Friday, January 23, 2009

11.000 απολύσεις σχεδιάζουν Ericsson και BHP Billiton

Συνεχίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς οι περικοπές θέσεων εργασίας, με τη σουηδική Ericsson και την αυστραλέζικη BHP Billiton να περικόπτουν συνολικά 11.000 θέσεις εργασίας.

H Ericsson, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει ακόμη 5.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του κόστους της, παρά τη δημοσιοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο, καλύτερων του αναμενόμενου.
Η BHP Billiton, ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης στον κόσμο, θα περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, θα κλείσει το ορυχείο νικελίου στην περιοχή Ravensthorp, μειώνοντας παράλληλα την παραγωγή στο ορυχείο της περιοχής Mount Keith, στην δυτική Αυστραλία, εξαιτίας της πτώσης στις τιμές των μεταλλευμάτων.

Τα μέτρα που θα λάβει η Ericsson, στα οποία περιλαμβάνεται η μετακίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων της σε χώρες χαμηλού κόστους, εκτιμάται ότι θα μειώσουν το κόστος της κατά 6 έως 7 δισ. κορόνες (717 εκατ. δολ.), οδηγώντας σε ετήσια μείωσή του της τάξεως των 10 δισ. κορόνων, μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2010. Επίσης, η εταιρεία θα μειώσει το μέρισμά της, μετά τη μείωση των κερδών της το 2008.
Τα κέρδη της Ericsson το δ΄ τρίμηνο μειώθηκαν μεν σε 4,1 δισ. κορόνες (490,4 εκατ. δολ.), αλλά ξεπέρασαν τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που ανέφερε 3,5 δισ. κορόνες. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανερχόμενες σε 67 δισ. κορόνες, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να ενισχυθεί χθες πάνω από 12%. Παραγωγή Η BHP Billiton διατηρούσε μέχρι στιγμής αμείωτη την παραγωγή της, ενώ μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινώσει ότι ο όγκος των πωλήσεών της παραμένει σταθερός, παρά την παγκόσμια ύφεση. Ωστόσο, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν θα αποκατασταθεί σύντομα η κατάσταση όσον αφορά στις τιμές των εμπορευμάτων, ο όμιλος αναγκάζεται να κάνει αυτό που είχε αποφύγει για μεγάλο διάστημα - να κλείσει ορυχεία και να περικόψει θέσεις εργασίας.
πηγή http://www.analitis.com


No comments:

Post a Comment