Tuesday, March 24, 2009

Η υπερθέρμανση της Γης ανάβει φωτιές;

Τον Φεβρουάριο 2009 στην Αυστραλία μαίνονταν πυρκαγιές των οποίων ο απολογισμός είναι 750 σπίτια καμένα και τουλάχιστον 200 άνθρωποι αποτεφρωμένοι! Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ορισμένες πυρκαγιές που κατέκαψαν αγροτικές περιοχές κοντά στη Μελβούρνη, οφείλονται σε εμπρησμούς. Οι καμένες ζώνες κηρύχθηκαν ''τόπος εγκλήματος''.
''Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουμε, αλλά από τη μαζική δολοφονία'' δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ράντ. Λέγεται για το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές στην Αυστραλία ότι ισούται ποσοτικά με το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται σε ένα έτος από την παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ειδικοί επιστήμονες της μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διεξήγαν μελέτη πρόσφατα, για να εξακριβώσουν αν η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί και πυρκαγιές. Διαπίστωσαν τελικά ότι η εμφάνιση του θανατηφόρου καύσωνα του καλοκαιριού του 2003 στην Ευρώπη κατέστη δύο φορές πιο πιθανή εξ'αιτίας της επιζήμιας προς το περιβάλλον ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στην καθημερινότητα οι απόψεις διήστανται. Ειδικός στις κλιματικές αλλαγές στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις εικασίες που προέκυψαν από τη βρετανική μελέτη. Παρόλα αυτά, επισημαίνει στους φοιτητές και στην ερευνητική ομάδα του ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, ακόμη και με ακραίες καιρικές συνθήκες να αποδώσουμε τα φαινόμενα αυτά στις κλιματικές αλλαγές. Ο Μπόμπ Μπράουν, αυστραλός γερουσιαστής κι επικεφαλής του Κόμματος των Πράσινων δήλωσε σε συνέντευξή του: ''Οι πυρκαγιές βοσκότοπων απέδειξαν τί μπορεί να σημαίνει η κλιματική αλλαγή για την Αυστραλία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων καταστροφικών φαινομένων κατά 50% ''.

Νίκη Κυριακοπούλου

Πηγή: blue-planet.gr

No comments:

Post a Comment