Friday, January 30, 2009

Βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή, όπως την είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, δηλώνει η Υπ. Κλιματικής Αλλαγής μετά τον καύσωνα της Μελβούρνης

(ABC News)

Ένδειξη της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της χώρας, Πένι Γουόνγκ, τις υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τη Μελβούρνη προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, κάμψη στις ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου και αφήνοντας πάνω από 10.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρισμό.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας προβλέπει για τη Νότια Αυστραλία συνολικά έξι ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με το πιο καυτό κύμα καύσωνα των τελευταίων 100 χρόνων.

Η Γουόνγκ είπε ότι το κύμα του καύσωνα που άρχισε χθες, ήταν το είδος του καιρού για το οποίο είχαν απευθύνει προειδοποιήσεις οι επιστήμονες. «Τα έντεκα πιο ζεστά χρόνια στην ιστορία ήταν ανάμεσα στα δώδεκα τελευταία και παρατηρούμε ότι ειδικότερα στο νότιο τμήμα της χώρας, βλέπουμε λιγότερες βροχοπτώσεις», δήλωσε η Γουόνγκ, η οποία προσέθεσε ότι αυτό είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και σε συμφωνία με ό,τι οι επιστήμονες είχαν πει ότι θα συμβεί.

Τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτόρια συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μένουν στα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους και να διατηρούν υψηλό επίπεδο υγρών. Αλλά κάποια από αυτά είναι δύσκολα, καθώς περισσότερες από 10.000 κατοικίες έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς η ζέστη επηρέασε το δίκτυο.

Στη Μελβούρνη, οι ράγες των τρένων λύγισαν και τα δρομολόγια ματαιώθηκαν αφήνοντας στια αποβάθρες χιλιάδες ζεστούς και οργισμένους επιβάτες. Εξαιτίας του καύσωνα, το τουρνουά τένις Open της χώρας ανέβαλε όλους τους αγώνες που θα γίνονταν σε ανοιχτά γήπεδα και έκλεισε τη σκεπή στο κεντρικό στάδιο τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ξηρασίας και στη Νότια Αυστραλία έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις στο άναμμα φωτιάς με την ελπίδα ότι θα προληφθούν μεγάλες πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις. Όμως μικρές πυρκαγιές έχουν αναφερθεί στη Νότια Αυστραλία και στη Βικτόρια και όλα τα εθνικά πάρκα έκλεισαν.

Ο δήμαρχος της Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ δήλωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα πάρκα της πόλης και ανακοίνωσε αύξηση στις προμήθειες νερού έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κατά 40% μείωση που παρατηρήθηκε στην ύγρανση του εδάφους. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από τα πιο πολύτιμα δέντρα μας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτόν τον εγκληματικό καιρό», είπε ο Ντόιλ.

Η Μελβούρνη έχει 60.000 δέντρα στα πάρκα και τους δρόμους της και οι αξιωματούχοι της πόλης εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για τα περίπου 15.000 που αναπτύσσονται σε αρδευόμενη τύρφη.

No comments:

Post a Comment