ξοδεύονται για την εξαγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά του, μολύνσεις που δημιουργούνται όταν το νερό αποθηκεύεται σε μπουκάλια από τοξικά και καρκινογόνα συστατικά για πολύ καιρό είναι πολλά από τα προβλήματα που δημιουργεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών, η οποία και θεωρείται από πολλούς άσκοπη και απλώς στη… μόδα! Τα κυκλικά βέλη της ανακύκλωσης που παρουσιάζονται στα μπουκαλάκια είναι παραπλανητικά αφού στις περισσότερες περιοχές ούτε ανακυκλώνονται ούτε επιστρέφονται έναντι κάποιου χρηματικού ποσού. Μόνο το 25% όλου του εμφιαλωμένου νερού που πωλείται στη Βόρεια Αμερική περνάει μέσα από φίλτρα και επεξεργάζεται με μέταλλα. Το υπόλοιπο -απαράδεκτο- αντλείται από υδροφόρα στρώματα υπόγειων υδάτων! Έλεγχος και δοκιμή νερού γίνεται σπάνια έως ποτέ (εγκαταστάσεις εμφιάλωσης νερού στις ΗΠΑ επιθεωρούνται κάθε πέντε με έξι χρόνια).

Ο πρωθυπουργός της Νεας Νοτιας Ουαλίας στην Αυστραλία, Nathan Rees δήλωσε, ότι θα απαγορευτεί η χρήση του εμφιαλωμένου νερού σε όλα τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Αμέσως μετά ακολούθησε υπερψήφιση του νέου μέτρου από τους κάτοικους της κωμόπολης Bundanoon της ηπείρου.

Εμείς τι θα κάνουμε γι’ αυτό πέρα από το να κουνάμε το κεφάλι; Ίσως θα μπορούσαμε οι ίδιοι να αποφεύγουμε το εμφιαλωμένο νερό και να προτιμούμε το πόσιμο, δημόσιο νερό που μας χαρίζει η φύση. Το δικαιούμαστε.

Αδαμάκη Εύα

Πηγή: www.blue-planet.gr

No comments:

Post a Comment