Sunday, January 11, 2009

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΜΑΖΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Κάπως έτσι έχει η σκηνή: σκυμμένος στη λύρα του, ο Ψαραντώνης παίζει τα θαύματά του, τις μουσικές, τις μαντινάδες του. Τον ρυθμό πιάνει ο Νικ Κέιβ, φέρνει τα δικά του μπλουζ, βρίσκει τον Ψαραντώνη και συνεχίζουν μετά παρέα. Δεν συμβαίνουν σε κάποιο άλλο σύμπαν αυτά. Κέιβ συναντά Ψαραντώνη, αύριο, στην πρώτη από τις συναυλίες τους, στη Μελβούρνη.

Στη Μελβούρνη βρίσκω τηλεφωνικά τον Ψαραντώνη λίγο προτού αρχίσουν οι μουσικές. «Ναι, ήρθα εδώ. Στην Αυστραλία.
Καλά είναι εδώ... Θα παίξω».
Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό... που σας κάλεσε. Δεν έχει;
Ναι, πολύ. Μα έχω ξαναπαίξει εγώ, και στην Αγγλία, και σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Γυρνάω πολύ.
Τι θα παίξετε; Τι έχετε στο μυαλό;
Θα παίξω εγώ τα δικά μου, αυτός τα δικά του και στο τέλος θα παίξουμε και μαζί. Κάτι θα παίξουμε και μαζί.
Σας ξέρουν στο εξωτερικό και σας εκτιμούν πολύ!
Με καλούν στα φεστιβάλ και παίζω. Τους αρέσει- μπορεί γιατί τις μουσικές που παίζουμε δεν τις ξέρουν άλλοι. Και αυτό είναι ωραίο. Χαίρεσαι να δίνεις την ψυχή σου.
Τον Νικ Κέιβ τον είχατε ακούσει;
Είχα ακούσει κάτι. Θα τα βρούμε... Εμείς τη μουσική την αγαπάμε. Μετά θα πάμε και στο Σίδνεϊ να παίξουμε.
Και θα έχει και συνέχεια.
Πολλά λόγια δεν λέει ο Ψαραντώνης. Είναι άνθρωπος της μουσικής και αυτή είναι η γλώσσα του και αυτό που νιώθει.
Μου λέει, όμως, «πάρε με να σου πω και μετά»- μετά τη συναυλία, δηλαδή. Γιατί, φαίνεται πολλά έχουν να γίνουν στη σκηνή. Τη στιγμή που οι Βad Seeds και ο Νικ Κέιβ θα «πιάσουν Κρήτη».
Η ροκ πλευρά- ας το πω έτσι- έχει μια αδυναμία, άλλωστε, στον Ψαραντώνη. Και, πιο πολύ, εκείνοι που νοιάζονται για αυθεντικά, αληθινά πράγματα.
Τα CD του- όπως τα πρόσφατα «Αντάρτες των βουνών», «Παραπονούμαι μιας ψυχής» και «Αν είχε η θάλασσα βουνά»τα αναζητούν πολύ όσοι ψάχνονται στις μουσικές. Τα βρίσκουν στο Ίντερνετ και στα δισκοπωλεία του εξωτερικού επίσης.
Η καλή μουσική πάντα βρίσκει δρόμους.

Ο Γιάννης Αγγελάκας έχει πει για τον Ψαραντώνη πως «άνθρωπος και μουσική είναι ένα» και έχει δουλέψει μαζί του
Αγάπη για τα ρεμπέτικα.
Ένας από τους συνδετικούς κρίκους της κρητικής παράδοσης με το αυστραλέζικο ροκ, είναι και ο Γιώργος Ξυλούρης, ο γιος του Ψαραντώνη, που θα δώσει το «παρών» στη συνάντηση. Αλλά και ο ντάμερ Τζιμ Σκλαβούνος επίσης.
Πιστός Βad Seed αυτός, μόνιμος στην κομπανία τού Κέιβ από παλιά μέχρι τώρα, με ρίζες ελληνικές στην καταγωγή του. Και, με κάθε ευκαιρία, ο Σκλαβούνος δηλώνει την αγάπη του για την ελληνική μουσική- και τα ρεμπέτικα ειδικά, για τα οποία μάλιστα έχει δημοσιεύσει στους «Τimes» μεγάλο κείμενο για την προσωπική του σχέση με αυτά, αλλά και τη μεγάλη τους ιστορία.
Έτσι φτάνουν στον Κέιβ CD και τα «δικά μας» μπλουζ, ο Αυστραλός ακούει και κρατάει, προφανώς, τις σημειώσεις του.
Στο φεστιβάλ «Αll Tomorrow΄s Ρarties» αναλαμβάνει ο Νικ Κέιβ να φτιάξει αυτή τη φορά το πρόγραμμα. Και καλεί τον Ψαραντώνη, μορφή μεγάλη της μουσικής, να μεταφέρει πολύτιμη αυθεντικότητα στο κοινό που θα βρεθεί στις συναυλίες.
Πηγή: http://www.tanea.gr/ Της Μαρίας Μαρκουλή

No comments:

Post a Comment