Tuesday, January 13, 2009

Από τους πλέον "σπάταλους" σε πετρέλαιο οι Έλληνες


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Περισσότερο πετρέλαιο από τους Γερμανούς, καταναλώνουν οι Έλληνες σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του United Nations Population Fund. Η ανά κάτοικο κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται ειδικότερα στα 6,93 λίτρα ημερησίως, ενώ πρώτοι στη λίστα είναι οι Αμερικανοί με 10,86 λίτρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία, βρίσκονται πίσω από την Ελλάδα, με μικρότερη ανά κάτοικο κατανάλωση.

Σε μια προσπάθεια πάντως, να υπάρξει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το ενεργειακό προφίλ των Ελλήνων, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) προκήρυξε δύο διαγωνισμούς για τη διενέργεια δύο ερευνών. Η πρώτη θα αφορά τις συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και η δεύτερη τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούμε ως πολίτες λόγω της ενεργειακής συμπεριφοράς μας.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα αγοράς που θα καταγράφει αναλυτικά τις ενεργειακές καταναλώσεις της μέσης οικογένειας ανά την επικράτεια, περιγράφοντας τη μορφή, τη διάρκεια και το χρόνο που καταναλώνονται τα ενεργειακά προϊόντα σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση. Το «φακέλωμα» των ενεργειακών μας συνηθειών θα αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο για τη χάραξη εξειδικευμένης ενεργειακής στρατηγικής ανάλογα με τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, όπως έχει συμβεί αντίστοιχα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η δεύτερη έρευνα θα καταγράψει αναλυτικά το «αποτύπωμα» του διοξειδίου του άνθρακα που αφήνει ο μέσος Έλληνας και θα προτείνει μέτρα και μέσα για τη μείωσή του. Ειδικότερα θα επιχειρηθεί η μέτρηση του αποτυπώματος CO2 που αφήνουν οι καθημερινές μας συνήθειες όπως η μετακίνηση, η θέρμανση, η διατροφή, ο τρόπος χρήσης των ενεργειακών προϊόντων κλπ.
Πηγή:capital.gr

No comments:

Post a Comment