Sunday, January 4, 2009

Ομογενής γερουσιαστής που προεδρεύει της Επιτροπής για το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Αυστραλία έχασε εννιά κιλά σοκαρισμένος από το στοιχεία

Μελβούρνη- Εννιά κιλά έχασε ο ομογενής γερουσιαστής, Στιβ Γεωργανάς, από τότε που ανέλαβε προεδρεύων της επιτροπής της Γερουσίας που εξετάζει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Αυστραλία και αυτό επειδή σοκαρίστηκε από τα όσα ακούει για τις συνέπειες της παχυσαρκίας στην ανθρώπινη υγεία. Μπορεί ο κ. Γεωργανάς να είχε κάποια παραπανίσια κιλάκια, ζύγιζε 108 για την ακρίβεια, αλλά, όπως ο ίδιος δηλώνει, έβαλε τέλος σε ψωμί, σοκολάτες και ετοιματζίδικο φαγητό και πλώρη για μία πιο «υγιεινή» και κομψή παρουσία. Σήμερα ζυγίζει 99 κιλά και με την άσκηση και αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών όλα δείχνουν ότι σύντομα θα κατέβει το όριο των 90 κιλών.
Στην επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας που προσπαθεί να βρει τρόπους για την καταπολέμηση του προβλήματος, ακούγονται κάθε μέρα «σημεία και τέρατα» όσον αφορά τόσο την έκταση του προβλήματος αλλά και τις μακροχρόνιες συνέπειές του.
Συγκεκριμένα, το 70% των ανδρών και το 60% των γυναικών της Αυστραλίας είναι παχύσαρκοι. Λυπηρά τα ποσοστά και στα παιδιά, αφού το ένα στα τέσσερα είναι υπέρβαρο. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, λόγω της παχυσαρκίας 700.000 άνθρωποι θα εισαχθούν στα νοσοκομεία, ενώ 123.000 άνδρες και γυναίκες θα πεθάνουν πρόωρα από καρδιακά προβλήματα που προκαλεί το πάχος.
Το 2006 το αυστραλιανό κράτος ξόδεψε για υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία $3,7 δισ. ενώ το 2007 για τον ίδιο λόγο ξοδεύτηκαν $8 δισ. και το κόστος της παχυσαρκίας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην επιτροπή της Γερουσίας, η παχυσαρκία είναι κυρίως το «πρόβλημα» των φτωχότερων κοινωνικών τάξεων. Το 18% των παχύσαρκων ανήκει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ μόνο το 8%προέρχεται από τις οικονομικά εύρωστες κοινωνικές τάξεις.
Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Baker ανέφερε στην Επιτροπή ότι αν όλοι μας χάσουμε 5 κιλά μέσα στους επόμενους μήνες, ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτεί στα νοσοκομεία λόγω καρδιοαγγειακών παθήσεων τα επόμενα χρόνια, θα μειωθεί κατά 34%. Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ανέφερε επίσης ότι μόνο 25% των γονέων που πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα έκαναν κάτι για να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών τους, ενώ το 40% αδιαφόρησε παντελώς για το πρόβλημα.Τα στοιχεία σίγουρα συγκλονιστικά και όπως λέει και ο κ. Γεωργανάς «είμαι ελληνικής καταγωγής και σίγουρα λάτρης του καλού φαγητού, δεν το στερούμαι όμως, ούτε πέθανα της πείνας για να καταφέρω να χάσω 9 κιλά».

No comments:

Post a Comment