Tuesday, September 15, 2009

Αρκεί μια δόση από το εμβόλιο

Τη βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση στο Βόρειο Ημισφαίριο με την έλευση του χειμώνα εξέφρασε χθες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας ότι μπορεί το πέρασμα της νόσου από την Αυστραλία να ήταν «ανώδυνο», δεν θα είναι όμως το ίδιο και για τη Γηραιά Ηπειρο.
Την ίδια ώρα, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης προσανατολίζονται σε εμβόλια μίας δόσης βαδίζοντας στα χνάρια της κινεζικής εταιρείας Sinovac. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης «Νιου Ινγκλαντ Τζέρναλ οφ Μέντισιν», η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό των ασθενών απέναντι στη νέα γρίπη με μία μόνο δόση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία εξέτασαν 175 ασθενείς και ανέφεραν ότι μία μόνο δόση των 7,5 μικρογραμμαρίων (μισή δόση με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης) είχε προστατευτική δράση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αυστραλέζικη φαρμακοβιομηχανία CSL, η οποία ανακοίνωσε ότι το εμβόλια μίας δόσης αρκούν για να θωρακίσουν τον οργανισμό.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο και κυρίως στην Ευρώπη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα καθώς θα πέφτει η θερμοκρασία και ανοίγουν ξανά τα σχολεία, τόνισε η καθηγήτρια Αν Κέλσο, διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου της Μελβούρνης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μπορεί η νέα γρίπη να έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Αυστραλία, ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος, και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνος, σε λίγους μήνες.

Στο μεταξύ, η Κίνα έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπη με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα της νέας γρίπης το φθινόπωρο, προειδοποίησε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Υγείας, που πρόσθεσε ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν θάνατοι εξαιτίας του ιού Η1Ν1.

Οι υγειονομικές Αρχές της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο (1,3 δισ. άνθρωποι) σχεδιάζουν να εμβολιάσουν το 5% του πληθυσμού έως το τέλος του έτους.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
Πηγή http://www.ethnos.gr

No comments:

Post a Comment