Friday, January 23, 2009

Λογοκρισία στο διαδίκτυο

Εικόνα τριτοκοσμικής χώρας με… μεταξικής έμπνευσης χαρακτηριστικά δίνει η Ελλάδα στον τομέα του internet, παρά τα μεγάλα λόγια περί «ψηφιακής εποχής» και επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες και παρά τις συνταγματικές επιταγές περί «ελευθερίας του λόγου».
Ένας ομογενής από την Αυστραλία, παρακολουθώντας τα επεισόδια που συγκλόνισαν πριν από μερικές εβδομάδες την Ελλάδα, μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, είχε την ιδέα να φτιάξει μία ιστοσελίδα ειδησεογραφικού και χιουμοριστικού περιεχομένου, σχετική με τα όσα συνέβαιναν. Λογάριασε όμως χωρίς… τον ξενοδόχο. Και στην προκειμένη περίπτωση ο… ξενοδόχος, όπως απεδείχθη, ήταν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η αρμόδια επιτροπή για τη διαχείριση ονομάτων με την κατάληξη gr.
Μία ατυχής έμπνευση

Ο ομογενής, ο οποίος περιστασιακά ασχολείται και επαγγελματικά με το internet και κατά καιρούς έχει κατοχυρώσει εκατοντάδες domain, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είχε την ατυχή έμπνευση να ονομάσει την ιστοσελίδα του με τον τίτλο «Ο Κουκουλοφόρος»!
Μάλιστα, σκέφθηκε να κατοχυρώσει και την ηλεκτρονική διεύθυνση koukouloforos.gr. Προτίμησε, όπως λέει, την κατάληξη gr, γιατί θέλει να κρατάει επαφή με τη μητέρα πατρίδα, όπως άλλωστε πολλοί ρομαντικοί Έλληνες του εξωτερικού.Εδώ, άρχισαν και οι περιπέτειες για τον ομογενή μας, ο οποίος, ζώντας εδώ και πολλά χρόνια στη μακρινή Αυστραλία, είχε, ως φαίνεται, ξεχάσει ότι στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», οι νόμοι της φύσης και της κοινωνίας λειτουργούν… διαφορετικά απ’ ότι στον υπόλοιπο πλανήτη.
Έκανε λοιπόν αίτηση για την κατοχύρωση του koukouloforos.gr, αγόρασε χώρο σε server ελληνικής εταιρείας και άρχισε να στήνει την ιστοσελίδα, ώσπου έλαβε ένα e-mail που τον ενημέρωνε ότι η αίτησή του για την κατοχύρωση του… «Κουκουλοφόρου» είχε απορριφθεί για λόγους «δημόσιας τάξης και χρηστών ηθών», σύμφωνα με το άρθρο 8.1.δ του κανονισμού της ΕΕΤΤ. Αμέσως μετά η λειτουργία της ιστοσελίδας διακόπηκε!
Όταν ο ομογενής, απογοητευμένος, ζήτησε από την εταιρεία απ’ όπου είχε αγοράσει το domain να του επιστρέψει τα χρήματα, αυτή φαίνεται ότι υπέβαλλε πάλι αίτηση για κατοχύρωση του koukouloforos.gr και η ιστοσελίδα άρχισε να ξαναλειτουργεί προσωρινά, μέχρι η αρμόδια Αρχή να εξετάσει πάλι το αίτημα.
Θεσμικά κατοχυρωμένη «λογοκρισία»;
Ο κανονισμός, όπως έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρ. Φύλλου 717, 27 Μαΐου 2005, δίνει το δικαίωμα στη ΕΕΤΤ να απορρίπτει αιτήσεις για κατοχύρωση domain μεταξύ άλλων και για λόγους δημόσιας τάξης και χρηστών ηθών: «Aν το συγκεκριμένο Όνομα Xώρου με κατάληξη .gr συντίθεται από αλφαριθμητικά στοιχεία, τα οποία συνθέτουν σημείο, η Eκχώρηση του οποίου αντίκειται στη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη», αναφέρει ο κανονισμός.
Σημειώνεται ότι ο κανονισμός του 2005, όπως και ο προηγούμενος που αντικατέστησε του 2002, έχουν δεχθεί κατά καιρούς σφοδρή κριτική από νομικούς κύκλους, οι οποίοι έχουν καταγγείλει «παθογένεια που προσβάλλει το Σύνταγμα» και «λογοκρισία».

Όπως είναι φυσικό, ο άτυχος ομογενής έχει αγανακτήσει, απελπισμένος χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα και φοβάται ότι η «δαμόκλειος σπάθη» της ΕΕΤΤ, θα πέσει ξανά επί της κεφαλής του… Κουκουλοφόρου!

Αυτά συμβαίνουν, όταν το «πολιτικώς ορθόν» και ο κρατικός καθωσπρεπισμός υποκαθιστούν και υπερισχύουν, όχι μόνο της κοινής λογικής, αλλά ενδεχομένως και βασικών εννοιών της Δημοκρατίας και άρθρων του Συντάγματος.

No comments:

Post a Comment