Tuesday, September 29, 2009

Αυστραλία: Σε κίνδυνο τα deals εξαγορών λόγω της στάσης της κυβέρνησης

Του Alex Wilson

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ (Dow Jones)--Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σκληραίνει την αντίθεση της στις πλήρεις εξαγορές μεταλλευτικών από κινεζικές εταιρείες, αυξάνοντας τους κινδύνους για συμφωνίες που βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς.
Στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η Αυστραλία ενέκρινε αρκετές ξένες επενδύσεις που έδωσαν στην Κίνα τον έλεγχο εταιρειών φυσικών πόρων που πάσχιζαν, ή των παγίων τους, με την κυβέρνηση ενδεχομένως να στάθμισε τον κίνδυνο του ότι αν “μπλόκαρε” τις συμφωνίες οι αυστραλιανές εταιρείες θα οδηγούνταν σε πτώχευση και θα χάνονταν πολλές θέσεις εργασίας.

Ωστόσο η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων και η αναζωογόνηση των αγορών ομολόγων αυτό το χρόνο υποδεικνύει ότι υπάρχουν λιγότερες μεταλλευτικές που χρειάζονται κυβερνητική ενίσχυση, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιβάλλει με σθένος την προτίμησή της για την πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών σε ξένους επενδυτές αντί για εξαγορές.

Η νέα ανένδοτη στάση οδηγεί την πρόταση της Yanzhou Coal Mining Co ύψους 3,8 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για το 100% της εταιρείας εξόρυξης άνθρακα Felix Resources στη γραμμή πυρός ενώ έχει επιπτώσεις και για άλλες προτεινόμενες συναλλαγές.

Η βιομηχανία φυσικών πόρων της Αυστραλίας χρειάζεται ξένες επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων project και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποστρέψει το ενδιαφέρον, εντούτοις το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σωρεία προτεινόμενων deals από κινεζικές εταιρείες για τον έλεγχο αρκετών αυστραλιανών εταιρειών φυσικών πόρων, την οδηγεί στο να θέσει κάποια όρια.

“Η κυβέρνηση μας έχει εκφράσει την προτίμησή της για project που είναι έργα συνεργασίας διαφόρων μορφών”, δήλωσε την Πέμπτη ο Patrick Colmer, γενικός διευθυντής του αρμόδιου συμβουλίου εξέτασης ξένων επενδύσεων της Αυστραλίας, Foreign Investment Review Board (FIRB).

“Νιώθουμε πιο άνετα όταν βλέπουμε ξένες επενδύσεις που αφορούν ποσοστό μικρότερο του 50% για νέα project ή μικρότερο του 15% για μεγάλους παραγωγούς”, συμπλήρωσε.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι εδώ και αρκετό καιρό αυτό ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης σε παρασκηνιακό επίπεδο και οι Κινέζοι επενδυτές φαινόταν ότι το είχαν λάβει, προσαρμόζοντας τις συμφωνίες κατά το περασμένο έτος με σκοπό να πληρούν την προτίμηση της κυβέρνησης για αγορά ποσοστών κάτω του 50% σε εταιρείες εξόρυξης της Αυστραλίας.

Ωστόσο η Κίνα πρόσφατα προχώρησε σε ορισμένα deals που αφορούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ενώ στέλεχος επενδυτικής τράπεζας υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Colmer μπορεί να αποτελούν την προσπάθεια της Αυστραλίας να στείλει μήνυμα στους Κινέζους ότι δεν θα εγκρίνει άλλες τέτοιες συμφωνίες.

“Το έλεγαν κατ΄ ιδίαν στους Κινέζους και εκείνοι συνέχιζαν, συνεπώς ίσως αποφάσισαν πλέον να δημοσιοποιήσουν την αντίθεσή τους προσπαθώντας να τους πείσουν να μην το κάνουν”, τόνισε το τραπεζικό στέλεχος.

Για τους Κινέζους επενδυτές τα σχόλια προσδίδουν σαφήνεια σε μία διαδικασία εξέτασης των ξένων επενδύσεων που έχει επικριθεί από ορισμένους για την απροσδιοριστία της και την έλλειψη διαφάνειας.

Η Αυστραλία υποστηρίζει ότι αξιολογεί τις μεγάλες προτάσεις ξένων επενδύσεων μία προς μία, εφαρμόζοντας ένα τεστ εθνικού συμφέροντος το οποίο βασίζεται σε έξι κατευθυντήριες αρχές. Τους τελευταίους 18 μήνες, η FIRB έχει εξετάσει 90 ξεχωριστές προτάσεις κινεζικών επενδύσεων συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.

Ενισχύοντας αυτήν την πιο αυστηρή στάση της, το συμβούλιο εξέτασης ξένων επενδύσεων αυτή την εβδομάδα απέρριψε την πρόταση της China Nonferrous Metal Mining Co για την εξαγορά ποσοστού 51,6% της εταιρείας ανάπτυξης σπάνιων γαιών, Lynas Corp.

Η FIRB επιθυμούσε η κρατική κινεζική εταιρεία να αγοράσει ποσοστό μικρότερο του 50% και να μειώσει τα μέλη της στο διοικητικό συμβούλιο σε λιγότερα από τα μισά, ωστόσο οι τροποποιήσεις αυτές οδήγησαν σε ακύρωση της συμφωνίας καθώς οι Κινέζοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Ορισμένοι κύκλοι της αγοράς προειδοποιούν για την υπερβολική εμβάθυνση στην απόφαση για την Lynas.

Ένας σύμβουλος παικτών του arbitrage υποστηρίζει ότι το νόημα της απόφασης ήταν ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα παγίωνε την ασφυκτική πίεση της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.

Τόνισε ότι η εξαγορά της Felix από τους Κινέζους δεν θα έπρεπε να εγείρει ανησυχίες για το εθνικό συμφέρον αν η κυβέρνηση εφαρμόσει αμερόληπτα τις έξι αρχές, ενώ η Felix αποτελεί μόλις το 1,5% των εξαγωγών άνθρακα της Αυστραλίας.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Colmer αναφορικά με την αντίθεση της κυβέρνησης ως προς τις πλήρεις εξαγορές φανερώνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απορριφθεί η πρόταση της Yanzhou.

“Είναι ρίσκο και πάντα έτσι το βλέπαμε”, σημείωσε. “Θεωρώ ότι, αν λάβουμε όλα τα στοιχεία υπόψη, η αγορά πρέπει να δίνει πιθανότητες 60% ότι η FIRB θα εγκρίνει τη συναλλαγή”.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί η επένδυση της Yanzhou στην Felix.

“Αν ήμουν σε hedge fund θα στοιχημάτιζα – δεν νομίζω ότι θα εγκριθεί”, τόνισε ένα άλλο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που έχει εργαστεί σε κινεζικά επενδυτικά deals.

Οι δηλώσεις του Colmer απλά ενισχύουν δημοσίως μία πολιτική που η κυβέρνηση ακολουθούσε εδώ και 18 μήνες, σημείωσε ο τραπεζικός, ωστόσο το γεγονός ότι το συνήθως σιωπηλό συμβούλιο τις δημοσίευσε υποδεικνύει την πιο σκληρή πλέον στάση της κυβέρνησης.

Οι μετοχές της Felix έκλεισαν την Παρασκευή με απώλειες 3% στα 16,75 δολάρια Αυστραλίας, όχι πολύ χαμηλότερα από την πρόταση της Yanzhou για 16,95 δολάρια Αυστραλίας με τις ελπίδες για νέα υποβολή πρότασης από ανταγωνιστή να παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της μετοχής.

Ο γενικός διευθυντής της Felix, Brian Flannery αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για την διαδικασία έγκρισης ενώ εκπρόσωπος της Yanzhou τόνισε ότι ο όμιλος σέβεται τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ένα ακόμη deal που θα μπορούσε να κινδυνεύει είναι η πρόθεση της China Development να εξαγοράσει ποσοστό 70% στην Energy Metals, αν και το ουράνιο αρχικής μορφής που περιλαμβάνει η συμφωνία έχει πολύ μικρότερη στρατηγική σημασία από τα ανθρακωρυχεία της Felix.

Ο Colmer του FIRB τόνισε ότι οι υποθέσεις θα κριθούν σύμφωνα με τα πλεονεκτήματά τους και η κυβέρνηση θα είναι διαλλακτική, ενώ αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από μία σειρά συμφωνιών που τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα του 50% και οι οποίες εγκρίθηκαν.

Τον περασμένο χρόνο, το FIRB έδωσε άδεια για την πώληση ποσοστού 60% των παγίων της AED Oil στην China Petrochemical και για την πώληση του 100% του project σιδηρομεταλλεύματος Pilbrana της Cape Lambert Iron Ore Ltd στην China Metallurgical Group.

Αυτόν το χρόνο έχει εγκρίνει την πώληση ποσοστού 50,1% της εταιρείας εξόρυξης ψευδαργύρου Perilya στην to Shenzhen Zhongjin Lingnan Nonfemet και των περισσότερων παγίων της μεταλλευτικής OZ Minerals στην China Minmetals Non-Ferrous Metals Co.

Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες πάσχιζαν σε μια κρίση ρευστότητας από την κατάρρευση των εμπορευμάτων ή είχαν χρηματοδοτικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν από το πάγωμα των πιστωτικών αγορών και χρειάζονταν απεγνωσμένα τα προσφερόμενα κινεζικά κεφάλαια, καθιστώντας την έγκριση ευκολότερη απόφαση για την κυβέρνηση.

Με την τιμή του χαλκού να υπερδιπλασιάζεται μέχρι στιγμής αυτό το χρόνο και τις αγορές ομολόγων να ανοίγουν υπάρχουν λιγότερες πάσχουσες μεταλλευτικές στην Αυστραλία.
πηγή http://www.capital.gr

No comments:

Post a Comment