Friday, January 16, 2009

Αυστραλία: Μείωση επιτοκίων, αύξηση ανεργίας


Τα καλά νέα είναι ότι αν η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας προχωρήσει, τον ερχόμενο μήνα, σε νέα μείωση των επιτοκίων, όπως αναμένεται, όσοι ξεπληρώνουν στεγαστικά δάνεια θα εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 155 δολάρια το μήνα.

Τα κακά νέα έχουν να κάνουν με την ανεργία, που, σύμφωνα με όλους τους δείκτες, έχει αρχίσει να αυξάνεται και να πλησιάζει το επίπεδο που ήταν πριν δύο χρόνια.

H Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4.5%, το Νοέμβριο έναντι 4.4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα

Σύμφωνα με το πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που διαφημίζονται στις μεγάλες εφημερίδες και στο Διαδίκτυο, μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 18,2% στη Βικτώρια και κατά 9,7%, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη τη χώρα.

Γνωστοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Αποθεματική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να αναθερμάνει την οικονομία, θα προχωρήσει τον Φεβρουάριο σε νέα μείωση των επιτοκίων από 0,5 έως 1%.

Μείωση κατά 1% σημαίνει ότι όσοι δανειστούν $250.000 για την αγορά σπιτιού θα πληρώνουν $155 το μήνα λιγότερα.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της τράπεζας ΑΝΖ, Γουόρεν Χόγκαν, δήλωσε ότι οι διαφημιζόμενες θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση από το 1982, ενώ παράλληλα προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει το 6%.

Ο ίδιος τόνισε ότι η μείωση των διαφημιζόμενων θέσεων εργασίας κατά 50% σε ένα χρόνο σημαίνει ότι η οικονομία βαδίζει σε ύφεση και κατά συνέπεια πρέπει να αναμένουμε αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Εξάλλου ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός «Tesltra» σχεδιάζει να μειώσει κατά 12.000 άτομα το προσωπικό της έως το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την προτροπή του πρωθυπουργού να μην γίνουν μαζικές απολύσεις
Πηγή:www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment