Sunday, January 11, 2009

Η Αυστραλία απορρίπτει μεταφορά κρατουμένων του Γκουαντάναμο

Η Αυστραλία απέρριψε σήμερα το επίσημο αίτημα των ΗΠΑ να δεχθεί στο έδαφός της Κινέζους υπηκόους, που σήμερα κρατούνται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο.
Η εφημερίδα Δι Οστρέλιαν τονίζει πως ο πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ είχε δεχθεί πιέσεις από το Πεκίνο να μη δεχθεί τους 17 κρατούμενους για τρομοκρατία που ανήκουν στην εθνικότητα των Ουϊγούρων.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διστάζει να επαναπατρίσει τους Ουϊγούρους στην Κίνα, φοβούμενος ότι θα υποβληθούν σε βασανιστήρια, ή θα εκτελεσθούν.
Την περασμένη εβδομάδα το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την αντίθεσή του για οποιαδήποτε μετακίνηση των Ουϊγούρων εκτός Κίνας, τονίζοντας πως «οι 17 ύποπτοι για τρομοκρατία που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο είναι μέλη του Ισλαμιστικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκμενισάν, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από το ΣΑ του ΟΗΕ.
Η κινεζική κυβέρνηση αξιώνει να επαναπατρισθούν οι ύποπτοι αυτοί στην Κίνα και αντιτιθέμεθα κάθετα στην υποδοχή τους από άλλη χώρα».
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει ζητήσει από 100 χώρες να δεχθούν κάποιους από τους 255 εναπομείναντες κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, έτσι ώστε ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ότι θα κλείσει το κολαστήριο της στρατιωτικής βάσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment