Saturday, January 17, 2009

Τα βασανιστήρια στο Γκουαντανάμο

Η ομολογία αξιωματούχου του Πενταγώνου ότι οι ΗΠΑ βασάνισαν κρατούμενους στο Γκουαντάμο, δεν εξέπληξε τον Αυστραλό Μαντούχ Χαμπίμπ, που υποστηρίζει ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα απάνθρωπων βασανισμών.
Ο Χαμπίμπ διεκδικεί και αποζημίωση από την αυστραλιανή κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι "έκλεισε τα μάτια της" για τα βασανιστήρια που γινόταν στο Γκουαντανάμο.

Ως γνωστόν η δικαστής Σούζαν Κρόφορντ, ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου και επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας των δικαστηρίων του Γκουαντάναμο κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό για βασανιστήρια των κρατουμένων.

Η κ. Κρόφορντ είπε ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν (στέρηση ύπνου, αφαίρεση ρουχισμού, απομόνωση και παρατεταμένη έκθεση στο κρύο) είναι μεν αποδεκτές, αλλά αποτελούν βασανισμό εφόσον εφαρμόζονται συστηματικά και με επιθετικό τρόπο.

Ο κ. Χαμπίμπ που συνελήφθηκε το 2001 στο Πακιστάν, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στην Αίγυπτο και αργότερα μεταφέρθηκε στο Γκουαντανάμο πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του ασκηθεί δίωξη, δήλωσε ότι υπέστη ανάλογα βασανιστήρια.

"Οι περισσότεροι βασανίζονταν" είπε. Εκπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεσή του επειδή εκκρεμεί η μήνυσή του για αποζημίωση.

No comments:

Post a Comment