Sunday, March 15, 2009

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στη "Χρυσή Ακτή" της Κουϊνσλάνδης.

Photo: xinhuanet.com
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός της "Χρυσής Ακτής" της Αυστραλίας η πρωθυπουργός της πολιτείας της Κουϊνσλάνδης, 'Αννα Μπλάϊ, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι αντέδρασε καθυστερημένα, ενώ απείλησε την πλοιοκτήτρια εταιρεία με μήνυση.
"Η πλοιοκτήτρια εταιρία μας παραπλάνησε.
Ποτέ δεν μας είπε για το μέγεθος της ρύπανσης.
Μας είπαν ότι διέρρευσαν 20.000 λίτρα μαζούτ ενώ στην πραγματικότητα ήταν 200.000 λίτρα" είπε η κα Μπλάϊ.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στο αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στην Κουϊνσλάνδη καθώς η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για καθυστερημένη αντίδραση.
Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση καθαρισμού βρίσκεται στα μισά, αλλά ίσως πάρει και ένα μήνα για να καθαριστεί η περιοχή.
Οι αρχές έχουν κηρύξει «ζώνη καταστροφής» την περιοχή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες, μετά τη διαρροή πετρελαίου από το φορτηγό πλοίο «Πασίφικ Αντβέντσιουρερ» της εταιρείας Swire Shipping.
Δεκάδες χιλιόμετρα της κοσμοπολίτικης "Χρυσής Ακτής" της Κουϊνσλάνδης και περίπου 40 χιλιόμετρα των ακτών του κοντινού νησιού Moreton έχουν στην κυριολεξία "πνιγεί" στο πετρέλαιο.
Το πλοίο επλήγη από τον κυκλώνα Hamish με αποτέλεσμα να διαρρεύσει πετρέλαιο στην τουριστική περιοχή του Sunshine Coast.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλά πουλιά έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη μεταφορά αβγών χελωνών που βρίσκονται κοντά στις ακτές.
Το «Ρacific Αdventurer» έπεσε σε μεγάλη θαλασσοταραχή και περίπου 60 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία μετέφεραν νιτρικό αμμώνιο, έπεσαν στη θάλασσα.
Ένα από αυτά τα κοντέινερ κτύπησε και τρύπησε τη δεξαμενή καυσίμων του φορτηγού πλοίου, επιτρέποντας τη διαρροή τους στα ανοιχτά της Πολιτείας.
Από τη διαρροή καυσίμων δημιουργήθηκε τεράστια πετρελαιοκηλίδα.
Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων, αλλά και εκρηκτικών και οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη διαρροή των κοντέινερ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θαλάσσια ζωή του κόλπου του Μόρετον.
Σύμφωνα με τον κ. Στίβεν Σκαλ, υπεύθυνο Περιβαλλοντολογικών Θεμάτων του Δήμου Sunshine Coast, η τεράστια κηλίδα, αναμένεται να πλήξει την τουριστική κίνηση της περιοχής.
Σημειώνεται ότι το Queensland και ιδίως οι ακτές του προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες όχι μόνο από την Αυστραλία αλλά και από το εξωτερικό.
Η πρωθυπουργός της Πολιτείας, κ. 'Αννα Μπλάι, επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, κανένας δεν περίμενε ότι η κηλίδα θα ήταν τέτοιας έκτασης ενώ ανακοίνωσε ότι οι ακτές θα παραμείνουν κλειστές στο κοινό έως ότου οι ομάδες καθαρισμού κάνουν την δουλειά τους.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει έρευνες για να αποδοθούν ευθύνες για την μεγάλη οικολογική καταστροφή, ενώ η κ. Μπλάι είπε ότι η Πολιτεία θα ζητήσει αποζημίωση από τη ιδιοκτήτρια εταιρεία για να καλυφθούν τα έξοδα καθαρισμού των ακτών που αναμένεται να φτάσει τις 700.000 δολάρια Αυστραλίας (356.000 ευρώ).
Με τις τοπικές αρχές του Sunshine Coast ένωσε τη φωνή της και η αντιπολίτευση της Πολιτείας που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για τέτοιου είδους καταστροφές και ότι δεν κατάφερε να προλάβει το κακό.

No comments:

Post a Comment