Monday, September 14, 2009

Αυστραλία: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή των ενόπλων δυνάμεων

Η αυστραλιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να σπάσει τα φράγματα τα οποία χωρίζουν άντρες και γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνοντας ως κριτήριο τη φυσική δύναμη και όχι το γένος, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Γκρεκ Κόμπετ
Έντονες υπήρξαν, ωστόσο, οι αντιδράσεις πολλών. Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων και πρώην αξιωματικός του Πεζικού, Στιούαρτ Ρόμπερτ, με στρατιωτική καριέρα 12 χρόνων, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα πάρα πολύ καλά πριν στείλει γυναίκες στην πρώτη γραμμή.

«Η ανησυχία μου βασίζεται στο ότι μόνο οι Ισραηλινοί που αυτή η ίδια η ύπαρξή τους απειλείται, στέλνουν τις γυναίκες να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Κανένας άλλος από τον δυτικό κόσμο δεν έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Ο υπουργός δεν έχει ποτέ πέσει από αλεξίπτωτο τη νύχτα μέσα στη βροχή, ούτε είχε να μεταφέρει βαρύ οπλισμό βαδίζοντας 50 χιλιόμετρα. Η πρότασή του στην κυβέρνηση μόνο ως εξωφρενική μπορεί να χαρακτηριστεί», τόνισε.

Υπέρ της πρότασης του υπουργού τάχθηκε, εντούτοις, υψηλόβαθμος αξιωματικός των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάϊκλ Κροζ, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι οι γυναίκες δεν έχουν την απαραίτητη σωματική δύναμη γι’ αυτόν τον ρόλο, είναι μια τερατώδης γενίκευση. Αν μπορεί κάποιος να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αν είναι άντρας ή γυναίκα. Είναι απλό» .

Επίσης, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, η οποία υπηρέτησε μέχρι το 1993, υποστήριξε την πρόταση του υπουργού λέγοντας: «ρωτήστε οποιονδήποτε άντρα που αθλείται στο μαραθώνιο αν δεν υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω, με φοβερή δύναμη που τους νικούν. Σίγουρα υπάρχουν γυναίκες με φοβερή σωματική και ψυχική δύναμη που είναι ικανές να είναι στην πρώτη γραμμή» .

«Είναι απολύτως λογικό να υποστηρίζει κανείς ότι όλες οι κατηγορίες κατάταξης στο στρατό θα πρέπει να είναι ανοιχτές στις γυναίκες και το μόνο κριτήριο να είναι αν έχουν την απαιτούμενη σωματική δύναμη», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η Επιστήμη Άμυνας και ο Τεχνολογικός Οργανισμός θα συγκροτήσουν ένα νέο σύνολο κριτηρίων, το οποίο θα καθορίζει ποιος είναι κατάλληλος για τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
πηγή http://www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment