Tuesday, March 10, 2009

Σκάφος από πλαστικά μπουκάλια θα "οργώσει " τον Ειρηνικό

Περίπου 12.000 με 16.000 πλαστικά μπουκάλια, μερικά κομμάτια ανακυκλωμένου πλαστικού και πολλές ώρες προσωπικής εργασίας θα διαθέσει ένας φιλόδοξος Αμερικανός, προκειμένου να κατασκευάσει ένα σκάφος που θα φιλοξενεί τέσσερα άτομα και θα ταξιδέψει από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.

Ο Ντέιβιντ ντε Ρόθτσαϊλντ που είναι γόνος πλούσιας οικογένειας κατασκευάζει αποκλειστικά από ανακυκλώσιμο πλαστικό σε έναν προβλήτα στο Σαν Φρανσίσκο το σκάφος τύπου καταμαράν, μήκους 18 μέτρων.

Θα έχει δύο τουρμπίνες αέρος και μια σειρά από φωτοβολταϊκούς πίνακες που ηλεκτροδοτούν μια τράπεζα μπαταριών 12 βολτ, για την λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των δορυφορικών τηλεφώνων και των συσκευών GPS.

Ο Ντέιβιντ μαζί με άλλα τρία άτομα που είναι ναυτικοί και επιστήμονες, θα επιχειρήσουν να διανύσουν με το σκάφος που ονομάστηκε «Plastiki», τα 11.000 μίλια που χωρίζουν την Καλιφόρνια από την Αυστραλία.

Σκοπός αυτού του συμβολικού εγχειρήματος είναι να αφυπνίσει τον κόσμο για την αξία της ανακύκλωσης και γι’ αυτόν τον λόγο ο σκάφος θα αποτελείται από μόλις 10% καινούργια υλικά. Εκτός από το ανακυκλώσιμο πλαστικό το σκάφος θα έχει μεταλλικά ιστία, ενώ ο Ρόθτσαϊλντ δεν αποκαλύπτει το τελικό κόστος της κατασκευής.

Το «Plastiki» αναμένεται να αποπλεύσει τον Απρίλιο, για το ταξίδι που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 100 ημέρες, ενώ η διαδρομή προβλέπει το πέρασμα από Χαβάη, Τουβαλού και νησιά Φίτζι.
Πηγή http://zougla.gr

No comments:

Post a Comment