Friday, September 11, 2009

Αυστραλία-Λεφτά για να κόψουν το κάπνισμα οι φτωχοί

Οι Αυστραλοί θα πρέπει να πληρώνονται για να κόψουν το κάπνισμα, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις στα προάστια με τα ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα, υποστηρίζει η επικεφαλής του Καρδιολογικού Ιδρύματος Βικτώριας, Κάθυ Μπελ.
Την πρόταση αυτή προκάλεσε έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 20.000 άτομα, και έδειξε ότι στον Δήμο Ντάντενονγκ (Dandenong) υπήρχε το μεγαλύτερο ποσοστό καρδιοπαθών στη Βικτώρια, περίπου το 32% του πληθυσμού.
Παρόμοια δείγματα παρουσιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές της υπαίθρου, ενώ αντίθετα σε περιοχές εύπορες το ποσοστό των καρδιοπαθών ήταν μόνο 14%.
Στις περιοχές των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, το εισόδημα είναι συχνά και κάτω από 350 δολάρια την εβδομάδα, δήλωσε η κ. Μπελ, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την έρευνα, σε μειονεκτούντα προάστια σημειώνεται μεγαλύτερος αριθμός καπνιστών.
Η ίδια θα πει ότι καλό είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα μαζί με την καθιέρωση υψηλότερων φόρων στα τσιγάρα, προτάσεις που έχουν γίνει και από την κυβερνητική επιτροπή για προληπτικά μέτρα υγείας.
"Για κάθε δολάριο που θα δαπανήσει η κυβέρνηση για το κόψιμο του καπνίσματος, θα το πάρει πίσω πολλαπλάσιο, από όσα θα εξοικονομήσει από τη μείωση των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα".
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment