Thursday, January 15, 2009

Καρχαρίες κατακλύζουν τις ακτές της Βικτόρια


Καρχαρίες έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες δημοφιλείς παραλίες στο Φίλιπ Άιλαντ και περιοχές της χερσονήσου Μόρνιγκτον στη Βικτόρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες πολλοί καρχαρίες «κυκλοφορούν» στις παραλίες αυτές που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όσους κάνουν σέρφιγκ. Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση σε παραλίες της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τις τελευταίες μέρες που το θερμόμετρο εκτινάχτηκε στα ύψη, οι Αυστραλοί ζουν με τον φόβο των καρχαριών, αφού σημειώθηκαν τρεις μη θανατηφόρες επιθέσεις μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες και μία θανατηφόρα τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καρχαρίες κολυμπούν πιο κοντά στη στεριά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να βρουν τροφή. «Η υπερβολική αλιεία στερεί από τους καρχαρίες τροφή και τους υποχρεώνει να βγαίνουν κοντά στην ακτή» λέει ο ειδικός Βικ Χίσλοπ.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, οι επιθέσεις καρχαριών εναντίον ανθρώπων έχουν αυξηθεί στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές είναι πιο πιθανό να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό από ό,τι να πέσει στα δόντια καρχαρία.

Οι ερευνητές λένε πως ο ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός των επιθέσεων οφείλεται στο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στον ωκεανό, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με καρχαρία. Όμως μερικοί ψαράδες, αλλά και άλλοι Αυστραλοί ρίχνουν την ευθύνη για την αύξηση των επιθέσεων στις προσπάθειες των αρχών να προστατέψουν τους καρχαρίες. Πηγή: www.ant1online.gr

No comments:

Post a Comment