Saturday, March 21, 2009

Με 10 εκ. ευρώ ο Αη Στράτης θα γίνει το πρώτο ελληνικό νησί που ηλεκτροδοτείται μόνο από ΑΠΕ

ΣE 10 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν οι επενδύσεις για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού πράσινου νησιού, που επελέγη να είναι ο Αη Στράτης, όπως ανακοίνωσε και επισήμως χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσία του νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή και του κοινοτάρχη του νησιού Χαράλαμπου Μακρή.
Τα έργα για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2009, ενώ οι σχετικές μελέτες που θα γίνουν από τη ΔΕΗ, το Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Το ύψος των επενδύσεων στον Αη Στράτη υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Eρευνας - Τεχνολογίας, ενώ προβλέπεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής βιοενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες καλύπτουν τώρα τις ανάγκες του νησιού. Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς στο νησί από ηλεκτρικά.

Oπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα έργα στον Aη Στράτη θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα, ενώ έως τον Ιούνιο αναμένεται να γίνουν προκηρύξεις για ανάλογες επενδύσεις εμπορικής κλίμακας σε μεγαλύτερα νησιά όπως η Νίσυρος και η Τήλος.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας ανέφεραν πως η αρχική ιδέα για το πράσινο νησί ανήκει στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που το είχε προτείνει στο πλαίσιο παλαιότερης επίσκεψής του στον Αη Στράτη.

Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι ο Αη Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και «θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή». Πρόσθεσε ότι το σχέδιο για το πράσινο νησί είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς ανάλογα παραδείγματα 100 % πράσινων νησιών υπάρχουν μόλις τρία σε ολόκληρο τον κόσμο: το king Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία.

Πηνελόπη Μητρούλια
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment